У прес-центрі «Закарпаття» говорили про повість-сюр Галини Малик (ФОТО)

У прес-центрі «Закарпаття» у понеділок Галина Малик презентувала свою нову повість-сюр «Абра&Кадабра». Разом з авторкою представити книгу прийшла директор видавництва «Поліграфцентр «Ліра», яке видало повість, Олена Кухарська.

У прес-центрі «Закарпаття» говорили про повість-сюр Галини Малик (ФОТО)

Повість-сюр, за словами пані Галини, описує сюрреалістичні події у містечку У. "Це така уява письменника на тему: "що було б, якби?.."" І хоча авторка одразу ж з першої сторінки попереджає, що будь-яка подібність подій, імен чи прізвищ є чисто випадковою, не заперечує, що в повісті можна зустріти чимало знайомих постатей. Наштовхнули письменницю до написання твору реальні події. "Ми живемо сьогодні в такому сюрреалістичному світі, я б сказала алогічному, який не дає людині адекватно реагувати на події, що мені захотілося описати їх у такому сатиричному творі," – сказала пані Галина. І зауважила відсутність сьогодні в українській літературі сатиричного жанру, в той час як саме сатирою можна досягти значно більше, ніж будь-яким іншим літературним прийомом. Гіперболою, насмішкою, за словами письменниці, можна відкрити щось таке, на що пересічна людина вже не звертає увагу.



Найпершим читачем повісті, ще в рукописі, став Сергій Федака. За його словами, Ужгород вперше фігурує в сюрреалістичному літературному творі. Місто вийшло дуже впізнаваним і набагато кращим, ніж воно є насправді. "Сюжет, як пружина, постійно тримає читача. Мало у нас таких із казковими чи напівказковими сюжетами про наш край текстів. Це от одне з перших." Динамічний та інтригуючий сюжет, легкий стиль обов'язково триматимуть у напрузі і юного, і дорослого читача з першої до останньої сторінки. "Казкова істота в повісті буде привертати дітей, а всі інші реалії зацікавлять дорослих," – додала авторка.

Оформлення книги є свого роду дебютом художниці Ганни Пономаренко, яка одразу ж вгадала дух твору та втілила його у вдалому стилі. Перша публікація "Абра&Кадабри" була в журналі "Однокласник", згодом її надрукував часопис "Дукля". Наприкінці минулого тижня накладом у 300 примірників повість-сюр Галини Малик видало видавництво "Ліра".

Олена Кухарська
розповіла про видавничий процес, пов'язаний із повістю "Абра&Кадабра", додавши, що для видавництва є великою честю друкувати книгу Галини Малик. Ця книга, за словами директорки видавництва, буде представлена на форумі "Книга-Фест 2011". Також пані Олена ознайомила журналістів з тими творами "Поліграфцентру "Ліра", які будуть представлені в різних номінаціях на книжковому форумі ("Абра&Кадабра" Г. Малик, "Притулок" В. Андрусів, "Історія Закарпаття 1919-2009 рік" україно-угорський проект, "Данина моді" І. Надворної, збірка дитячих віршів "Кольорові сни", проілюстрована хлопчиком, Іваном Дранчаком, "Дванадцять").


Також пані Олена розповіла про деякі плани видавництва, серед яких, зокрема, друк ранніх рукописів Петра Мідянки. "До Львівського форуму ця поезія Петра Мідянки має вийти," – запевнила директорка видавництва. "Поліграфцентр "Ліра" цього року планує відвідати книжкові конкурси та форуми у Словаччині, в Коктебелі та у Львові. "На форумах зацікавленість закарпатськими письменниками та закарпатською літературою надзвичайно висока", – розповіла Олена Кухарська.

Талісман Галини Малик, Вуйко Йой

17 травня 2011р.

Теги: Галина Малик, Абракадабра, Поліграфцентр Ліра, книга, повість, прес-центр "Закарпаття"

Коментарі

гость 2011-05-26 / 17:10:00
ЭТТТО ПРПОСССТТТО СССУПЕРОРРРР!

ужгородка 2011-05-23 / 19:41:00
Спасибі...

Адмін 2011-05-23 / 15:51:00
Клікніть на банер видавництва "Ліра" на сторінці СОЦІО нашого сайту, і потрапите на сайт видавництва. Там є координати

ужгородка 2011-05-23 / 11:55:00
Не змогла потрапити на виставку-продаж 20 травня.... Підскажіть, будь ласка, де можна придбати повість-сюр «Абра&Кадабра» Галини Малик. Спасибі.

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини