У Берегові повний «Атас». Культурний (ВІДЕО)

У Берегові виник конфлікт між керівником шоу-гурту "Атас" Світланою Кононенко, батьками учасників танцювального колективу та директором міського Будинку культури Августином Кастнером. Останній нещодавно вирішив переглянути графік занять для різних гуртків, і танцювальному гурту, де займається 135 дітей, залишив ... всього декілька годин на тиждень.

У Берегові повний «Атас». Культурний (ВІДЕО)

Слід сказати, що "Атас" - найвідоміший гурт сучасного танцю у Берегові, минулого року відзначив своє 10-річчя. Він виник 1 червня 2000 року, у День захисту дітей, і одразу став лауреатом конкурсу "Кришталеві грона", який щорічно проводиться у Виноградові. З тих пір премій і відзнак здобуто чимало, в тому числі всеукраїнського рівня. Окрім цього, "Атас", назва якого походить від імен перших танцюристів Альони і Томі, - це велика дружня родина. У гурті займається чимало обдарованих дітей з усієї Берегівщини. А більшість витрат (в першу чергу на костюми і подорожі) лягає на плечі батьків, міська влада практично не допомагає. Однак керівник-хореограф Світлана Кононенко була вдячна міській адміністрації хоча б за те, що є можливість проводити репетиції на базі міського Будинку культури. В свою чергу танцюристи завжди радо виступали на різних заходах - міського, районного та обласного рівня, звісно - безкоштовно. За останні роки шоу-гурт "Атас" успішно виступав на конкурсах у Івано-Франківську, Херсоні, неодноразово виїжджав на запрошення на фестивалі в Угорщину, де презентував Закарпаття, є триразовим лауреатом міжнародного фестивалю "Перлини півдня" (2002, 2004, 2009 рр.). А минулого року отримав звання "Зразкового творчого колективу"...

І ось така прикрість. Колектив практично залишають без репетиційної бази. Бо замість повноцінних трьох днів на тиждень репетицій на сцені Будинку культури йому залишили всього декілька годин. 30 квітня у великому залі МБК було проведено збори батьків, які не могли повірити у те, що гурт, де займаються їхні діти, практично нікому не потрібен. Директор установи Августин Кастнер не зміг об'єктивно назвати причину скорочення годин для репетицій. На його думку, колектив надто великий, а окрім нього зала потрібна і для занять інших творчих формацій. Хоча насправді, у провінційному Берегові їх не надто багато. Батьки впевнені, що мова йде про грошову оплату оренди залу. І обурені таким одноосібним рішенням. Тому на зборах було підписано звернення до голови міста, депутатів міськради з проханням втрутитися у ситуацію. Августин Кастнер покинув збори, без аргументації свого рішення.

Можливо ситуація не є надто катастрофічною. Її можна було б уникнути. Однак, якщо взяти до уваги те, що батьки налаштовані рішуче, і конфлікт може розгорітися на рівні обласного, - однозначно вартий уваги. На жаль, міський голова Берегова Іштван Гайдош, який особисто не раз допомагав "Атасу", нині перебуває на лікарняному. Був присутній на зборах міський депутат Валерій Боровський, однак так і не зміг отримати аргументованої відповіді від директора Будинку культури. За словами деяких батьків, заклад культури впевнено перетворюється на комерційну установу. Якщо так станеться, то всі творчі гуртки перетворяться на "елітарні", де матимуть змогу займатися лише діти із забезпечених сімей. І про самобутні таланти, які народжує наша земля, можна буде забути...

30 квітня 2011р.

Теги: Берегово, Атас, танцювальний, Будинок культури

Коментарі

Kristin 2011-05-15 / 23:37:00
do cogo vsogo ja she stilkyb mogla skazaty...Jaka vona na Spravdi je cja chyteljka...Ta jaki tam dity vchutsja v neji...VY znaly sho vneji je bumaga pro te sho von a psehichno hvora..ice ne brehnja...!!
Pro ce mogutj bagato ljudej svidchyty!!!..
Ta sho vona vyroblaje v comu budynku kultury ta sho vona robytj z jiji robitnykamy...ta ja zovsim ne zhaliju sho jiji progonjajutj!!!..ja probachte ale rada!!..:)))

НОВИНИ: Культура

06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
» Всі новини