Дитяча письменниця Галина Малик зустрілася зі своїми шанувальниками у Виноградові (ФОТО)

Минулого тижня у Виноградівській ЗОШ №2 відбулось літературно-мистецьке свято. Воно пройшло в рамках зустрічі учнів молодших та середніх класів із відомою дитячою письменницею Галиною Малик.

Дитяча письменниця Галина Малик зустрілася зі своїми шанувальниками у Виноградові (ФОТО)

Виноградівська 2-га школа заснована в далекому 1945 році в статусі ЗОШ 1-2 ступенів. Тоді навчання проводилось у трьох пристосованих приміщеннях по вулиці Радянській. З 1979 року донині школа працює за адресою Бейли Бартока, 16. Зараз вона вже має статус ЗОШ 1-3 ступенів. У 22-х класах школи навчаються 402 дітей, з яких близько 350 – учні початкових та середніх класів. Наразі її колектив складають 39 педагогів, з яких – один методист та сім старших учителів. Школу обслуговують 27 працівників технічного персоналу.

На початку свята діти підготували для присутніх вокально-хореографічний концерт. В антрактах між піснями та танцями дівчата та хлопці донесли до гостей, чим живе школа щодня. Учениця 9 а класу Світлана Керечан заспівала гімн школи – свого роду україномовний ремікс пісні "Маленька країна" співачки Наталки Корольової. Далі Світлана в дуеті з ученицею 6 б класу Оленою Логойдою піснею "Ми щасливі" переконували присутніх у пануванні на землі добра та любові. Після цього учні декламували для письменниці рядки з її творів:

– про хвалькуватих удава, крокодила та мавпу,

– про інструменти, без яких не можна виконати роботу,

– про свинопаса Тараса, який прийшов додому брудніший від свиней,

– про іменини мавпи,

– про Вітю, який знав усе на світі, однак багато з цього переплутав.

Комусь це вдавалось важче, а хтось, як наприклад учениця 6 а класу Богдана Буркало, декламував упевнено. Сама дівчинка пояснює все щоденними тренуваннями:

– Більше відпрацьовую дикцію. Коли тренуюсь читати вірші, то вдома мене корегує мама, а в школі – учитель української мови Антоніна Дворнікова. Сьогодні мене зацікавили книжки Галини Миколаївни, які я ще не читала. Раніше я прочитала твори "Лицар Горчик" та "Вуйко Йой". Найбільше мені сподобався друг вуйка, якого звали Рукасель. Він постійно перкручував слова. Я пробувала й сама так говорити, однак вправно не змогла.

Письменниця була дуже здивована таким прийомом від юних шанувальників, оскільки планувала сама читати їм вірші.

– Я зустрічаю своїх героїв усюди. Дитячі книжки повинні не просто розважати, а й орієнтувати дітей у нелегкому світі. Стараюсь навіть тих, хто не читає, зачепити і зацікавити. Головним своїм досягненням вважаю здобуття державної премії Лесі Українки, оскільки я отримувала її з рук коллег-письменників, а не чиновників. Також пам'ятне для мене отримання премії Олександра Копиленка від журналу "Барвінок". Приємною звісткою стало те, що три мої книжки посіли перші місця в загальноукраїнському рейтингу – "Принцеса Мішель і король Грифаїн" – перше місце, "Лицар Горчик" – друга сходинка і "Незвичайна книжка" – третя позиція.

Книжки Галина Малик уже перекладені на іноземні мови. Однак у Виноградово вона привезла свої україномовні прозові твори та книжки інших письменників одного з відомих видавництв України – Ірини Роздобудько "Пригоди на острові Клаварен", Сергія Пантюка "Неслухняники", Андрія Бачинського "Пригоди Остапа і Даринки", Олеся Вороніна "Про життя відомих людей" (Брюса Лі, Махатми Ганді, Жоржа Санд, Фредеріка Шопена, Івана Миколайчука), Зірки Мендзатюк "Український квітник".

Письменниця ознайомила дітей із пригодами героя своєї книжки – лицаря Горчика. Також вона повідомила, що через місяць виходить друга книжка про "вуйка Йой", а сама письменниця вже почала писати третій твір про цього героя. Вона наочно показала учням інтерактивні ігри, розроблені за мотивами її казок. Далі діти задавали запитання пані Галині. На запитання "Як ви стали письменницею?" вона пояснила, що "якось так само собою сталось, почала писати і друкуватись і враховувала поради старших коллег". На питання про вік, в якому почала писати книжки, пані Галина відповіла, що спочатку з 6-го класу писала вірші, а книжки – пізніше. На запитання про книжку, яку б вона взяла на безлюдний острів, вона сказала, що хотіла б мати там або всі, або нічого. В кінці свята діти вручили письмениці квіти та подарунки, а вона подарувала найактивнішим з них книжки та автографи.

Євген Свищо, "Срібна Земля"

21 квітня 2011р.

Теги:

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини