На вторговані за бринзу гроші закарпатці зводять будинки

Вироблений торік овечий сир охоче купують туристи та власники ресторанів Бринзу на Закарпатті завжди шанували, та якщо раніше овечий сир був такою собі цікавинкою гірського краю, нині ж бринза – розмінна валюта. Маєш повну комору сиру, то й криза тобі не страшна.

На вторговані за бринзу гроші закарпатці зводять будинки

Нині ціна на бринзу в гірських селах зросла вдвічі. Якщо за літр у Міжгір'ї правлять 75 гривень, у Києві – 150.

Горяни спродують запаси сиру, за вторговані гроші зводять будинки.

...У Синевирській Поляні чи не в кожній оселі роблять бринзу. Та у Красняників вона найсмачніша. Родина мешкає у старенькій хатині, що за потічком. Стіни будинку, а звели його на початку минулого сторіччя, зі смерекового брусу. Від часу вони аж почорніли. Поруч – високий новий фундамент. Біля сараю – пісок та гравій. Скрипучими дерев'яними сходинками піднімаюся на веранду. У кімнатці біля маленького віконечка стіл, поруч два ліжка, застелені ліжниками. У кутку – велика піч, на якій ґаздиня готує вечерю.

"Овець годую не лише сіном, варю зерно та кукурудзяну муку, тому й бринза в мене жирна, – жінка виносить із комори 20-літрову дубову діжку, набирає в миску трошки бринзи, пропонує скуштувати. – Кіз я не тримаю, сир із козячого молока зі специфічним запахом, а овечий – білесенький, як сніг, ароматний, а який смачний!"

Поки старша донька Ольги накриває на стіл, чистить голівку часнику, накладає зварену мамалиґу в тарілки, жінка йде до комори. Виймає дерев'яний круг із 30-літрової дубової діжки. Набирає півлітрову баночку та пригощає сиром із тої діжки. Бринза солонувата, з пікантною гірчинкою.

"Вівця дає 1 – 2 склянки молока, а щоб отримати голівку сиру вагою 10 кілограмів, треба видоїти щонайменше 200 худобин, – каже горянка. – Свіже овече молоко проціджую через смерекове гілля та марлю, додаю сироватку, вироблену зі шлунка молодого теляти, і підігріваю. Коли в чані з'являються згустки, зціджую на марлю. Зібраний сир підвішую на сонці. За тиждень голівку подрібнюю і перетираю із сіллю. Оце і є справжня бринза, та вона зовсім не схожа на ту, що продають у магазинах".

Із часом бринза набуває пікантної гірчинки, тож може смаком посперечатися й з відомими французькими та голландськими сирами. Та якщо раніше горяни не знали куди подіти бринзу – продавали її за копійки на місцевих базарах, то нині сир у них скуповують оптом.

З власником отари домовляються на початку сезону.

"Бринза споконвіку визначала побут горян, а "люта" бринза з дубової діжки взимку не лише додає сил та енергії, а ще й захищає від інфекційних хвороб, – пояснює жінка. – Упродовж літа заготовляю понад 150 кілограмів бринзи. Раніше продавала її туристам, нині бринзу скуповують оптом власники ресторанів. У мене не лишилося жодної баночки, усе продала ще місяць тому. Залишила тільки кілька кілограмів сиру для власних потреб. А за виручені гроші звели фундамент літньої кухні, закупили будматеріали. Як зійде сніг, почнемо мурувати стіни.

Нарешті й у Києві зрозуміли, який корисний овечий сир. Вівця збирає "вершки" дикоростучих рослин, пасеться лише в екологічно чистій місцині, любить різнотрав'я гірських полонин, де багато цілющих трав. Тому бринза вбирає енергію сонця та лікарського зілля. Наші діди-прадіди щодня їли бринзу, тому й жили до ста літ. Своїх доньок змалечку годую нею, не пригадую, щоб вони хворіли".

Еліна Савицька, "Експрес"

10 березня 2011р.

Теги: бринза, горяни, гроші, сир

НОВИНИ: Соціо

16:25
/ 7
Ужгородські депутати не підтримали мораторій на затвердження нових детальних планів міста
14:27
Ужгородська міськрада виділила 1,6 млн грн на поштові марки для податкової Закарпаття
12:06
/ 2
Через суспільний резонанс мер Ужгорода зняв з розгляду частину "інфраструктурних" проєктів рішень по землі Фото новина
11:12
/ 1
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Сергієм Готрою Фото новина
15:07
У ПП "Чоп", "Ужгород" і "Дякове" тиждень перевірятимуться автомобільні ваги, тому можливі затримки
11:15
/ 2
У четвер в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Чобо Даковим Фото новина
03:06
Перші маршрути поїздів євроколією з Ужгорода будуть до Будапешта, Відня та Кошиць Відео новина
00:03
/ 3
На Сумщині поліг Іван Скоблей з Греблі на Хустщині Фото новина
15:38
/ 2
В Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Віктором Чинадієм Фото новина
11:07
/ 1
На Харківщині поліг Михайло Попович з Текова Королівської громади Фото новина
15:26
/ 1
На Сумщині поліг Михайло Іваньо з Виноградова Фото новина
12:35
Поки 73-річна власниця пішла за покупками, в Ужгороді горів її будинок Фото новина
04:11
14 квітня на Закарпатті оголошене Днем жалоби за жертвами російських ракетних ударів по Сумах
02:58
На війні з росією поліг Василь Богаш з Черни Королівської громади Фото новина
03:03
Попри будівництво євроколії на дільниці Чоп – Ужгород, пасажири з Одеси, Полтави та Кременчука зможуть дістатися Ужгорода
16:12
/ 16
В Ужгороді відкрили 23-й в Україні з початку повномасштабного вторгнення McDonald's Фото новина
05:33
/ 7
Селищний голова Дубівської ОТГ Каганець втік від громади, яка вимагала зупинити незаконне будівництво ГЕС Фото новинаВідео новина
04:57
/ 1
На Донеччині поліг Петро Бойко з Білок Хустського району Фото новина
02:01
/ 2
У Вільшинках на Ужгородщині попрощаються з Іваном Ганичем, який 3 роки захищав Україну Фото новина
17:20
Петиція про створення парку "Чорні озера" в Ужгороді достроково назбирала необхідну кількість за 5 днів
03:05
З початку року мукачівський замок "Паланок" відвідали майже 22 тисячі туристів
19:51
/ 3
Львівський експрокурор Ільницький, що влаштував гучне весілля і переховувався у тещі на горищі, прилаштувався у ТЦК на Закарпатті
18:18
/ 1
На війні з росією поліг Андрій Слищенко з Горбка Мукачівської громади Фото новина
11:37
/ 2
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Мирославом Лукачем Фото новина
03:31
/ 6
Автодорогу для "Вітропарків" у пралісах "Ужлісу" будуватиме компанія, пов’язана із родиною мера Ужгорода Андріїва Фото новина
» Всі новини