„Письменники Бойківщини” відвідали музей літератури, фольклору і мистецтва в закарпатському Копашневі

Члени Всеукраїнського об’єднання „Письменники Бойківщини” – поетеси Ірина Гармасій, Олена Пекар і Маріанна Салай-Пак – відвідали Крайовий музей літератури, фольклору і мистецтва в Копашневі, який діє на Хустщині з вересня 2005 року.

„Письменники Бойківщини” відвідали музей літератури, фольклору і мистецтва в закарпатському Копашневі
Шкільний музей заснований і набуває розвитку за ініціативи відомого закарпатського фольклориста і краєзнавця, доктора мистецтвознавства Івана Хланти, який, до речі, один із перших в нашому краї розпочав співпрацю із „Письменниками Бойківщини". Іван Хланта також став першим лауреатом літературної премії імені Івана Франка (2007) за збірник „Пісні Іршавщини", заснованої об'єднанням.
 
Знайомство з музеєм нових відвідувачів, а ними були ужгородська поетеса Олена Пекар і Маріанна Салай-Пак (Ужгородський район), викликало чимало вражень. Добротну скарбницю літературних експонатів та вичерпну інформацію про їх авторів, багато з який є нещодавно відкритими іменами в літературній історії Закарпаття (Зореслав, Андрій Ворон, Василь Скрипка, Софія Малильо та інші), побачиш не щодня і не в кожному музеї. Як розповів Іван Хланта, письменники представлені за географічним принципом, або ж за окремою тематикою. На кожного автора підготовлена біографічна довідка та матеріали про них.
 
Величезна частка музею присвячена фольклористиці. Зокрема, тут представлені Петро Лінтур, Петро Пройда, Іван Сенько, Юрій Туряниця, Юрій Чорі та інші. Тож екскурсія Копашнівським музеєм не тільки збагатила духовно, але й дала можливість дізнатися про безліч цікавих моментів, пов'язаних з експонатами. А зібрано тут чимало – від літературного екскурсу до традиційної вишивки. Також нещодавно обласна газета „Новини Закарпаття" передала до музею підшивки за багато років. Завідувачка шкільним музеєм, вчитель-філолог Надія Гангур не тільки сама дбає про роботу музею, але й готує юних екскурсоводів з числа школярів.
 
Нещодавно в Музеї відкрилася картинна галерея, до якої заповідано вже чимало художніх полотен і фотокартин відомих на Закарпатті майстрів.
 
Копашнівський музей створює чудові можливості для гармонійного розвитку дітей, особливо спонукає їх до творчості. Відвідувачі музею традиційно спілкуються зі школярами. Й цього разу знайомство з поетесами стало  справжнім святом поезії для  школярів однієї з найбільших шкіл на Хустщині. На зустрічі авторки читали свої ліричні твори, вірші різного періоду, які презентували їх творчі горизонти. Кожен розповів про період входження в літературу, і це були, без винятку, різні грані життя.
 
Автори відповіли на безліч запитань допитливих дітей. Як керівники осередків і відділень громадської організації „Мала Академія літератури і журналістики (МАЛіЖ)", розповіли дітям і педагогічному колективу про можливості творчого зростання. Тож на базі Крайового музею літератури, фольклору і мистецтва в Копашневі будуть зростати і майбутні юні обдарування.
 
Суголосно в білосніжну пору звучали рядки поезії Ірини Гармасій:
 
Скрип за вікном.
Зазираю – білим цвіте.
Світ, що згори заглядає,
Долю пряде...
 
За іронією долі автор розповіла дітям цікаву деталь із свого творчого життя. Саме їхній земляк, уродженець Копашнева Єпископ Євфимій, Ужгородський і Мукачівський, у 2000 р. (незадовго до смерті) благословив у світ її першу збірку „Час молитви". Про це нагадав їй портрет владики в картинній галереї, подарований музею.
 
22 лютого 2011р.

Теги: Бойківщина, поетеса, музей, Копашнево

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини