В Ужгороді правоохоронці "накрили" підпільний цех де розфасовували "ліве" масло

В УЖГОРОДІ «СПРЕД» ПРОДАВАЛИ ЯК СЕЛЯНСЬКЕ МАСЛО Дурять нашого брата покупця ледь не на кожному кроці, до того ж, за наші таки гроші. Скільки бувало випадків, коли, придбавши у крамниці товар з нібито недавньою датою випуску, вдома з’ясовується – йому давно місце у смітнику. Не всі покупці зважуються повернути неякісний продукт назад у магазин. Причини у кожного різні: дехто не бажає заслужити славу скандаліста, ще хтось стверджує, що кілька гривень не варті зіпсованих нервів. Але, мабуть, найбільш прикро, коли, викладаючи «кругленьку» суму, сподіваючись купити не якусь там дешевизну, а добротний товар, врешті-решт з гіркотою змушені визнати – вам підсунули справжнісіньке «ге», а склад продукту аж ніяк не відповідає вмісту упаковки.

В Ужгороді правоохоронці "накрили" підпільний цех де розфасовували "ліве" масло

Можливо, саме тому чимало господинь практикують купувати товар у "своїх", перевірених точках, де їм принаймні натякнуть, мовляв: не варто це брати. Хоча нерідко і самі покупці достеменно не відають, чи у консервній банці міститься дійсно м'ясний паштет,  у пакеті з молоком – не розчинений сухопродукт, а широко розрекламовані пельмені не виявляться тістом з найдешевшим лівером.

Те ж стосується і вершкового масла.  Донедавна більшість споживачів і гадки не мала, що масло може бути чимось іншим, ніж маслом. Та після кількох гучних передач на вітчизняних телеканалах і статей у друкованих засобах масової інформації у наш лексикон впевнено увійшло нове слово "спред". Щоправда, від цього особливих змін не відбулося. Ну, знають тепер люди, що є вершкове масло і продукт, схожий до маргарину, в якому   з надлишком міститься  дешева і шкідлива  пальмова олія. Якби ж то виробники, а часом і власники магазинів, усі були чесними... Життя, на жаль,  переконує у супротивному.  Багато з тих, хто полюбляє на сніданок приготувати собі бутерброди, батьки, котрі турбуються про якісне і  поживне харчування своїх дітей, певно, не раз стикалися із ситуацією, коли масло однієї і тієї ж торговельної марки відрізнялося за своїми смаковими якостями. І тоді мимоволі починали закрадатися сумніви – а чи не горезвісний "спред"  криється  в упаковці, на якій вказано склад: "Вершки коров'ячого молока, пастеризовані"?

Автори викривальних сюжетів на одному з телеканалів, нагадаємо, запропонували свій спосіб перевірки правдивості цього молокопродукту. Зокрема, рекомендували розтопити його у підігрітій горілці. Якщо розчин стане мутний біло-жовтого кольору  -- справжнє масло, коли ж на поверхню спливуть жовті "бляшки" -- підробка. Але ж не завжди є вільний час для проведення таких дослідів, і не в кожного знайдеться горілка під рукою. От і доводиться, як то кажуть, купувати на віру.  Найстрашніше те, що за  12-16 гривень у сімейний споживчий кошик власними руками можна підкласти якщо не отруту, то шкідливий продукт для себе і  своїх рідних.

Підтвердженням цього стала недавня історія в Ужгороді. Під час проведення оперативно-розшукових заходів співробітники відділу ДСБЕЗ Ужгородського МУ УМВС спільно з правоохоронцями УДСБЕЗ УМВС краю на території однієї з державних організацій, що  "дислокується"  в обласному центрі, виявили  факт  незаконного  розфасування продукту, схожого на вершкове масло. Пакували товар у спеціальному цеху. Псевдопродукт  спочатку знаходився у картонних коробках, на яких не було вказано жодної інформації про виробника, вид продукту і дату виготовлення. Розфасовували його за допомогою  фасувального апарату у брикети по 200 грамів.  Упаковку використовували з логотипом "Масло селянське", де, до речі, вже була проставлена дата на 5-6 днів уперед.  А не відомо, скільки цей товар вже пролежав у цеху. Тож можна собі уявити, у якому стані він мав дійти до споживача... 

Зі слів працівників вказаного цеху, у період з 1 по 25  січня цього року  вони  встигли розфасувати 20 тонн сумнівного продукту. Не виключено, що частина товару могла вже потрапити на полиці наших супермаркетів, а відтак – і в холодильники покупців.

Наразі "ліве" масло вилучили і  відправили на експертизу, яка, сподіваємося, зробить належні висновки. Також вирішується питання про порушення кримінальної справи, повідомив нам начальник відділу ДСБЕЗ Ужгородського МУ  УМВС Віктор Пекар.

Тут доречно буде згадати і недавню подібну акцію з вилучення несправжнього масла, яку здійснили  співробітники Державної служби  боротьби з економічною злочинністю на Вінниччині. Там правоохоронці виявили і вилучили 329 ящиків підробленого молокопродукту вагою близько 6580 кілограмів і 257 ящиків жиру для приготування горезвісного "спреду", котрий мали намір видавати за масло, вагою близько 5140 кілограмів. Вінницькі колеги, як і закарпатські правоохоронці, також з'ясували, що затримані підприємці працювали без будь-якої документації, необхідної для проведення виробничого процесу та контролю за дотриманням технологічних норм і ветеринарно-санітарних вимог.

І як тут розібратися, що і де можна купувати? Аби не нашкодити своєму здоров'ю.

Ігор СТЕФАНЕЦЬ, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області

07 лютого 2011р.

Теги: міліція, цех, масло

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 2
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини