На Закарпатті вилучено 203 одиниць ігрового обладнання

Прокуратурою Закарпатської області на виконання завдання Генеральної прокуратури України проводяться перевірки щодо додержання вимог законодавства у сфері грального бізнесу, до яких залучено працівників органів внутрішніх справ, податкової міліції, державних податкових інспекцій, працівників територіальних підрозділів МНС України та спеціалістів санітарно-епідеміологічної служби.

На Закарпатті вилучено 203 одиниць ігрового обладнання

За інформацією заступника прокурора області Івана РУСИНА за першими результатами перевірок уже припинено діяльність  грального закладу, вилучено 203 одиниць ігрового обладнання, порушено    6 кримінальних справ за фактами зайняття забороненими видами господарської діяльності (ч. 1 ст. 203 КК України).

Разом з тим, виявилось, що органами державної податкової служби області не виконуються у повному обсязі покладені на них обов'язки щодо здійснення контролю за суб'єктами господарювання в частині наявності відповідних документів на провадження господарської діяльності, в тому числі щодо забороненого законом грального бізнесу.

Між тим, прокурорськими перевірками встановлено, що на території області порушення вказаного закону набули системного та поширеного характеру, ряд суб'єктів господарювання області продовжують незаконно займатись господарською діяльністю з надання послуг у сфері грального бізнесу, отримуючи від цього прибутки.

Заборонений гральний бізнес в області діє під виглядом  інтерактивних клубів, у яких пропонується доступ до інтернет-сайту, де можна зіграти в азартні ігри, а за умови виграшу, касир виплачує готівку.

Спостерігається масове відкриття інтернет-клубів, інтернет-кафе, інтерактивних клубів, азарт-клубів, закладів з надання послуг, пов'язаних із здійсненням електронних платежів, спортивних аналітичних агентств, які маскують організацію та проведення азартних ігор під виглядом діяльності з надання доступу до інтернет-мережі.

При цьому, прокуратурою встановлено, що  комп'ютерні програми, за допомогою яких здійснюється така діяльність, використовуються, як правило, незаконно, без відома їх власників, що є порушенням вимог Цивільного кодексу України, Закону України „Про авторське право і суміжні права" та у передбачених законом випадках тягне адміністративну або кримінальну відповідальність.

У ході проведення перевірок з названих питань у прокуратури з"явилися претензії до Державної  Податкової адміністрації та  міліції краю.
Прокурорськими перевірками встановлено, що  органами  державної податкової служби області не забезпечується належний контроль по запобіганню злочинам та іншим правопорушенням, у тому числі щодо заборони зайняття незаконною господарською діяльністю з надання послуг у сфері грального бізнесу.

Так, з моменту набрання чинності Закону України „Про заборону грального бізнесу в Україні"  органами  державної податкової служби області виявлено лише у 26 суб'єктів господарювання незаконне надання послуг у сфері грального бізнесу.

 Разом з тим, перевірками організованими органами прокуратури, тільки за 10 днів виявлено 19 суб'єктів господарювання, які незаконно надавали послуги забороненого законом грального бізнесу.

Всього за результатами прокурорських перевірок  вже порушено 4 кримінальні справи, вилучено 106 ігрових автоматів, порушено 15 адміністративних проваджень, які направлено до органів внутрішніх справ для складання протоколів та подальшого їх скерування до суду.

Причинами такої ситуації прокуратура вважає не виконання службових обов'язків відповідальними посадовими особами органів державної податкової служби вимог Закону України „Про державну податкову службу в Україні", а також відсутність дієвого контролю з боку відповідальних службових осіб ДПА в Закарпатській області.

З урахуванням викладеного, прокуратурою направлено подання  керівництву державної податкової адміністрації в Закарпатській області з вимогою вжити заходи щодо усунення вказаних порушень закону, причин цих порушень і умов, що їм сприяють. Разом   з тим ставиться питання про притягнення  винних службових осіб ДПА до відповідальності.
 
Додамо, що аналогічне подання прокуратурою області направлено начальнику УМВС України в Закарпатській області.

Адже, згідно вимог Закону України „Про міліцію" органи внутрішніх справ зобов'язані виявляти, запобігати, припиняти та розкривати правопорушення та злочини, вживати з цією метою оперативно-розшукових та профілактичних заходів, передбачених чинним законодавством, в тому числі у сфері забороненого грального бізнесу.

Проте, прокурорськими перевірками встановлено, що органами внутрішніх області належним чином не виконують покладені на них обов'язки щодо виявлення, запобігання та розкриття злочинів і правопорушень, пов'язаних із забороною здійснення господарської діяльності з надання послуг у сфері грального бізнесу. Ними з початку проведеня таких перевірок в області  виявлено лише близько 35 суб'єктів господарювання, які незаконно надавали послуги у сфері грального бізнесу.


У той час, я к  організованими прокуратурою перевірками за 10 днів виявлено їх майже два десятки.

До прикладу, прокуратурою Тячівського району у кафе „Водолій" виявлено 5 працюючих ігрових автоматів.

За результатами перевірки, прокурором цього району, порушено кримінальну справу стосовно підприємця К., за ознаками складу злочину передбаченого ч. 1 ст. 203 КК України (зайняття забороненими видами господарської діяльності).
Подібні порушення виявлено також Берегівською міжрайонною прокуратурою у приватного підприємця Ш., який займався господарською діяльністю з надання послуг у сфері грального бізнесу на 6-ти ігрових автоматах.

Прокуратурою м.Ужгород під час перевірки встановлено 3 факти незаконної господарської діяльності з надання послуг у сфері грального бізнесу.

Так, у приміщенні одного з кафе-барів обласного центру  встановлено наявність 8 ігрових апаратів в робочому стані, на яких відвідувачі грали в азартні ігри.

Прокуратурою Свалявського району виявлено 2 факти ведення незаконної господарської діяльності з надання послуг у сфері грального бізнесу приватним підприємцем К. та Ч.

Деякі підроділи  міліції  краю самоусунулись від виконання покладених на них функціональних обов'язків по виявленню та запобіганню порушенням законодавства щодо заборони господарської діяльності у сфері грального бізнесу.

З урахуванням цього у поданні, направленому прокуратурою керівнику УМВС області поставлено питання окрім усунення виявлених порушень притягнути винних службових осіб міських, районних та міжрайонних відділів та УМВС України в Закарпатській області, які допустили порушення закону, до дисциплінарної відповідальності.

Крім того, Кримінальний кодекс України доповнено статтею 203-2 такого змісту: "Зайняття гральним бізнесом – карається штрафом від десяти до п'ятдесяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 2. Ті самі дії, якщо вони були вчинені особою, раніше судимою за зайняття гральним бізнесом, – караються обмеженням волі на строк до п'яти років", повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі прокуратури Закарпатської області.

19 січня 2011р.

Теги: гральний, прокуратура, азартний, інтерактивний

НОВИНИ: Кримінал

15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 2
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
» Всі новини