Пам'яті Народного художника України Вячеслава Приходька

12 січня 2011 року на 71 році життя перестало битися серце народного художника України ВЯЧЕСЛАВА ОПАНАСОВИЧА ПРИХОДЬКА. Згасла свічка життя і відійшла у Вічність душа знаної, всіма нами шанованої людини.

Пам'яті Народного художника України Вячеслава Приходька

Життєвий шлях В.О.Приходька – зразок людської гідності, добропорядності, толерантності, великої душевної щедрості, мудрості і оптимізму.

Народився В'ячеслав Опанасович у м. Золотоноша на Черкащині. Художню освіту здобув в Ужгородському училищі прикладного мистецтва (1955-1959 рр.), у відомих вчителів - Ф.Манайла, В.Свиди, І.Гарапка, В.Береца, Ш.Петкі. Згодом навчався у Львівському інституті декоративного і прикладного мистецтва, де його наставниками були І.Скобало, І.Севера, В.Монастирський, М.Смірнов.

Починаючи з 1965 року його твори експонувались на республіканських, а з 1972 року - на всесоюзних і зарубіжних художніх виставках.

В'ячеслав Приходько працював у різних жанрах мистецтва. Вагомими є його здобутки в галузі графіки. Упродовж 20 років друкувався на сторінках преси як художник-карикатурист.

Особливих успіхів В.О.Приходько досяг у станковому живописі. Продовжуючи лінію розвитку традиційного закарпатського живопису, органічно вписуючись у контекст локальної художньої культури, В'ячеслав Приходько був водночас яскравою і самобутньою мистецькою постаттю зі своїм особистісним світобаченням, своєю творчою концепцією. Він знайшов органічну творчим ідеалам зображувальну лексику.

Улюблена тема художника - краса рідного міста, якому митець присвятив серію живописних творів. Одне з полотен удостоєно обласної премії у галузі образотворчого та декоративно - прикладного мистецтва імені Й.Бокшай та А.Ерделі.

Однак художник не обмежувався рамками одного жанру, а з однаковим захопленням працював за різних тематичними напрямками - сюжетний живопис, портрет, натюрморт, пейзаж.

Серед кращих робіт, в яких виявилися прикметні риси творчості живописця, -полотна, що експонувалися на республіканських та зарубіжних виставках: "Моє місто", "В майстерні", "Куделя", "Панорама Ужгорода", "Збір винограду", "Естер". За них художник отримав срібну медаль на міжнародній виставці в місті Фрайсінг (Німеччина).

Значна кількість його картин увічнює образ закарпатської жінки – Мадонни і Берегині, трудівниці і вірної подруги.

У живописному триптиху „Голгофа " він замислюється над питаннями: яка місія людини на землі, в чому сутність добра і зла, вірності і зради?

Творчі здобутки В.Приходька були гідно оцінені державою та мистецькою громадськістю. У 1990 році йому присвоєно почесне звання "Заслужений художник України" а згодом - „Народний художник України". Останні роки викладав „живопис" в Закарпатському художньому інституті.

Ім'я невтомного і талановитого художника, його неповторна творчість стали яскравою сторінкою в історії образотворчого мистецтва Срібної Землі.

Як митець, громадянин і вірний син України В.О. Приходько житиме в пам'яті всіх, хто працював, спілкувався з ним, шанував його творчість, сповнену доброти, людяності, світлого оптимізму.

Хай буде йому пухом земля, яку він любив чесно, самовіддано і достойно уславлював її до останнього подиху.

У ці скорботні дні висловлюємо щире співчуття рідним і близьким покійного та разом із родиною схиляємо голови у глибокій скорботі.

Світла пам'ять про ВЯЧЕСЛАВА ОПАНАСОВИЧА ПРИХОДЬКА назавжди збережеться в наших серцях.

Ледида О.О., Балога І.І., Бушко І.І., Закурений В.П., Сербайло А.А., Гоблик В.В., Качур І.І., Феєр В.І., Попович М.А., Вегеш М.М., Ящищак В.С., Глеба Ю.Ф., Дрогальчук В.К., Мотильчак М.А., Гузинець Ю.І., Король І.І., Товтин Н.М., Кузьма Б.І., Небесник І.І., Ерфан Ф.П., Андял Г.В., Шеба В.С., Гаваші Д.О., Микита В.В., Герц Ю.Д., Скакандій В.Ю., Бровді І.В., Мічка З.Ф., Данилич Т.Ф.,Долгош О.І., Приймич М.В., Ілько І.І., Габда В.В., Свалявчик В.П., Сідак В.В., Сіма Н.Ю.Шутєв І.М., Шолтес С.З., Сокач Е.П., Корж–Радько Л.І.

13 січня 2011р.

Теги: Вячеслав Приходько, художник

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини