У селі Бобовище відбувся концерт аматорів з Чинадієва

«Добрий вечір тобі, пане господарю…» – так по-родинному розпочався концерт аматорів сцени з Чинадієва у селі Бобовище. Не можна передати словами ті враження, які вирували у серцях бобовищан, присутніх на цьому творчому вечорі. Захопило не тільки виконання пісень, а й дух, з яким ці твори доносилися до слухача.

У селі Бобовище відбувся концерт аматорів з Чинадієва

Воістину народною, самобутньою є керівник "Чинадіївки" Ольга Прокоп. Художня самодіяльна бригада сел. Чинадієво є учасником районних, обласних свят, концертів, фестивалів, які проходять не лише на теренах рідного Закарпаття й за кордоном. Залучаючи до народної творчості молодь, Ольга Прокоп ще у 2006 році створила дитячий колектив "Бабчина співаночка". Саме хлопчики й дівчатка є головними "вдохновителями" і першими слухачами всіх творів, які виконують артисти "Чинадіївки".

Важко уявити собі ту працю, яку треба вкласти, щоб сучасна, "комп'ютеризована", "дискотечна" молодь грала на скрипці, баяні, сопілці, бубні. Та вихованці Ольги Кирилівни є виконавцями саме на цих народних інструментах.

Майстерність талановитих хлопців і дівчат вразила Бобовище. Незважаючи на засилля іноземної та вітчизняної поп-музики, вони люблять і виконують народні пісні, цим пропагують відродження традицій свого народу.

Юний скрипаль Дениско Василинець, який напередодні відзначив 10-тилітній ювілей, назавжди запам'ятає привітання зі святом і пронесе мелодію закарпатської народної пісні крізь усе життя. А прекрасна солістка з чудовим голосом Крістіна Герц буде згадувати, що саме в цьому колективі вона отримала змогу вчитися і розвивати свій талант. Глядачі у будинку культури с. Бобовище були приємно вражені, коли почули зі сцени улюблені "хіти" сільських свят і весіль.

А як весело було, коли ведучий концерту, директор Чинадіївського будинку культури В.Ю. Гудачок розповідав гуморески та анекдоти.

Довго тривали оплески, і артисти виходили на "біс" після виконання сольних пісень.

Історично чи долею склалося так, що О.К. Прокоп та священик нашого села – отець Іоан Штець – односельці; народилися і виросли в с. Крива, що на Хустщині. Саме священик зустрів співачку, поблагословив на щасливий творчий шлях.

– Відродимо культуру, збережемо і примножимо нашу духовність – такими словами розпочала концерт директор будинку культури с. Бобовище Лілія Немеш. Саме вона була ініціатором і організатором виступу народних артистів. Важко починати, але комусь треба це робити. Хай наша молодь виховується на народних піснях, традиціях, хай будуть бобовищани горді за свою закарпатську землю, за свій народ.

І, напевно,марними були б старання сільського голови В.І. Козака, директора БК, спонсорів, якщо б не побачили цей концерт односельці. Боязко і несміливо йшли на концерт глядачі (не звикли).Та, потрапивши сюди, занурившись у душевну, прекрасну атмосферу народної пісні, не хотіли розходитись. Довго і гучно плескали у долоні юнаки, коли чинадіївські дівчата танцювали сучасний і народний український танець. Кричали "на біс" жінки, коли Ольга Прокоп виконувала баладу "Летіла би'м на край світу", в якій оспівувала важку долю заробітчан за кордоном.

Підсумовуючи почуте і побачене, пригадується народна легенда про дівчину-Україну, яку Господь обдарував безцінним талантом – піснею. Господь сказав: "Є у мене неоціненний дар, який уславить тебе на цілий світ. Це пісня."

Узяла дівчина-Україна цей дарунок і міцно притиснула його до серця. Поклонилася низенько Всевишньому і з ясним обличчям і вірою понесла пісню в народ.

Здається, в образі тієї дівчини уособлено і Ольгу Прокоп, і Лілію Немеш, і Крістіну Герц, і юного скрипаля Дениска. Саме дякуючи таким талантам, згадуємо, що ми – закарпатці, талановита, співуча нація, якій не буде переводу на землі українській. Шана і людська любов хай будуть з такими людьми. Сердечне їм спасибі і многая літа на довгі роки.

Оксана Головачко, жителька села Бобовище

15 грудня 2010р.

Теги: аматори, концерт, колектив, Бобовище

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини