На обліку в ужгородської міліції перебуває близько 3 тисяч одиниць вогнепальної зброї

За неофіційною статистикою, близько 8 мільйонів українців нині воло-діють зброєю різних видів. Для чого вона потрібна та які фактори викли-кають повальне бажання населення озброїтися? Дехто стверджує, що вся справа в недовірі до роботи правоохоронців, інші кажуть, що психологічно зі зброєю почуваються безпечніше. А як вважають ужгородці та чи багато серед мешканців міста власників зброї - спробуємо з’ясувати.

На обліку в ужгородської міліції перебуває близько 3 тисяч одиниць вогнепальної зброї

Ужгородські мисливці - люди відповідальні

Виявляється, ужгородці не вважають за необхідне мати вдома зброю - принаймні про помірний інтерес городян до озброєння свідчать дані міліції. Так, за словами старшого інспектора дозвільної системи УжМУ УМВС України в Закарпатській області капітана міліції Івана Перебейноса, нині на обліку в ужгородської міліції перебуває близько 3 тисяч одиниць вогнепальної зброї (близько 2 тисяч городян тримають її у своїх помешканнях). Найбільшу частку "вогнепалу" становлять мисливські рушниці. Українське законодавство чітко регулює правила видачі дозволів, реєстрації, утримання та використання вогнепальної зброї. Для того, аби отримати дозвіл на зберігання та носіння вогнепальної мисливської, гладкоствольної, комбінованої та пневматичної зброї, арбалетів тощо, треба пройти складну дозвільну процедуру, яка передбачає відвідини медиків (нарколога, психіатра), спеціальні платні курси з поводження зі зброєю, оформлення різного плану заяв, страховок та інших паперів. Крім того, законом передбачено обмеження віку бажаючих стати власником зброї та обов'язкову несудимість (або погашену судимість) кандидата. Усі заяви розглядаються протягом 10 днів: за цей час працівники дозвільної системи мають винести позитивне або негативне рішення. За словами Івана Перебейноса, тенденції та мотивації в рішенні стати власником зброї за останні 10 років неабияк змінилися.

Якщо раніше вогнепальну зброю частіше купували для охорони службових та приватних територій, то нині більшу частину її власників становлять професійні мисливці. Загалом на своїх "підопічних" міліціонери не скаржаться: випадки необережного ставлення до зброї або навмисне неадекватне її застосування трапляються вкрай рідко. Раптові перевірки власників зброї також частіше за все показують, що вони сумлінно ставляться до своїх обов'язків, згідно з усіма правилами тримають зброю та боєприпаси в зачинених сейфах, обмежуючи доступ до них дітей та сторонніх. Річ у тім, що власники знають: за порушення правил зберігання, перевезення і користування рушницями представники органів внутрішніх справ можуть позбавити їх усіх прав на подальше отримання дозволів на зброю.

Різноманітні ж правопорушення із застосуванням зброї чиняться, як правило, із незареєстрованими її одиницями, що дозволяє припустити: кількість зареєстрованої зброї не впливає на криміногенну ситуацію в окремому місті чи навіть країні. Ми аж ніяк не є прихильниками тієї думки, що вільний обіг зброї наразі потрібен Україні, але дослідження BBC за минулий рік показали: у тих країнах, де введене вільне володіння зброєю, рівень злочинності куди менший, ніж у тих, де зброя знаходиться під обмеженою забороною. Наглядно це підтверджує досвід Канади, де за 7 років від початку обмеження на право володіння вогнепальною зброєю рівень злочинності зріс на 45%.

"Несмертельна" травматика

Чому ж змінилися мотивації власників вогнепальної зброї та через що її стали купувати менше? Серед причин - велика відповідальність та можливість придбання інших засобів самозахисту. Найпростішим та найдешевшим способом протистояти несподіваному нападу є газовий балончик. Його, звісно, зброєю не назвеш, але ефективність цього пристрою багатьом стала у пригоді, тим більше, що придбати його можна вільно і коштує він від 20 до 50 гривень. Міліціонери радять: для охорони житла краще придбати балончик великого розміру й зберігати його на спеціальній полиці поблизу вхідних дверей, якщо ж ви бажаєте носити пристрій щодня, варто купити компактний і класти його не в сумку, а кишеню. Ліпше обирати газові балончики, які містять червоний перець, - вони ефективніше діють на людей у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння та собак. Радіус дії - 2,5-3 метри. Випускати газ слід безпосередньо в обличчя нападнику короткими порціями, але не варто цього робити в ліфті чи іншому тісному приміщенні, адже ви також опинитеся в зоні його дії.

Без дозволу можна носити й пневматичну зброю, тобто газобалонні пістолети та револьвери калібру 4,5 мм зі швидкістю польоту кулі до 150 м/с. Ця зброя вважається спортивною, але про всяк випадок міліціонери рекомендують власникам таких "іграшок" зберігати вдома заводську упаковку та чек, який підтверджує її офіційне придбання. Річ у тім, що зовні вона дуже подібна на бойову (МР 654К, наприклад, створений на основі пістолета Макарова та Walther РPК), тож навіть просте хизування може викликати непорозуміння з представниками органів внутрішніх справ. Однією з переваг пневматичної зброї є її доступність (дешеві боєприпаси й облуговування) та ефективність (діє на відстані 10-15 м, якщо вести вогонь по відкритих частинах тіла).

Та не менш популярними в останнє десятиліття стали газові й травматичні пістолети, продаж яких уже регламентується законодавством, але все ж доступний громадянам, котрі не мають судимостей і протипоказань за станом здоров'я. Більшість моделей газової зброї зовні схожі на аналоги бойової, але деякі з них зроблені зі сплаву (силлюміну), який не є міцним, тож унеможливлює переробку для використання бойових набоїв. Силлюмін не піддається дії корозії, що позбавляє від потреби регулярного змазування, але дуже крихкий: зброя може розсипатися, просто впавши на підлогу. Коштують такі пістолети від 400 до близько 1000 гривень.

Зброя травматичної дії з гумовими або пластиковими кулями - оптимальний засіб для самозахисту, але її можуть купити не всі. Згідно з наказом МВС № 379ДСК (для службового користування) від 13.06.2000 р., право на придбання засобів активної оборони в Україні (пістолетів і револьверів для стріляння гумовими кулями) мають працівники суду, правоохоронних органів та їхні близькі родичі, а також особи, що беруть участь у кримінальному судочинстві, журналісти й позаштатні журналісти, депутати України, члени суспільних формувань з охорони громадського порядку й державного кордону, військовослужбовці, крім тих, хто проходить термінову військову службу, державні службовці, які мають категорії й ранги.

Переваги зброї травматичної дії: зроблена за аналогами бойової, переважно з металу; гумова куля не пробиває м'які тканини й відповідно є гуманнішою, але не менш ефективною, як бойова, під час сутичок; вона легша, тому втрачає енергію на відстані 10 метрів, що унеможливлює травмування сторонніх осіб у випадку промаху. Серед недоліків - умовна "несмертельна дія" травматичної зброї. Мінімальна дистанція її застосування становить 1,5 м, та якщо стріляти з меншої відстані, до прикладу, в голову нападнику, наслідки сутички цілком можуть бути летальними. Коштує зброя травматичної дії від 1500 до 3000 гривень.

Як розповів старший інспектор з особливих доручень сектору дозвільної системи ВГБ УМВС України в Закарпатській області підполковник міліції Сергій Гавриш, нині в Ужгороді зареєстровані 594 власники так званих спецзасобів самозахисту. Доволі великою популярністю користуються вони в журналістів: загалом у Закарпатській області зареєстровано 245 працівників засобів масової інформації, котрі забажали подбати про власний захист і купили травматичну зброю. Хоча, нічого гріха таїти, в цьому криється певний елемент зловживання, оскільки отримати посвідчення позаштатного (та навіть і штатного) кореспондента в деяких регіональних ЗМІ не становить особливих труднощів.

Тонкощі володіння зброєю

Та жодна зброя вам не допоможе, якщо ви не вмієте нею користуватися, каже завідуючий навчальним пунктом підприємства "Арсенал", заснованого на власності Закарпатської обласної організації фізкультурно-спортивного товариства "Динамо" Іван Мельник. Саме він очолює курси з вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та застосування, які зобов'язаний відвідати кожен, хто бажає оформити дозвіл на її носіння та зберігання. Як розповів Іван Серафимович, дозвіл МВС України на проведення таких занять "Арсенал" отримав ще 2004-го й відтоді щороку навчає близько 800 закарпатців не лише тонкощів поводження зі зброєю, а й юридичної та медичної складової володіння нею. "Навчити стріляти - не основне наше завдання,- каже Іван Мельник, - насамперед ми доводимо до свідомості людей знання, які дозволяють не зашкодити собі та оточуючим. Хоча й без стрільб, звичайно, не обходиться, адже без практичних навичок при нападі ви просто не встигнете витягти зброю з кобури, зняти її з запобіжника і прицільно вистрілити. Враховуючи те, що відповідальність за перевищення заходів необхідної оборони досить сувора, на заняттях ми завжди акцентуємо увагу на тому, що зброя - не іграшка і не спосіб вихваляння, тому до неї треба ставитися з максимальною відповідальністю та обережністю". По закінченні курсів кандидати на носіння зброї мусять здати перед комісією залік, за успішне складання якого отримують відповідну довідку. Вона не потребує оновлення, та якщо власник зброї отримав довідку досить давно й бажає пройти повторні осучаснені курси, його без проблем приймуть знову.

До озброєння суспільство не готове

А що про потребу людини мати зброю (в переважній більшості це стосується чоловіків) говорять психологи? Провідний спеціаліст відділу соціальної роботи Ужгородського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, психолог Світлана Хоркава вважає, що ця проблема наразі є надзвичайно актуальною, адже нестабільна ситуація в країні, низький матеріальний рівень пересічних громадян, безробіття та відчай часто призводять до того, що люди беруться за зброю і вчиняють крадіжки, напади та інші злочинні дії. "Українці нині перебувають в економічній та соціальній депресії, - зауважує Світлана Хоркава, - а давати людині в такому психологічному стані зброю (навіть травматичну) дуже небезпечно".

Загалом же психолог вважає, що далеко не всі купують зброю для самозахисту. Ужгород - місто невеличке, тому більшість людей не вважає за потрібне мати знаряддя для оборони від нападників. Нині більшість тих, хто оформлює дозвіл на травматичну зброю, - підприємці, судочинці та журналісти. Але є багато й таких, кому вона потрібна виключно для розваг, хизування перед друзями, а це, безперечно, говорить про несерйозне ставлення до зброї, яке загрожує не лише оточуючим, але й самим власникам.

Тож, мабуть, варто порадіти, що мешканці Ужгорода не надто переймаються потребою мати зброю й вирішують свої проблеми більш цивілізованими шляхами, віддаючи перевагу розуму, а не грубій силі.

Громадський барометр. Чи купили б ви собі зброю?

З таким запитанням наші кореспонденти звернулися до мешканців міста.

Леся Кулагіна, журналіст:

- Якби мені подарували зброю, я б від неї не відмовилася, бо в житті зі мною трапилося кілька неприємних випадків, коли зброя чи будь-який інший засіб самозахисту дуже би згодилися. Наприклад, одного разу поблизу автовокзалу на мене напав невідомий чоловік, відібрав сумочку із документами, вдарив. Я тоді пережила сильний стрес, тому тепер намагаюся бути уважнішою. Але хотілося б, аби наші вулиці освітлювалися краще, тоді рівень злочинності, певно, був би нижчий.

Олександр Шумеляк, менеджер:

- Складне питання. Пістолет - звісно, штука потрібна, але з ним мороки багато, бо й зберігати його треба правильно, і дозвіл отримати непросто. В західних країнах ситуація трохи інша - там наявність доступної зброї дисциплінує населення, адже кожен нападник знає, що в його потенційної жертви теж може бути пістолет.

Стас, підприємець:

- Не знаю. Певно, й хотів би мати зброю, та навряд чи колись би її застосував. Думаю, людям (а особливо жінкам) в Ужгороді варто носити з собою газові балончики, але вважаю, що краще попереджувати неприємні випадки, ніж захищатися. До прикладу, не ходити пізньої пори одній, не провокувати злодіїв дорогими речами або прикрасами тощо.

Діна, студентка:

- Ні, не купила б, хоча в Ужгороді є райони (до прикладу, "новий" чи проспект Свободи), де інакше, як із балончиком чи зброєю вночі ходити взагалі неможливо. На щастя, зі мною ніколи не траплялися випадки, коли нападали або грабували. Можливо, якби було інакше, я б змінила свої погляди на цю проблему, та поки навіть не думала про засоби самозахисту.

Сергій Гудак, фотограф:

- Ні. Власне, я ніколи й не думав про це, бо якось не траплялося зі мною неприємних випадків, пов'язаних із криміналом. Не тому, що Ужгород є тихим і спокійним містом (останнім часом навіть навпаки), а просто тому, що дотримуюся принципу: "Краще уникнути інциденту, ніж у нього встрявати".
 

Тетяна ЛІТЕРАТІ, Олексій МЕГЕЛА, "Ужгород"

14 грудня 2010р.

Теги: зброя, міліція, травматична, облік

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини