Мукачівська міська центральна бібліотека ім.О.Духновича оновила свій Інтернет–центр

Всім громадянам Мукачева, а особливо школярам і студентам, відомо, що в міській центральній бібліотеці ім.О.Духновича працює Інтернет–центр. І що він безкоштовний, і що організований завдяки Посольству США в Україні – адже на кожному комп'ютері є приклеєне повідомлення про це.

Мукачівська міська центральна бібліотека ім.О.Духновича оновила свій Інтернет–центр

До речі, на той час (2003 рік) – це було вдивовижу всім – в місті діяло всього 2 Інтернет-кафе. І доступ до Інтернет – мережі масового читача був святом для всіх, хто хотів знати більше, хто готувався до іспитів, і просто проводив корисно своє дозвілля. Бажаючих було надзвичайно багато, а комп'ютерів тільки 3 – проводився попередній запис – щодня Інтернет-центр відвідувало понад 40-50 чоловік – інколи доводилось порушувати правила і розміщувати за 1 комп'ютером по 2-3 школярів. Системний адміністратор і бібліотекарі навчали відвідувачів користуватись комп'ютером, пошуку потрібних тем, виховували культуру поведінки в мережі, адже доступ до інформаційних ресурсів був наданий виключно для навчання, самоосвіти та задоволення інших інформаційних потреб користувачів.

Одним словом, бібліотека, а отже і місто, витративши мінімальну кількість коштів, отримали можливість вдовольнити інформаційний голод своїх городян. Згодом ми виграли ще декілька конкурсів – як продовження проекту LIEP-ІІ. Приймали участь у навчаннях, які проводило Посольство США в Україні – зокрема нами опікувався Відділ преси освіти та культури – незмінні наші наставники В.Пашкова, О.Любинецька, О.Васильєв, Л.Шкурат. Вони були частими гостями нашої бібліотеки – моніторинг і строгий контроль за витрачанням інвестиційних коштів – невід'ємна умова проекту. А у 2005 році бібліотеку з цією метою відвідала Шеріл Бістрянські - заступник аташе з питань культури Посольства США в Україні і висловила вдоволення від побаченого. Слід наголосити, що всі працівники Відділу Посольства США - це надзвичайно толерантні, щирі, доброзичливі, і терпеливі люди.

У квітні цього року в Ялті відбулася конференція "Перспективи розвитку доступу до Інтернету в публічних бібліотеках України", в якій брала участь і автор цих рядків. Тут порушувалося питання про окремі проблеми "застарілого" на сьогодні комп'ютерного парку, що працює з 2003 року. Невдовзі було оголошено новий конкурс на оновлення таких комп'ютерів. Звісно, наша бібліотека з готовністю взяла участь у проекті – і єдина із Закарпатської області перемогла. В результаті цього в Інтернет–центрі з'явилися 3 нові, сучасні комп'ютери. Це велика радість для наших постійних користувачів.

Ми продовжимо навчання різних категорій читачів, зокрема, людей старшого віку "Перший дзвоник для тих, кому за...". Адже елементарне володіння комп'ютерною грамотністю в наш час, виявляється, є потребою, інколи щоденною. Уроки грамотності для людей з особливими потребами, для безробітних "Шукаю роботу", для учнів "Інтернет-уроки", "Куди піти навчатись" тощо.

Настав час ввести нову (для нас) форму обслуговування – надання можливості спілкування через Skype. Так, новий час ставить перед нами нові вимоги. Колектив бібліотеки готовий вчити і навчатися – адже найголовнішим завданням для нас є задоволення інформаційних потреб користувачів.

Ольга Стадник, директор Мукачівської міської ЦБС, кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ступеня

11 грудня 2010р.

Теги: бібліотека, інтернет, комп'ютер

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини