Закарпатські замки зовсім не треба рятувати

Так вважає завідуючий відділом археології Закарпатського краєзнавчого музею Йосип Кобаль

Закарпатські замки зовсім не треба рятувати Те, що на Міжнародний день охорони пам’яток історії на державному рівні в Україні заговорили про необхідність приватизації пам’яток культури та історії, мовляв, тому, що треба рятувати їх від руйнації, Йосип Кобаль вважає неетичним. Завідуючий відділом Закарпатського краєзнавчого музею на засіданні Ужгородського прес-клубу реформ сказав, що закарпатські пам’ятки, зокрема замки, простояли століття і не зруйнувалися, тому щоразу волати про їх терміновий порятунок немає потреби, так само як говорити про те, що держава не має на ремонт та реставрацію коштів.

Закарпатська обласна рада 12 січня цього року прийняла обласну програму охорони культурної спадщини краю до 2015 року і вперше було виділено на неї з обласного бюджету 4,6 мільйона гривень. Із державного бюджету на ці цілі задекларовано 17 мільйонів 360 тисяч гривень, загалом із бюджетів усіх рівнів має надійти 24 мільйонів 800 тисяч гривень. Але, за словами Йосипа Кобаля, гроші виділялися завжди і, наприклад, в Ужгородський замок з 60-х років вкладено вже мільйони. До того, доповідач прес-клубу вважає, що при підготовці програми не залучалися фахівці, які б надали хоча б елементарну інформацію про стан наших пам’яток і що можна з ними робити. Не всі замки потрібно відновлювати і реставрувати – практично всі вони не мають планів, тому не відомо, як це робити. Руїни потрібно законсервувати, а в уцілілих Ужгородському та Мукачівському замках не проводити примітивні побілки, видаючи їх за повноцінну реставрацію та списуючи кошти, як на реставрацію.

Спроби приватизувати замки та інші історичні об’єкти, за словами Кобаля, були ще з 90-х років. Але, крім підприємців, половину коштів мала вкладати держава, а вона тоді грошей не мала. Зараз закарпатські замки приватизувати чи видавати в оренду не можна ще й тому, що за законом не підлягають приватизації пам’ятки археології, а всі наші замки містяться на місці стародавніх городищ і там було знайдено не одну реліквію.

Йосип Кобаль має свій рецепт, як використовувати замки і заробляти на них кошти. Не варто розміщувати там розважальні центри, гральні автомати та бари, краще було б розробити туристичні маршрути, наприклад, тижневі чи двотижневі, «Замками Закарпаття» тощо. При цьому можна починати тур в Невицькому замку з відпочинком у комплексі «Камелот», далі Ужгородський замок з вечорами духовної музики, свято вина на базі Середнянського замку, концерти, виставки та перебування у тюрмі Мукачівського замку, свято угорської кухні та бограча у Квасах, свято закарпатської кераміки у Виноградівському замку, свято Угочанщини (румунів, русинів, угорців) у Королевському замку та свято солі, бринзи, овець у Хустському замку.

Проте повідомляти владу про свої погляди Йосип Кобаль не поспішає – вважає, що влада на те і влада, аби знати фахівців, які можуть надати компетентну пораду та інформацію.
Закарпаття online
04 травня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

06:20
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
» Всі новини