Йосип Змій-Микловшик — зачинатель світського живопису на Закарпатті

У XIX столітті передумови, необхідні для виникнення на Закарпатті самостійної національної школи живопису, ще не визріли. Не було учбових закладів, художніх організацій, виставок, музеїв, а головне, не було ще серед громадськості краю того зацікавлення образотворчим мистецтвом, яке є одним із джерел його розвитку. У другій половині XIX — на початку XX століть багато уродженців Закарпаття пов'язують свою долю з мистецтвом або
Угорщини, або Росії, чи навіть Голландії. Закарпаття може пишатися тим, що воно подарувало світові багатьох видатних художників.

Одним із основоположників професійного образотворчого мистецтва Закарпаття був вихованець Віденської академії мистецтв художник Йосип Змій-Микловшик. Так справедливо вважає багато мистецтвознавців. Серед них і Григорій Островський та Михайло Приймич, добре відомі в мистецьких колах.

Зачинатель світського живопису на Закарпатті, Йосип Змій-Микловшик малював не лише іконостас™, фрески та олтарні образи, а й портрети, пейзажі, жанрові сценки з життя закарпатців, що мали етнографічний характер.

Творчість цього забутого живописця мало досліджена, тому важко робити якісь певні висновки щодо його зв'язків із тогочасним мистецтвом Угорщини. Слід гадати, що вони існували, в усякому разі відомо: Змій-Микловшик працював в Угорщині і пензлю його належать церковні розписи в багатьох містах.

Художник, як і його старші сучасники — Іван Югасевич, Стефан Теребельський, Михайло Манькович, був провісником весни в мистецтві Закарпаття. Його справу підхопили Фердинанд Видра (1815-1879) і Ференц Хевердле(1841-1910), творчість яких залишила помітний слід в історії закарпатського живопису.

Йосип Змій — один із перших відомих живописців історичного Закарпаття, котрі навчалися у Віденській академії мистецтв. Він став першим єпархіальним художником новоствореної Пряшівської єпархії.

Народився Йосип 20 березня 1792 року в бідній селянській родині в с. Словінка (зараз Східна Словаччина). У школі при Краснобрідському монастирі вчився на дяка. Очевидно, там і познайомився з малярською справою в
монаха-іконописця, які зазвичай були при монастирях. У 1814 році дістає місце церковного півця при греко-католицькій церкві св. Варвари у Відні. Робота там давала йому деяку матеріальну незалежність. Цього ж року вступив до Віденської академії мистецтв, де навчався у класі живопису.

Вже у Відні отримав визнання як добрий портретист. 1823 року єпископ Григорій Таркович призначає його
єпархіальним художником. Згодом їде до Італії на два роки. Перебування там, без сумніву, позначилося на його творчості. Після повернення в Пряшів працює художником, часто пише портрети. Серед них портрети Івана Ковача, засновника єпархіальної бібліотеки, та Андрія Хіри.

Після повернення з Відня художник виконав багато композицій на релігійну та побутову тематику. З'являються оповідні композиції з народного життя ("Земплинське весілля", "На вечорницях"). Але, на жаль, світські роботи майстра відомі нам тільки за літературними джерелами. Це дало підстави віднести Йосипа Змія-Микловшика до основоположників світського мистецтва на Закарпатті.

Восени 1841 року художник захворів на тиф і помер 1 грудня цього ж року.. Похований на Пряшівському цвинтарі.
Володимир МИШАНИЧ, "Ужгород"
02 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини