У прес-центрі «Закарпаття» анонсували концерт скрипаля-віртуоза Василя Попадюка (ФОТО)

У вівторок, 23 листопада, у прес-центрі «Закарпаття» з журналістами зустрілися відомий скрипаль-віртуоз Василь Попадюк, гітарист гурту Papa Duke Девід Вест, концертний менеджер Universal Events Group Марк Зуревінський та Олександр Осіпов, організатор концерту. Гості проанонсували концерт гурту Papa Duke в Ужгороді, який пройде завтра, 24 листопада, о 19.00 в приміщенні облмуздрамтеатру, та відповіли на ряд питань журналістів.

У прес-центрі «Закарпаття» анонсували концерт скрипаля-віртуоза Василя Попадюка (ФОТО)

Василь Попадюк розповів кількома словами про себе та своє творче життя в Канаді, про створення гурту Papa Duke та гастролі світом та Україною. В Україні музиканти здебільшого концертують на Заході країни. Нинішній же гастрлольний тур, завдяки Олександру Осіпову, вперше включив у себе і Ужгород. Позаду в гурту концерти в Луцьку, Хмельницьку, Рівному, після Ужгорода музикантів чекають Чернівці, Коломия та Івано-Франківськ. До гастролей в Україні Papa Duke мав концерти на Кіпрі.

Склад гурту Papa Duke багатонаціональний, і кожен музикант приносить у гру свої національні емоції та мотиви. До прикладу, присутній на прес-конференції Девід Вест – гітарист з Еквадору і його присутність наповнює музику Papa Duke латиноамериканськими та іспанськими, блюзовими та роковими мотивами. Піаніст Роберт Ботош, визнаний нещодавно піаністом року в Америці, вносить у музику Papa Duke джаз та рок. "Але у нас усі – мультиінструменталісти, -- каже Василь Попадюк. – Кожен може замінити при потребі іншого. Тому й стиль наш багатонаціональний. Нас називають виконавцями World Musiс".

Своєю музичною гнучкістю та варіативністю Василь завдячує перш за все впливу батька, народного артиста України Василя Попадюка, який довгий час працював у хорі Верьовки і був видатним духовим музикантом. Не залишилася для Василя безслідною і робота в Москві в Театрі Назарова, де молодий чоловік був змушений грати і цигана, і грузина, там й навчився грати на багатьох інших інструментах, окрім скрипки та гітари. Так Василь освоїв азербайджанські, вірменські інструменти. До Канади він потрапив, як сам каже, як "нєвозвращєнєц", не повернувшись свого часу з третіх гастролей в цю країну.

Саме в Назарова Василь Попадюк взяв ідею створення багатонаціонального музичного колективу, яким з часом і став гурт Papa Duke. "Це так, як мова, -- каже Василь Попадюк, -- якщо ти знаєш кілька основних мов, то інші тобі дуже легко засвоїти. Те ж і з музикою, -- попрацювавши в Назарова, я міг грати і з греками, і з арабами -- будь з ким." Отримане минулого року звання заслуженого артиста України Василь Попадюк намагається не афішувати, оскільки переконаний, що це звання себе давно нівелювало.
 
Стосовно самого концерту, то за словами Олександра Осіпова, завтрашній концерт гурту Papa Duke буде проходити в Ужгороді вперше, хоча в Україні це вже буде четвертий концерт гурту. "Ужгород дуже близький до Європи, -- каже пан Олександр, -- і гурт грає музику, дуже споріднену з вашим краєм. І такі концерти Papa Duke в Ужгороді ми плануємо проводити щороку".
 
Про своєрідність організації концертів в Україні пан Олександр сказав дуже лаконічно: "Тут треба враховувати все, навіть те, чого в принципі не мало би бути. Та головне, що хлопцям подобається грати, а організаційні нюанси, гадаю, ми відточимо і подолаємо", -- саказав пан Осіпов.
 
Окрім цього журналісти цікавилися в скрипаля своєрідністю виконання музичних стилів, адже гурт грає як джаз, так і фламенко, рок та музику Еніо Моріконе, творчими планами на майбутнє. Зараз гурт закінчив роботу над п'ятим альбомом. "Кожен концерт приносить щось нове, -- каже Василь Попадюк, -- якісь нові ідеї. Є ідея зняти професійний відеокліп, знятий на Україні, чи в Туреччині. Зараз для цього шукаємо незвичайний пейзаж. Цікаво це зробити на якійсь старовинній площі чи в замку." Музикант не виключає, що це може бути і Ужгородський замок...

 

23 листопада 2010р.

Теги: Василь Попадюк, скрипаль, віртуоз, Papa Duke, Марк Зуревінський

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини