Із щоденника Сергія Федаки. Театр

Минулої неділі обласному українському музично-драматичному театру виповнилося 65 років. Саме 7 листопада 1945 р. (тоді цей день був державним святом – річниця більшовицької революції) цей театр дав свою першу виставу за п’єсою К.Симонова “Під каштанами Праги”. Відтоді триває безперервна історія театру. Хоча українські театри були в краї і раніше (з 1921 р.), але вони надовго припиняли свою роботу, розпадалися створювалися заново у зовсім іншому складі.

Із щоденника Сергія Федаки. Театр

Ця пунктирна лінія перетворилася на суцільну тільки з 1945-го.  Відтоді багато чого змінилося, кілька разів докорінно оновилися акторська трупа і технічний персонал, заклад перебрався у значно більше приміщення на іншому березі Ужа, лишивши старе лялькарям, принципово змінився репертуар. Свій черговий напівювілей театр зустрів і з оновленим керівництвом. На директорську посаду в результаті судового рішення повернулася Зоряна Зінов'єва, відома як фаховий організатор конкурсів краси та інших шоу.

Свого часу вона пішла з цієї посади у декретну відпустку, а по її закінченні так і не була поновлена у директорському кріслі. Тепер це зроблено із запізненням у кілька років. Наразі З.Зінов'єва використовує кілька місяців своїх законних щорічних відпусток, а обов'язки директора виконує знана актриса і заступник директора з господарських питань Любов Оленчук. На її плечі і випало відкриття нового сезону та організація урочистостей. На попередній прес-конференції Л.Оленчук повідомила, що театр відновлює регулярність  своєї роботи. Два дні на тиждень він даватиме вистави на власній сцені, у ці дні вона вже не здаватиметься жодним гастролерам. Також театр регулярно виїжджатиме у райони (по можливості щотижня), а також за межі області, в тому числі за кордон. Остання така поїздка, дуже успішна, відбулася цієї осені до Хорватії.

Планується за рік-два нарешті закінчити ремонт приміщення – за умови, якщо обласна влада здійснюватиме належне фінансування, хоча би так, як цього року. суттєво оновиться репертуар за рахунок української і світової класики, а також п'єс на злобу дня. Не забуті і місцеві автори, перша же вистава 11 листопада – "Дорога до раю", це інсценівка повісті Д.Кешелі про хлопчика Митрика, такого собі закарпатського аналога марк-твенівського "Тома Сойєра". Даний твір вже ставився у ляльковому театрі, де був сприйнятий на ура.

У драматичному же театрі до нього підійшли цілком по-новому. Написано зовсім іншу п'єсу (Д. Кешеля великодушно дозволив: "Змінюйте хоч геть усе, лишіть тільки моє прізвище"), дано музичний супровід з закарпатських пісень і танців, які підібрав завідуючий літературною частиною В. Кобаль. Багато несподіваних режисерських ходів запропонував художній керівник А. Філіпов. Спершу планували цією виставою і відкрити сезон, але бажаючих привітати театр виявилося так багато, що довелося провести окремий урочистий вечір. Грамоти, квіти і конверти вручали представники влади і профспілок. Особливо тепло вшанували ветеранів сцени. Долучилися серйозні меценати.

Вперше глядач мав можливість побачити на сцені практично весь творчий склад театру, який сидів у кількох ярусах, дещо нагадуючи президію брежнєвських часів. Привітали ювілярів колеги з трьох інших професійних театрів Закарпаття – лялькового, мукачівського російського і берегівського угорського, а також з культосвітнього коледжу, музичного училища, з дрогобицького театру і київської оперети. Від імені лялькарів вітав Еней та купа ляльок, які вилізли з однієї винної бочки. Мукачівці вивели на сцену цілий зоопарк звірів, котрі уособлювали собою різних працівників ужгородського театру.

Угорці читали трьома мовами Шекспіра. Студенти вийшли у костюмах персонажів, які в різні роки фігурували на цій великій сцені. Дві актриси оперети заявили, що наш театр має кадри, здатні конкурувати з киянами, недарма в нашому  репертуарі уже є кілька оперет. Власне, артисти балету Т.Гамага і його дружина Гамага-Якубик і продемонстрували свої блискучі вокальні дані, виконавши услід за гостями кілька партій з оперет І.Кальмана. у найближчій же перспективі театр змагається за звання академічного, це дозволить підняти нинішні низькі зарплати бодай у півтора рази.

Ніби це питання має постати на перших сесіях новообраної облради. Ну і, звісно, театр боротиметься за увагу і любов глядача, бо ж працює у кінцевому підсумку для нас.

 

Сергій Федака, газета "НЕДІЛЯ"
 

15 листопада 2010р.

Теги: щоденник, театр, Федака

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини