Як закарпатське Міжгір'я свій день святкувало (ФОТО)

Минула неділя для жителів закарпатського Міжгір’я була особливою.

Як закарпатське Міжгір'я свій день святкувало (ФОТО)

З самого ранку центральна площа (вже її можна назвати так) збирала корінних жителів, гостей, туристів. Звучала музика, з наметів, розкладених вздовж центральної вулиці, притягав до себе приємний запах свіжоспечених шашликів, вабили око різні їства та напої. Юні художники райцентрівських загальноосвітніх шкіл намагалися на асфальті відтворити принади сучасного Міжгір'я та своє бачення його в майбутньому. Вздовж каштанової алеї господарювали колективи освітянських закладів, які, розвівши вогнища, демонстрували своє вміння на приготування смачних національних верховинських страв. Гості краю зупинялися біля світлин на фотовиставці заступника селищного голови Василя Юрика, з яких видно, як селище будується, розважається, чим живе. Молодь та діти забавлялися на атракціонах. Учні 6-Б класу ЗОШ №1 (кл. кер. Марія Добоні) покладають гірлянду квітів до статуї Божої Матері біля греко-католицького храму, а селищний голова Василь Щур від органу місцевого самоврядування — букет червоних троянд. Міжгір'я святкувало 595 річницю з дня заснування селища.

Вже традиційно міжгірці з нагоди іменного свята селища одержують цінні подарунки та приємні сюрпризи, підготовлені для них органом місцевого самоврядування, очолюваного Василем Щуром. І на цей раз програма свята була надзвичайно насиченою і розписаною по годинах. У рамках урочистостей пройшло відкриття меморіальної дошки відомому на Верховині письменнику і журналісту Василю Кохану, встановленої на будинку №143 по вулиці Шевченка, де свого часу жив і творив Василь Іванович. Вшанувати пам'ять знаної в нашому краї людини прийшли його друзі по перу з Міжгір'я та Ужгорода, керівні особи краю, сусіди, дружина Наталія Іванівна, яка ініціювала встановлення дошки в Міжгір'ї, та дочка Оксана, яких поіменно представляла член Національної спілки журналістів України, міжгірська поетеса Віра Фесенко. Коротко вона розповіла про Василя Кохана як письменника, людину, друга і колегу.

Приємні враження від того, що пам'ять про відомих людей на Міжгірщині увіковічується в пам'ятниках та меморіальних дошках висловив голова районної ради Іван Ярема, також від громадськості селища подякував дружині Кохана Наталії Іванівні та голові обласної ради Михайлу Кічковському за сприяння у встановленні меморіальної дошки в райцентрі. Колискою нашої літератури назвав Міжгірщину голова правління обласної організації Національної спілки письменників України Петро Ходанич, а член цього правління Василь Густі, продовжуючи думку, відзначив, що Василь Кохан, для якого джерелом творчого натхнення була Верховина, залишиться живим між живими.

З сльозами на очах і тривогою на устах дякувала верховинцям за те, що Василь Кохан у меморіальній дошці повернувся до міжгірців, бо на 100 відсотків вважав себе одним із них, дружина Наталія Іванівна. Особливу вдячність за допомогу висловила голові облради Михайлу Кічковському та селищному голові Василю Щуру. У заключному слові М.М. Кічковський висловив і сум, і радість з нагоди такого зібрання.

— Сумно через те, — сказав Михайло Михайлович, — що Кохан міг ще багато зробити і не тільки для Верховини, в яку безмежно був закоханий, а радість у тому, що меморіальна дошка спонукає нас тут зупинитися і в черговий раз згадати про нього.

 

...У більш веселій і піднесеній атмосфері продовжилося свято на хрещатику в райцентрі, де проходило урочисте відкриття фонтана та площі навколо нього, аналогів яким в області, напевно, немає. Як і будь-яка благородна справа, торжество розпочалося з Божої молитви за участі священиків двох конфесій — благочинного Міжгірського округу, настоятеля Петро-Павлівського православного храму прот. Євгенія Добри та декана Міжгірського району Мукачівської греко-католицької єпархії прот. Федора Славця. Із щирими і теплими словами до міжгірчан звернувся селищний голова Василь Щур, подякував всім причетним до зведення архітектурної окраси селища. Нагородив Почесними грамотами та грошовими преміями робітників, які потрудилися на совість, аби вчасно здати об'єкт. Після того, як червону стрічку перерізали почесні гості — голова облради Михайло Кічковський, голова районної ради Іван Ярема, генеральний директор "Єврокредитбанку" м. Київ Сергій Остапченко, який, до речі, подарував футбольні м'ячі спортсменам райцентру та господар селища Василь Щур, задзюркотіла, наче наші гірські потоки, кришталево-чиста вода, сповіщаючи про народження небаченої краси фонтана. Цю урочисту мить супроводжували бурхливі оплески, овації, щирі слова вдячності меру селища за подарунок.

Голос ведучих урочистої частини Мирослави Пішти, секретаря селищної ради та Василя Юрика, заступника селищного голови привертає увагу присутніх на святі до зведеної розкішної сцени. До слова запрошують голову селища Василя Щура, який під бурхливі оплески вітає з святом присутніх. Звучить Гімн України. На сцену піднімається почесна президія, яку хлібом-сіллю та літературною композицією, приуроченою Міжгір'ю, вітають учні райцентрівських загальноосвітніх шкіл (кер. Єва Горова, зав. ДРБ ім. В.С. Гренджі-Донського).

Щирі, приємні слова про розкішне Міжгір'я, про його працьовитих людей, водночас висловлюючи вдячність керівнику органу місцевого самоврядування Василю Щуру за вболівання про його благоустрій та благополуччя горян, говорили депутат Верховної Ради України Станіслав Аржевітін та голова обласної ради Михайло Кічковський, який нагородив Почесними грамотами та цінними подарунками і квітами за активну професійну діяльність, особистий внесок у розвиток краю вчительку Міжгірської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Марію Добоні, начальника фінансового управління селищної ради Олену Тайстру, пенсіонерів Давида Волошина та Ярослава Ковалишина, головного контролера-ревізора КРУ Віктора Смерековського, приватного підприємця Івана Белю та селищного голову Василя Щура.

Від районної влади привітали краян із іменинами селища, відмітивши ті досягнення, які сталися в Міжгір'ї останніми роками, голова районної ради Іван Ярема та заступник голови райдержадміністрації Микола Тимощук, який за дорученням губернатора краю Олександра Ледиди Почесними грамотами нагородив: за відродження духовності в краї — благочинного Міжгірського округу Хустсько-Виноградівської православної єпархії прот. Євгенія Добру, за внесок в соціально-економічний розвиток та з нагоди Дня селища — вчительку Міжгірської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Марію Добоні та директора Закарпатсько-Галицького шляхово-будівельного управління Василя Коліду. Щиро подякував керівнику області за визнання духовної діяльності та громаді за підтримку в її розвитку священик Євгеній Добра.

Почесними грамотами, цінними подарунками та квітами заступник селищного голови Василь Юрик нагородив заступника начальника фінансового управління РДА Олену Бундзяк, директора спеціалізованої ЗОШ ім. А. Волошина Володимира Залезинського, вчительку музики райцентрівської ЗОШ №1 Вікторію Кут та районного еколога Петра Мишанича.

В номінації "Смачний обід" грошовими преміями відзначено студентів медичного коледжу, учнів професійного ліцею, ЗОШ №1 та спеціалізованої ЗОШ ім. Августина Волошина. У номінації "Майбутнє Міжгір'я" винагород удостоїлися Світлана Візантій (Міжгірська ЗОШ І-ІІ ст.), Наталія Тайстра (Міжгірська ЗОШ І-ІІІ ст. №1) та Лілія Мізун (спеціалізована ЗОШ ім. А. Волошина). Найстарішою людиною селища визнано 94-річну Василину Юріївну Вегеш, яку нагороджено цінним подарунком. Учень 4 класу райцентрівської ЗОШ Віктор Рошинець став "Обдарованою дитиною", а "Дитиною року" — Іринка Перванюк, подарунки яким спонсорувало ПП "Вікносвіт" (підприємець Олександр Менджул).

Пам'ятними подарунками відзначено також учасників конкурсу "Малюнок на асфальті" та грошовими преміями переможців спортивних змагань.

Обширну концертну програму дарували всім учасникам свята наші аматори Сергій Зубанич, викладач Міжгірської ДМШ та його учні-саксафоністи, фольклорний колектив РБК (кер. Вікторія Янчик та Юрій Біланинець), троїсті музики ДМШ (кер. Юрій Біланинець), народний квартет "Лілея" ДМШ (кер. Світлана Башук), у сольному виконанні — Оксана Синишина, Ірина Гимба, Євгенія Липей. Ну і, звичайно, неперевершений приплив емоцій, особливо молоді, додали концертний блок гуртів "Дистрибюція Аудіо і Кар" та "Маріхуана".

А в цей час вирували пристрасті навколо фонтана, який у нічному сяйві зоряного неба виблискував гамою яскравих неповторних кольорів, що плавно міняли свої відтінки. Неповторну нічну красу святкового Міжгір'я фотографували, біля фонтана позували як дорослі, так і малі. Ця затишна, освітлена яскравими кольорами площа, напевно, стане місцем зустрічі для закоханих.

Нічні святкування селища продовжили свічковий хід, феєрверки та дискотека на асфальті.

Марія Рубець. Фото Тетяни Костюк. mizgir.com.ua

24 жовтня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини