Сорокаградусний напій готують здебільшого у домашніх умовах з фруктів, буряку, пшениці та цукру. Іршавщина "славиться" своєю самогонкою. У селах Малий та Великий Раковець, наприклад, її женуть з груш, у Білках, Арданові, Негрові та селі Осій -- надають перевагу "сливовиці", а ще в деяких селах виготовляють з винограду "винянки". Словом, на будь-який смак і вибір.
Місцеві жителі виправдовуються, що виготовлення самогонки -- це їхня національна традиція, мовляв: цей напій гнали їхні діди і прадіди, а самогонні апарати дісталися у спадщину.
Дільничні інспектори Іршавського РВ УМВС під час проведення спецоперації під умовною назвою "Самогон" притягнули до адміністративної відповідальності за ст. 176 КУпАП України ("Виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його виробництва") семеро осіб, за іншою статтею цього законодавчого документу ("Придбання самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення") -- ще вісьмох селян.
А в селі Дунковиця "шерифи" Іван Гелетей та Іван Ільтьо виявили та вилучили у місцевого жителя і саморобний напій, і сам апарат. За цим фактом порушили кримінальну справу.
Споювання населення самогонними "сливовицями" і "грушівками" -- це однозначно погано. Але коли "підприємливі" господарі виготовляють спиртне із синтетичними домішками – це вже може мати трагічні наслідки. Скільки випадків відомо, коли громадяни отруювалися такими алкогольними сурогатами. Тож, перш ніж придбати горілку сумнівного походження "з рук", варто добре подумати, чи потрібно нищити своє здоров'я.
Віта Горзов, Іршавський РВ УМВС України в Закарпатській області
Тетяна Грицищук 24.10.2010 / 21:05:00
Юрій Пітра у нашій розмові пригадував, як його покійна дружина Юганка добровільно зізналася головним правоохоронцям краю, що жене самогонку:
- Приходять до мене прокурор області Василь Русин з начальником міліції генералом Михайлом Ляльком. Юганка поклала на стіл склянку магазинної палинки, закуску. Русин каже: «Юре, ми сяку п’єме каждий динь. Ми хочеме білківської». Розвожу руками, що у нас нема. Жона каже, що хіба піде до сусідів і попросить. Вдала, ніби пішла до сусідів, а сама – на під (на горище). Ми гнали і самі самогонку. Принесла, я розливаю, гості п’ють-закусують. Коли півлітрівка була пуста, а гості готові, то Русин каже: «Знаєш, Юрку, ми щи таку добру сливовицю ниґда не пили. Сього чоловіка, що ісю палинку зварив, треба не в тюрму сажати, а приміювати». Тоді за самогоноваріння строго наказували. А жона ісе учула, то такой нараз прозрадилася: «Ото я, ото я чинила ісю палинку». Думала, що пани їй справді премію дадуть. Після того не було спокою від панів – приходили до нас на добру сливовицю. Мусай було їх гостити, та і самому пити.