У Мукачеві відбулося свято єврейської культури (ФОТО)

Мукачівська єврейська громада далеко не найбільша серед представників інших національних спільнот, які з давніх часів проживають у місті над Латорицею і яке стало для них навіть трохи більше, ніж мала батьківщина.

У Мукачеві відбулося свято єврейської культури (ФОТО)

З діда-прадіда вони зберігали звичаї та традиції предків, плекали мову, культуру, духовність, збагачували їх новими надбаннями. Усе найцінніше та найдорожче передавалося нащадкам і становило ту неповторність, своєрідність, ідентичність, які притаманні кожному народові.

Сьогодні важко повірити, що у 30-х роках євреї переважали за чисельністю представників інших національностей міста, становивши 43% від загальної чисельності мешканців Мукачева. Синагоги, івритська гімназія, сирітський дім, професійне училище ще на початку 20-го століття прикрашали місто, а активна участь у соціально-екорномічному та духовному житті утвердили їхнє провідне значення, перетворивши місто на найбільший культурний та духовний центр євреїв Срібної землі.

Недільний вечір єврейської культури у міському Будинку культури засвідчив, що мукачівська єврейська громада, хоче і надалі підтримувати кращі традиції свого народу та знайомити з ними своїх друзів, сусідів, тих з ким поруч живеться та працюється. Колективи художньої самодіяльності з Мукачева. Львова, Ужгорода створили чудову атмосферу великого свята, коли в "родині єдиній" один збагачує іншого і всі від цього стають тільки багатшими, кращими, добрішими.

"Ми з вами дуже багаті! Ми багаті не грошима, а розмаїттям культур, традицій мукачівської багатонаціональної спільноти. Вона не сьогодні зародилася. Вона дісталася нам у спадок від наших предків, які століттями жили тут поруч у злагоді та терпимості один до одного. І сьогодні ми повинні цінувати це понад усе",- сказав, звертаючись до присутніх на святі міський голова Золтан Ленд'єл. Його найбільше радує, що місто продовжує розвивати та підтримувати свої багатонаціональні традиції, толерантність, духовність, культуру. І недільний вечір продемонстрував це сповна, не залишивши нікого байдужим.

Ще однією подією цього недільного вечора стала презентація книги Йєшаягу А.Єлінека Карпатська діаспора, яку провів Валерій Падяк. Видання, присвячене євреям Карпатського краю і Мукачева, побачило світ у видавництві В.Падяка, завдячуючи щедрій допомозі колишнього мукачівця, Почесного громадянина нашого міста Алекса Ровта та його сім'ї в пам'ять про предків та родичів, які стали жертвами Голокосту.

І під час Свята єврейської культури, і під час презентації видання думки поверталися до тих трагічних подій, які пережили наші земляки у часи Голокосту. Протягом травня-червня 1944 року вони були вивезені з Мукачева та краю ( більше 100 тис.) в Освенцім, звідки абсолютна більшість ніколи вже не повернулася ...

Життя  людини - найбільша цінність на Землі. Пам'ятаючи про це, ми стаємо людянішими один до одного  і  вшановуємо  пам'ять про тих, кого уже нема .

Іван Лендьєл, м.Мукачево. Для Закарпаття онлайн
 

28 вересня 2010р.

Теги: культура, єврейська, свято, концерт

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини