Закарпатська Спілка письменників хоче Гавроша, а він не хоче

17 вересня у межах Форуму видавців у Львові пройшла дискусія на тему «Чи потрібна Україні Національна спілка письменників», участь в якій взяли представники СПУ Михайло Слабошпицький та Сергій Пантюк, а також представник Асоціації українських письменників (АУП) Дмитро Стус.

Закарпатська Спілка письменників хоче Гавроша, а він не хоче

Кожен з письменників зазначив, що спілка потребує реформування. Михайло Слабошпицький зазначив, що спілка потрібна загалом. Вона має виконувати соціальні функції, щось на кшталт профспілки, як такої. "За радянських часів, якщо письменник був не у Спілці, то він не вважався письменником. Але час змінився, а оце старе враження залишилося. Зараз Спілка – це настільки неповоротка і незграбна структура, що навіть не знаєш, коли вона зможе змінитися", - зазначив Михайло Слабошпицький.

Як зазначила присутня на дискусії письменниця, перекладач Оксана Луцишина (Україна-США), Спілка – це організація, яка намагається виконати чимало функцій, і в результаті нічого не виходить. "За кордоном також є творчі спілки, але там розділено структуру, є ті, які займаються майном, а інші - іншими справами. Зараз чимало письменників не хочуть у Спілку письменників, для прикладу Олександра Гавроша хоче Закарпатська спілка письменників прийняти у свої лави, а він не хоче. А там не можуть зрозуміти і дратуються, чому він не хоче у СПУ", - зазначила вона.

"Моє враження таке, що за 19 років, ми зробили недієздатними купу установ, зокрема Спілку письменників. А сама Спілка не втримала те, що вона мала, в тому числі не втримала журналів. Якщо письменники зі Спілки хочуть мати свою власність, то нехай утримують її своїм коштом. Сьогодні діяльність АУП не така, як була 12-13 років тому. Подібне трапилося і в СПУ", - сказав Дмитро Стус.

За словами Михайла Слабошпицького, є багато ідей реформувати Спілку письменників, але кращі ідеї мають молоде покоління письменників, які є у Спілці, тому що вони не мають у легенях того ("радянського") повітря. Серед реформування має сенс те, щоб виключати зі Спілки "творчих імпотентів". "У Спілці 1900 письменників. І ви праві – так, насправді мало виходить книг. Ми неодноразово голові Спілки (Володимиру Яворівському) говорили, що навіть при союзі виключали зі спілки письменників, і сьогодні треба виключати "творчих імпотентів", - зазначив Михайло Слабошпицький, додавши, що середній вік членів СПУ - 62-64 роки.

Як запевнив Сергій Пантюк, ще одним кроком до очищення приміщення СПУ має стати віник, який повимітає з приміщення усіх орендарів та суборендарів, аби письменники могли мати зустрічі з творчою молоддю, і щоб молоді таланти також мали можливість, де збиратися й обговорювати літературні питання., аби в центрі міста письменники могли проводити свої презентації.

ZAXID.NET

17 вересня 2010р.

Теги: письменник, СПУ, Гаврош, Луцишина

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини