У Львові презентували виставу «Ромео і Жасмин» за п'єсою ужгородця Гавроша

Дніпропетровський академічний музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка за підтримки Львівської обласної державної адміністрації розбурхав Львів прем’єрою від закарпатського письменника і драматурга Олександра Гавроша та режисера Анатолія Канцедайла - «Ромео і Жасмин», повідомляє "Буквоїд".

У Львові презентували виставу «Ромео і Жасмин» за п'єсою ужгородця Гавроша

Люди виходили з зали і казали: "Такого ми ще не бачили". Виставу дивились і діти, і студенти, і люди з багатим життєвим досвідом. Філософія сучасного українського драматурга примусила замислитись кожного. Люди не можуть розказати достеменно, а що вони бачили, але ця вистава змінює і змінює на краще. І в цьому глядачі переконані.

Тепер і львів'яни познайомились зі зворушливою історією про старого Пса Чарлі і поранену Чаплю Жасмин, які одного разу зрозуміли, що разом можна навіть полетіти у вирій і... спробували. Півень Петя та його гарем - сім дружин-курок, Кіт Маркіз та Хазяйка – всі вони – це вже більше, ніж персонажі. Це добрі знайомі львів'ян, яких вони знову кличуть на сцену та знову у гості до Львова.

Тетяна Логуш, президент Міжнародного благодійного фонду "Мистецька скарбниця", натхненниця "Коронації слова": "Львівська публіка зустріла дніпропетровців шляхетно. Вона реагувала імпульсивно на гру, реготала в тих сценах, де раніше творча група не чула сміху. Тому актори навіть не знали, добре це чи погано, перемога чи поразка. Заповнений дощенту зал створив духовну єдність львів'ян і дніпропетровців. Люди плакали, сміялись, аплодували РАЗОМ. Це був театральний вибух. Це бомба, яка має всі шанси запустити процес стрімкого розвитку сучасного театру".

Юрій Думнич, директор Першого українського театру для дітей і юнацтва: "Хочу подякувати "Коронації слова", що робить таку патріотичну справу – показ вистави Дніпропетровського академічного музично-драматичного  театру імені Т. Г. Шевченка у місті Лева. Від імені глядачів Львова хочу подякувати за популяризацію української культури. Давно ми не бачили такої вистави. Це професіоналізм акторів, режисера Анатолія Канцедайла, який зумів донеси до львів'ян та гостей міста головну ідею, а також вражаючий та глибокий зміст п'єси Олександра Гавроша. Ми дуже раді, що Перший український театр для дітей і юнацтва почав співпрацю з "Коронацією слова", і сподіваємося на плідну роботу в майбутньому. Хочемо подякувати організаторам "Коронації слова", які професійно працювали, як у Львові, так і в Києві".

Ліліана Гримська, заступник голови Львівської обласної державної адміністрації: "Це дуже знаково, що до нас завітали актори з іншої області. Ми хочемо наголосити, що схід і захід разом. І нам дуже приємно, що вистава "Ромео і Жасмин" була відкрита "Коронацією слова" - конкурсом, якому вже пішов одинадцятий рік. Ми будемо підтримувати всі ініціативи Конкурсу. Мені особливо приємно, що я стала очевидцем такого театрального дійства, дійсно свята. Актори мали тяжку дорогу, але всі ці труднощі були забуті, коли дніпропетровці побачили щире захоплення львів'ян. Вистава змінила і моє життя, яке я вчора переосмислила. Сьогодні прокинулась з мріями і новими стимулами до життя".

Ольга Зарічанська, заступник відділу розвитку Українського Католицького Університету: "Людина у будь-якому віці може почерпнути з "Ромео і Жасмин" щось для себе. Музика підкреслювала сенси, для чого ми живемо. Люди повинні мріяти, вірити і тяжіти до кращого".

Галина Вдовиченко, заступник головного редактора "Високого замку": "Сподобалась сама п'єса. Розгортаються події повільно. Автор Олександр Гаврош не намагався брати бика за роги. А далі сюжет набирає обертів. Дуже приємно здивували дніпропетровці. Гра акторів – це було щось. І Курочки, і Кіт, і Ромео, і Жасмин, і Хазяйка. Сцена, яку досі не можу забути, - коли ніч, на вулиці мерзнуть Старий Пес Ромео і Чапля Жасмин. До них підходить Хазяйка і забирає старий піджак, а потім щось з нею стається, і вона ним накриває пару. Ця сцена відбувалась без діалогу, але все так щиро, по-справжньому. На дорослій виставі були і діти. Вони безпосередньо реагували на "Ромео і Жасмин" – сміялися щиро і сприймали її по-дорослому".

У 2007 році п'єса "Ромео і Жасмин" посіла друге місце у Всеукраїнському літературному конкурсі "Коронація слова".

16 вересня 2010р.

Теги: Ромео і Жасмин, Гаврош, вистава

Коментарі

Наталя 2010-09-17 / 23:49:00
Який же Сашко молодчина!!!

Денис 2010-09-17 / 10:40:00
Добре...дуже добре

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини