В Ужгороді учасники міжнародної конференції про сталий розвиток Карпат підбили підсумки дводенної роботи

Учасники міжнародної науково-практичної конференції «Сталий розвиток Карпат та інших гірських регіонів Європи», що проходить в обласному центрі Закарпаття, у підбили підсумки дводенної роботи

В Ужгороді учасники міжнародної конференції про сталий розвиток Карпат підбили підсумки дводенної роботи

Робота в секціях міжнародної науково-практичної конференції "Сталий розвиток Карпат та інших гірських регіонів Європи" була активною і результативною

     9 вересня 2010 року міжнародна науково-практична конференція "Сталий розвиток Карпат та інших гірських регіонів Європи" продовжувала свою роботу секційних засіданнях.
     На секції "Захист природного середовища як передумова для сталого розвитку гірських регіонів " головували президент Асоціації Карпатських національних парків та охоронних територій (Словацька Республіка) Іван Волощук, академік Національної академії наук України, директор Інституту географії НАН України Леонід Руденко.
     Із доповіддями стосовно цієї тематики виступили: доктор фізико-математичних наук, декан географічного факультету Ужгородського національного університету Степан Поп, доктор біологічних наук, директор Карпатського біосферного заповідника Федір Гамор, академік НАН України, ректор Національного лісотехнічного університету (м. Львів) Юрій Туниця, доктор біологічних наук, декан біологічного факультету УжНУ Віталій Ніколайчук, доктор хімічних наук, завідувач кафедри екології та охорони навколишнього природного середовища Ужгородського національного університету Степан Чундак, кандидат біологічних наук, департамент лісової ботаніки, дендрології та біоценозу Менделівського університету м.Брно, Чеська Республіка Зденек Груби та ін.
     На другій секції "Збереження біорізноманіття, удосконалення лісогосподарської, водогосподарської та аграрної діяльності в горах ", яку очолювали кандидат економічних наук, голова Державного комітету лісового господарства України Микола Шершун, професор Пряшівського університету (Словацька Республіка) Йозеф Терек, поділились своїми думками кандидат економічних наук, голова Державного комітету лісового господарства України Микола Шершун, голова Державного комітету по водному господарству України Василь Сташук, кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародного бізнесу та світової політики Закарпатського державного університету Орест Іваницький, доктор геолого-мінералогічних наук, професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Олег Адаменко, директор Верхньотисянської дирекції охорони природи та вод Угорщини Гашпар Боднар, , доктор біологічних наук, професор Інституту екології Карпат НАН України Степан Стойко, професор Пряшівського університету (Словацька Республіка) Йозеф Терек, Член Ради краю Височіна з питань регіонального розвитку (Чехія) Мартін Гискі.
     Такою ж інтенсивною була і робота в секції "Транскордонне та міжмуніципальне співробітництво, спрямоване на забезпечення сталого розвитку гірських територій", де головували доктор біологічних наук, директор Карпатського біосферного заповідника Федір Гамор, секретар делегації Угорщини в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи Георгі Іллейш, завідувач відділу проблем ринкової інфраструктури та транскордонного співробітництва Інституту регіональних досліджень НАН України (м. Львів) Надія Мікула. З цього питання висловились експерт програми Ради Європи "Посилення місцевої демократії та підтримки реформ місцевого самоврядування в Україні" Едуард Рахімкулов, доктор фізико-математичних наук, проректор Ужгородського національного університету Ігор Студеняк, кандидат біологічних наук, заступник директора Інституту екології Карпат НАН України Оксана Марискевич, кандидат технічних наук, директор Державного науково-технічного центру з міжгалузевих і регіональних проблем екологічної безпеки та ресурсозбереження (м. Чернівці) Зіновій Бройде, директор Асоціації регіонального розвитку, перший віце-президент Асоціації "МАІРР" Ондраш Ракоці, начальник Закарпатського обласного виробничого управління по меліорації і водному господарству Володимир Чіпак та ін.
     Плідною була робота секції "Туризм як фактор соціально-економічного розвитку гірських регіонів", ,яку очолили голова Державної служби туризму і курортів Анатолій Пахля, доктор фіз.-мат. наук, декан географічного факультету УжНУ Степан Поп, директор Агенції регіонального розвитку "ПОЛОНИНА", генеральний секретар Міжнародної Асоціації "МАІРР" (Словацька Республіка) Святослав Густяк. Свої виступи присвятили висвітленню багатогранних аспектів цієї тематики, крім, звісно, головуючих, кандидат філософських наук, заступник голови Закарпатської ОДАП Володимир Гоблик, кандидат соціологічних наук, завідувач кафедри туризму УжНУ Федір Шандор, голова Асоціації зеленого туризму Саболч-Сатмар-Березької області Арпад Ганус, доктор медичних наук, директор НПО "Реабілітація" Іван Лемко та ін.

Конференція дала не лише оцінки та відповіді на багато запитань, але і вказала шляхи подальших дій на всіх рівнях у питаннях сталого розвитку Карпат та інших гірських регіонів Європи

     Після завершення секційних засідань, учасники конференції на пленарному засіданні під головуванням Михайла Кічковського підбили підсумки своєї роботи упродовж двох днів.
     Михайло Михайлович інформував присутніх про те, що оргкомітет ознайомився із зауваженнями і пропозиціями до проектів Резолюцій та Декларації даної міжнародної конференції, які були висловлені в процесі секційних засідань і подякував учасникам конференції за їх активність і діловитість.
     Відтак своїми думками і враженнями поділився заступник голови Комітету з питань сталого розвитку Конгресу Ради Європи, член Ради Федерації Федеральних зборів Російської Федерації Валерій Кадохов. Він наголосив, що ця конференція в цілому стане важливим внеском у тривалу подальшу роботу КМРВРЄ щодо поліпшення ситуації в гірських регіонах, як найважливішого фактору Європейського благоустрою та висловив переконання, що місцеві і регіональні влади семи Карпатських країн повинні докласти подальших зусиль і працювати спільно в партнерстві для відповіді на специфічні виклики, які стоять перед гірськими . регіонами для досягнення більшої стабільності, процвітання і безпеки їх населення. На його переконання, Конгрес може і повинен приділити стільки уваги розвитку Карпат як приділив свого часу Альпам. На завершення подякував М.Кічковському за вагомий внесок в успішну організацію і проведення на високому рівні такого масштабного форуму вчених, державних і громадських діячів. Слова вдячності на адресу оргкомітету висловив і секретар делегації Угорщини в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи Георгі Іллейш. Він дав високу оцінку рівню підготовки проектів Резолюцій і Декларації конференції.
     Його думку щодо резолютивних матеріалів підтримав і депутат парламенту Румунії, голова Союзу українців Румунії Стефан Бучута.
     Заступник голови Закарпатської ОДА Володимир Гоблик наголосив, що із тієї великої кількості слушних пропозицій учасників конференції, безперечно, багато належить вирішувати на рівні Конгресу Ради Європи. Але чимало з них повинні взяти до уваги уряди країн, регіональні, місцеві влади. І в цьому одна із основних особливостей конференції.
     На глибоке переконання академіка Національної академії наук України, директора Інституту географії НАН України Леоніда Руденка, конференція стала важливим етапом на шляху до прийняття резолютивних документів у Конгресі Ради Європи.
     Відтак М. Кічковський надав слово голові робочої групи по виробленню проектів Резолюції та Декларації конференції доктору економічних наук, директор Інституту регіональних досліджень НАН України (м. Львів) Василю Кравціву. Він ознайомив присутніх із зауваженнями, пропозиціями та доповненнями, які робоча група включила до проектів зазначених документів . На його думку, слушними були пропозиції назвати Декларацію конференції іменем міста її проведення – Ужгородською. При голосуванні цю пропозицію підтримано одноголосно.
     Після внесення до даних проектів пропозицій Федора Гамора, Степана Стойки, учасники конференції одноголосно схвалили Резолюцію, Декларацію міжнародної науково-практичної конференції "Сталий розвиток Карпат та інших гірських регіонів Європи та Резолюції Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи "Сталий розвиток гірських регіонів і досвід Карпатського регіону".

Підсумувавши роботу конференції, Михайло Кічковський звернувся до учасників зібрання зі словами щирої вдячності

     У своєму виступі він сказав: Наша конференція підійшла до завершення. Конференція на якій вчені, експерти міжнародних наукових організацій, представники державних органів влади поставили перед собою амбітну мету – ще раз актуалізувати ситуацію щодо сталого розвитку гірських регіонів Європи, в тому числі Карпат, осмислити і запропонувати шляхи вирішення животрепетних питань, просторового їх планування і соціально-економічного розвитку, збереження екологічного і кліматичного балансу цієї частини світу, протидії природним і техногенним катаклізмам.
     Чи справилися ми з цим завданням? Сьогодні це питання хвилює кожного, хвилює всіх хто долучався до підготовки цього високоповажного форуму і хто слідкував за ним в очікуванні результатів. Тому за висновком організаційного комітету, керівників секцій, представників урядовців і парламентарів хочу запевнити усіх – так, справилися! І підтвердженням цього є прийняті нами документи, в яких дано не лише оцінки та відповіді на багато питань, й вказані шляхи подальших дій на всіх рівнях по виходу із ситуації.
     Ми обговорили і схвалили проекти Резолюції і Рекомендацій, які будуть винесені на розгляд Конгресу Ради Європи. Їх прийняття стане не лише важливим документом для орієнтації в роботі, а й відкриє нове бачення і шлхи вирішення проблем.
     Конференція підтвердила не тільки загальнодержавну, міжрегіональну, а й загальноєвропейську важливість її проблематики в контексті сучасних глобальних екологічних тенденцій. І не безпідставно прийнята нею Декларація увійде в історію під назвою Ужгородська. Без перебільшення, вона дійсно матиме неперехіднне значення.
     Конференція стала своєрідним підсумком тих багатьох напрацювань вчених, політиків, урядовців різних рівнів, громадських організацій упродовж ряду попередніх років. Цим самим, схвалені учасникам наукового форуму документи стануть визнанням особливої ролі Карпат у формуванні клімату та збереженні природного розмаїття континенту і необхідності невідкладного заходів щодо їх збереження та сталого розвитку сьогодні і в майбутньому.
     Далі М.Кічковський відмітив, що на секційних засіданнях панували взаєморозуміння, творчий підхід, прагнення того, щоб проекти резолютивних документів охоплювали весь комплекс проблем сталого розвитку Карпат та інших гірських регіонів Європи та визначали реальні шляхи їх вирішення.
     У результаті узагальнено і схвалено висновки, думки, пропозиції більше 80 регіональних і міжнародних конференцій, симпозіумів, семінарів з питань екологічної безпеки та сталого розвитку.
     Михайло Михайлович акцентував увагу у своєму виступі, що конференція пройшла під посиленою увагою вищого керівництва України та громадськості нашої держави, засобів масової інформації. Її учасникам надіслали свої вітання Президент України, Голова Верховної Ради, Прем'єр-міністр України. В роботі конференції взяли участь і виступили заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, міністри України Володимир Яцуба, Рафаель Сафуллін, голова Держкомлісгоспу Микола Шершун, заступники міністрів Михайло Тимохін, Василь Яцюк та ряд інших представників центральної влади, за що хочу їм висловити щиру вдячність.
     Своєю участю Конференцію підтримали представники регіональних та місцевих влад 18 країн, ряду міжнародних організацій.
     Він щиро подякував за участь керівникам Комітету з питань сталого розвитку конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, зокрема пані Гайя Доганоглу та давньому другу Закарпаття Валерію Кадохову, парламентарям та регіональним керівникам сусідніх країн - усім учасникам та гостям форуму.
     Можна з усією впевненістю сказати, - наголосив Михайло Кічковський, - що наша робота за ці два дні була активною і результативною. Крім виступів у рамках конференції проведено різноманітні заходи та зустрічі, відбувся обмін досвідом роботи. Зав'язано нові творчі контакти науковців та керівників регіонів, визначилися реальні шляхи подальшої взаємодії на рівні регіонів, областей та наукових інституцій. Одним із яскравих прикладів цього стала домовленість між Ужгородським національним університетом та керівництвом провінції Анталія Туреччини про можливості стажування студентів з туристичного профілю у Туреччині.
     Ще одним яскравим підтвердження активності і результативності нашого зібрання стала зустріч керівників регіонів – членів Міжрегіональної асоціації "Карпатський єврорегіон", на якій прийнято ряд важливих документів, покликаних дати транскордонному співробітництву нове дихання, сприяти запровадженню нових, зумовлених теперішнім часом, форм.
     Відтепер, - сказав Михайло Кічковський, - делегація України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи і він особисто, як її член, заручившись підтримкою учасників конференції, бачать свої завдання і обов'язок – домогтися остаточного прийняття Комітетом з питань сталого розвитку та пленарною сесією Конгресу Ради Європи щойно схвалених проектів Резолюції та Рекомендації. На завершення, в знак щирої вдячності і поваги, найактивнішим учасникам підготовки та проведення конференції він вручити почесні відзнаки і пам'ятні подарунки.

Прес-група Закарпатської облради

10 вересня 2010р.

Теги: Карпати, сталий розвиток, Кічковський

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини