У селі Приборжавське руйнується стара церква, спроектована закарпатським філософом Василем Довговичем

За переказами старожилів, на лівому боці за річкою під горою Ближній Клубук, була дерев'яна церква та невеликий монастир, і відтоді та місцевість називається Монастирець на Камінци.

У селі Приборжавське руйнується стара церква, спроектована закарпатським філософом Василем Довговичем

Першу достовірну інформацію про церкву  у селі знаходимо в документах, які датуються 1747 та 1751 роком. Це була невелика дерев'яна церква присвячена св. Іоану Предтечі, вкрита соломою у досить поганому стані, мала два дзвони. Село нараховувало тоді  близько 200 чоловік.

З плином часу населення збільшувалося і постало питання про побудову більш просторої церкви, яка б могла помістити всіх бажаючих.

Спроектував церкву відомий закарпатський філософ, історик, літератор - священик Василь Довгович (1783-1849рр.), який тоді служив на приході сусіднього села Довгого (1811-1824рр). Можна з певністю сказати, що будівництво велося під його безпосереднім керівництвом та наглядом. Землю під церкву виділили безплатно родина Сабадошів та Кришеник (Маринuвський) біля старої дерев'яної церкви у місцині під назвою "Покрубо". За народними переказами відомо, що храм будували майстри "тальяни" – італійці. За іншою версією, цю роботу виконали майстри із м. Кромпахи (Східна Словаччина) брати  Поленчіки Іван, Мартин та Степан, які за виконану роботу дістали від села землю на якій осіли і від них пішов рід Полончаків. Будівництво тягнулося близько 10-ти років і закінчилося у 1824 році, про що свідчить дата вибита над вхідними дверми (зараз її уже майже не видно). А коли храм був готовий, то розчулені люди цілий день молилися на колінах. Із старої дерев'яної церкви перенесли до нової 2 дзвони, іконостас, книги та ін. За час будівництва змінилися два духівники.

Підготовка до будівництва почалася ще у кінці XVIII століття за пароха о.Михайла Бабурнича. Община відправила декількох авторитетних односельців для збору коштів у інші села. Як згадують старожили, добровільно визвалися йти збирати гроші два брати із родини Темрьо, які служили кураторами в церкві. І не було від них ніякої вістки протягом довгого часу. Уже думали, що з ними щось трапилось та на щастя повернулися живі-здорові із великою сумою. Інший переказ розповідає, що одного чоловіка не було дуже довгий час і всі думали, що  десь загинув. Та він повернувся через 6 років (!) і приніс повний черес (широкий поясний ремінь із шкіри) грошей.

Офіційний документ підтверджує, що на 1801 рік стояла ще дерев'яна церква, але вже заготовили матеріал на будівництво нової. Для цього потрібно було ще 800 ринських від держави, а всю "роботу ручну і возову вірники безплатно дають".

Це була традиційна базилічна однонавна церква розмірами (внутрішні) 14.10 х 7.90 м., з абсидами по обидва боки нави, перекритої арковими склепіннями. Фасади нави (неф) мали по три вікна. Вівтарна частина (святилище) має заокруглену східну стіну і по вікнові на кожному фасаді. Крім головних вхідних дверей на західній стороні, були ще одні двері на північній стіні.

Вежа стоїть на окремому фундаменті і примикає до західного фасаду храму. Вона була триярусна, завершена бароковим ансамблем форм – шатро із зрізаними ребрами, восьмигранна баня (купол), глухий ліхтарик і над ним шатрик з маківкою. У нижньому ярусі над дверима було кругле вікно з датою спорудження церкви під ним. Другий ярус мав одне прямокутне вікно на західному фасаді, а верхній – по арковому вікнові на всіх чотирьох стінах. Профільований карниз завершував стіну нави і відділяв перший ярус вежі.

Стіни були кам'яні, а склепіння - з цегли. Хори зроблені з дерева.

Панування заокруглених ліній у плані церкви засвічують певний вплив барокового стилю.

Зовні декорування стін було доволі скупим. Білі смуги акцентували всі кути храму та членували стіни на секції з вікнами.

Особливістю була добротна кладка склепінь та деякі барокові елементи характерні для церков у сусідніх селах.

Розмалювали церкву "поляки" (галичани (?)) і також за це дістали землю.

14 серпня 1838 року церковний уряд призначає парохом у с. Заднє священика о.Іоанна Паппа, з іменем якого і пов'язується відкриття у 1841 році  церковно – приходської школи, в якій першим учителем був Олександр Зейкан із села Імстичева.

У 1867 році на запросини місцевого священика о. Іоанна Паппа у село прибули брати Когоденчаки Томфіль, Корнель та Модест. Переказують, що вони були десь із Словаччини.  Ці майстри – різьбярі і зробили новий іконостас та інші дерев'яні роботи. Після закінчення робіт вони осіли у селі, та ще й забрали до себе двох своїх сестер. Як згадують старожили, найдовше жив Томфіль, який славився доброю бондарською роботою. Робив різні кадки, бочки та інше. Зробивши наприклад бочку, то для провірки міцності її спускали з гори. Помер Томфіль у 1916 році.

За свідченням жителя села, художника - іконописця, який розписав більше 40 церков у нашому краї, Івана Андрішки, стиль, яким розмальовано іконостас належить знаменитому художнику Фердинанду Видра. Коли на поч. 50-х років забирали  іконостас, то на задній стіні був надпис на угорській мові: "Розмальовано 1910 " і підпис.

На початку століття общиною було закуплено ще два дзвони і тепер їх уже налічувалося 4 штуки.

Під час першої світової війни, у 1917 році, військовою владою було реквізовано два дзвони у переплавку на метал. Залишився малий дзвоник з 1790 року, та новий з 1911 року відлитий у м. Темешоара на фабриці Антона Новотні. (До речі, держава так і не розрахувалася з общиною за реквізовані дзвони).

7 квітня 1920 року село, яке тоді нараховувало 1640 чоловік, повністю перейшло на православне віросповідання. Першим священиком став о. Андрій Рацин.

У грудні 1921 року, на кошти тодішнього церковного дяка Івана Сабадоша  було зроблено дияконські двері (вони є атрибутом іконостаса). На лівих дверях залишився надпис: "Іоанн Сабадошь вь славу Божію поставилъ сія двери декембра года 1921."

У 1927 році у судовому порядку від сільської общини храм було забрано і передано греко-католикам, яких ледве нараховувалося 20 чоловік (в основному приїжджі вчителі).

З приходом совєтської влади у жовтні 1944 року, греко-католицька церква перестає діяти, бо учителі майже всі виїхали. А щоб храм не пустував, то в ньому почергово проводилося богослужіння.

Із створенням у 50-х роках колгоспу храм перетворили на склад, віддавши перед тим у монастир села Теребля іконостас. А коли був ліквідований і монастир, то його перенесли до сільської церкви, де він і зараз продовжує виконувати свої функції.

11 жовтня 1962 року храм зняли із реєстрації, а невдовзі з нього скинули хрести та здерли покрівельний матеріал.

Зараз церква поступово руйнується під дією природних сил.

Священики, які вели будівництво та проводили богослужіння у церкві за часи її існування:

1816 – о. Іван Тівадар (гр.-кат.);

1821 - о. Василь Купар (гр.-кат.);

1831 - 1838рр. – о. Адам Лазар (гр.-кат.);

1838 – 1869рр. – о. Іван Папп  (гр.-кат.);

1869 – 1870рр. – вакантне

1870 – 1891рр. – о. Григорій Грибовський (гр.-кат.);

1891 – 1920рр. – о. Омелян Егреші (гр.-кат.);

1920 – 1921рр. – о. Андрій Рацин  (прав.)

1922 – 1925рр. – о. Лука Ольховий (прав.)

1925 – 1927рр. – о. Георгій Полончак (прав.)

1927 – 1933рр. – без священика

1933 – 1935рр. – о. Микола Ляхович (гр.-кат.);

1935 – 1939рр. – о. Василь Похил  (гр.-кат.);

1940 – 1941рр. – о. Михайло Тербан (гр.-кат.);

1941 – 1944рр. – о. Василь Янкович    (гр.-кат.);

1944 – 1950-ті  - о. Георгій Полончак  (прав.)

"Приборжавське"

09 серпня 2010р.

Теги: церква, сео, Приборжавське, руйнується

Коментарі

Адмін сайту "Приборжавське - моє село" 2010-09-02 / 11:05:00
Зрозуміло

Адмін сайту "Приборжавське - моє село" 2010-09-02 / 09:08:00

Сайт називається "Приборжавське - моє село", а також необхідне АКТИВНЕ гіперпосилання на сайт (читайте внизу сторінки). Це було оговорено з дня відкриття сайту.


Ви не можете з дня відкритття свого сайту оговорювати можливість гіперпосилань на сайті Закарпаття онлайн.:) До середини серпня ми працювали на старому "движку", зробленому ще в 2005 році. Тепер можливість гіперпосилань є, і в майбутньому. коли ми будемо брати матеріали з вашого сайту. ми будемо ці гіперпосилання давати. Адмін

Андрій Світлинець - автор оригіналу статті 2010-09-01 / 20:50:00

Звертаю вашу увагу, що дана стаття скопійована сайтом "Закарпаття-онлайн" без дотримання авторських прав та необхідного активного гіперпосилання на матеріал із сайту села Приборжавського http://priborzhavske.org.ua Як автор цього матеріалу (оригіналу) прошу виправити посилання на АВТОРА та на сайт. Крім цього, в оригіналі стаття має інший заголовок. У опублікованому вами варіанті ця стаття набуває зовсім іншого напрямку, та може бути використана деякими людьми для досягнення своєї не дуже чесної мети. Із поданого вами заголовку виходить, що церква руйнується зараз, а насправді храм було зруйновано ще у 1960х роках за часів Радянського Союзу. На сайті села Приборжавського ця стаття подана як історичний нарис, а у вас виходить, що це новина сьогодення.


Станом на час, коли даний матеріал розміщався на нашому сайті, гіперпосилання не були передбачені програмінгом ресурсу. Передрук статті зроблений з дотриманням прав - джерело вказане. Матеріал передруковано в тому вигляді, в якому він розміщено у вас. Якщо вам так буде краще, можемо зняти матеріал взагалі. Адмін

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини