Свалява: Ще за життя Мирослава Чайковського керований ним хор називали його ж ім’ям

Мирослав Чайковський був професіоналом що в медичній галузі, а що в царині хорового мистецтва. Підтвердження цьому — два високі звання: "Заслуженого лікаря України" і "Заслуженого працівника культури України". Подібного іншого факту в нашому краї наразі не пригадую.

Ми схильні помічати велич талановитих людей чомусь тільки з віддалі років. У прикладі з лікарем і музикантом Мирославом Чайковським однозначно було по-іншому. У далекому 1953 році по закінченні медичного факультету Ужгородського держуніверситету (паралельно в Ужгородському музучилищі здобув фах по класу "народні інструменти") приїхав за направленням на роботу в Сваляву лікарем райлікарні. Ще й не встиг розпакувати свої холостяцькі валізи, як викликає в райком партії секретар по ідеології Мурат Мамутов: "Знаємо, що, крім лікарської освіти, маєте ще й спеціальність музиканта. Як дивитесь на ідею створення при районному Будинку культури самодіяльного хору?.."

Двадцятишестилітній Чайковський, здається, цього моменту тільки й чекав — починає формувати склад хору, про який згодом заговорили не тільки в районі, але й на рівні області. Про ті роки згадує беззмінна староста колективу Галина Медвідь: "Мирослав Степанович жадібно прагнув високої майстерності. Бувало, нову пісню вивчали частинками (починали зі складнішого, завершували простим) і не помічали, як складався цікавий репертуар...".

"Він якось по-особливому любив пісню. Чи не від рідного нянька Степана Івановича в нього це. Улюблену батькову пісню "Чом, чом, земле моя" хор під керівництвом Мирослава Степановича виконував чи не на всіх своїх концертах... У Сваляві, Ужгороді, Львові, Києві, Москві, Владикавказі, у словацьких Свиднику і Камйонці, в угорській Кішварді, — це вже зі спогадів його дружини Ольги Василівни, постійної учасниці хору. - Мирослав Степанович щасливішим став, коли в 1992 році організував ще один хоровий колектив - церковний (греко-католицької громади). Він майже не випускав з рук літургію. Все осмислював, пропускав через свою душу й свідомість.

Духовні піснеспіви додавали музиканту енергії, працювати доводилось багато... На одній з репетицій церковного хору Мирослав Чайковський знепритомнів. Справжній майстер раптово пішов із життя - та залишилися жити його пісня, його дух. Самодіяльний народний хор Свалявського районного Будинку культури носить його ім'я, хоча ще за життя самого музиканта й диригента колектив називали не інакше, як хором Чайковського. Він залишив добрий мистецький грунт, на якому велику справу Мирослава Чайковського спочатку продовжив Петро Сокач, а тепер її плекає Федір Турянин.

19 лютого йому виповнилося б 80. На жаль, судилося так, що його пісня залишилася недоспіваною. Та добре, що її підхопили інші...
Михайло ПОПОВИЧ, "Новини Закарпаття"
26 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини