Ужгородський театр ляльок "Бавка" до осені попрощався зі своїми прихильниками

Романтична андерсенівська казка про кохання - "Стійкий олов'яний солдатик" у постановці Михайла Мільмейстера вже багато років не сходить зі сцени Закарпатського обласного театру ляльок і користується незмінним успіхом у глядачів. Саме цим спектаклем з "золотого фонду" Закарпатського обласного театру ляльок 27 червня завершився 29 театральний сезон.

Ужгородський театр ляльок "Бавка" до осені попрощався зі своїми прихильниками

Так непомітно молодий талановитий колектив впритул наближається до свого тридцятиліття. Але "круглу дату" ми ще встигнемо гідно зустріти, а також проаналізувати пройдені роки творчого зростання, а зараз хотілося б подумки охопити минулий сезон, зрозуміти, що привніс він у творчу палітру колективу "Бавки".

За традицією відкриття 29 сезону відбулося минулої осені прем'єрою, причому неординарною - на сцені театру була показана драма Лесі Українки "Лісова пісня". Вистава у постановці режисера з Білорусі Олега Жюгжди та художниці Лесі Лучко вийшла яскравою та хвилюючою. Протягом сезону її побачили майже всі старшокласники Ужгорода та Закарпаття (у гастролях по області величезну допомогу надали районні відділи освіти), а також доросла аудиторія - байдужим не залишився ніхто. Овації повсюдно супроводжували фінал вистави, коли головна героїня Мавка (заслужена артистка України Наталія Орєшнікова) і Лукаш (артист Дмитро Малий) йдуть у небуття під сумну мелодію флейти. Цій виставі судилася цікаве життя - фестивалі, конкурси. Вже весною спектакль "Лісова пісня" був показаний в Ужгородському замку під відкритим небом у рамках фестивалю "Сакура-фест" і зібрав чималу кількість шанувальників. У виставі зайняті провідні актори театру Світлана Кобзиста, Елла Григор'єва, Андрій Опіок і Павло Проданюк. А за виконання ролі Лукаша молодий артист Дмитро Малий став лауреатом обласної театральної премії ім. братів Шерегіев.

А вже наприкінці листопада минулого року театр "Бавка" порадував новою прем'єрою - тепер уже для найменших - це вистава-гра Михайла Супоніна "Бука", в якій дебютувала молода художниця театру Паола Полуденна. Діти за своєю природою налаштовані на гру. Тому вистави подібного плану дуже подобаються малюкам, яким важко сидіти цілий спектакль нерухомо. Спектакль поставила головний режисер театру Наталя Орєшнікова. Її ж режисура та наступних прем'єр сезону з сценографією Тетяни Улинець - груднева інтермедія "Новорічний бал у Зимової королеви" і весняна "Чукокола" за творами Корнія Чуковського "Мойдодир", "Телефон" і "Айболит". У цих виставах по-новому розкрилися дарування акторів театру - Олени Пишки, Світлани Котик, Тетяни Сударєвой, Юлії Чеховськой, Лариси Кривчик, Олександра Бєлікова, Романа Кадара. Успішно влилася у колектив і дебютувала у своїх перших роботах молода актриса театру, випускниця Ужгородського коледжу мистецтв Ярослава Воробканич. Так що дітки не в образі на свого приятеля Бавку: про них не забули в цьому сезоні, порадували барвистими, музичними, веселими роботами. До речі, протягом театрального сезону при театрі працювала театральна студія "Бавки", і в кінці сезону, до Міжнародного дня захисту дітей, студійці взяли участь у спектаклі "Бармалій" Корнія Чуковського, виконавши ролі аборигенів. Глядачі, серед яких було чимало "груп підтримки", квітами та оплесками вітали юних дебютантів.

Так у репетиціях, гастролях, виїздах і пролетів 29-й театральний сезон. Але була б неповною картина сезону, якщо не згадати про Міжнародні фестивалі, поїздки - закарпатські актори-лялькарі демонстрували свою професійну майстерність у листопаді в Словаччині на святкуванні 50-річчя Кошицького театру ляльок, де серед гостей були авторитетні представники Міжнародної асоціації лялькарів (УНІМА), художні керівники провідних європейських театрів, на фестивалях в місті Галац (Румунія) з наступним семінаром-конференцією, Сараєві (Боснія і Герцеговина), Жешуві (Польща), Люлебургазе (Туреччина), Свиднику (Словаччина). Організацією поїздок невтомно займається корифей театру Олександр Іванович Туряниця.

Отже, в неділю "Бавка" до осені попрощалася зі своїми прихильниками і друзями. Але, за традицією, не зовсім. Стаціонар театру буде закрито, але санаторій "Малятко", оздоровчі дитячі табори відпочинку "Трембіта" і "Карпати" Ужгородського району, "Водограй", "Мрія" і "Білочка" Мукачівського району та інші традиційно зустрічатимуть артистів, які привезуть їм казку.

Театрознавець Ніна Малишка (Лугова),для Закарпаття онлайн
30 червня 2010р.

Теги: театр ляльок, Бавка, спектакль

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини