27 червня на закарпатській Рахівщині відсвяткують День Дунаю

Четвертий рік поспіль Україна, як і інші країни Дунайського басейну, долучається до святкування Дня Дунаю, який є спільним заходом, спрямованим на інформування і підвищення екологічної культури громадян, що започаткувала Міжнародна комісія з захисту р. Дунай.

27 червня на закарпатській Рахівщині відсвяткують День Дунаю

27 червня в "географічному центрі Європи" в с. Ділове Рахівського району святкуватимуть День Дунаю. Основною метою міжнародного свята є привернення уваги до стану та проблем Дунаю, адже це єдина ріка, водозабір якої знаходиться у 18 країнах Європи. Цього дня вздовж всієї ріки проходять екологічні заходи, дискусії, конкурси, музичні фестивалі та концерти. У рамках святкування Дня Дунаю планується провести пісенний фестиваль “Тиса – молодша сестра Дунаю, вікторину на знання про Тису і Дунай, виставку дитячих виробів “Дунайський художник”,  конкурси тощо. Минулоріч переможці та активні учасники конкурсів були нагороджені призами та цінними подарунками.

Про це Закарпаття онлайн повідомили у Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області.

Вперше свято Дунаю відзначалося 29 червня 2004 року і було присвячене 10-річчю Конвенції по захисту р. Дунай, підписаної в 1994 році (м. Софія) та схваленої під егідою Організації Об’єднаних Націй та Європейського Союзу. Виконавцями Конвенції є 14 придунайських країн: Німеччина, Австрія, Чехія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Хорватія, Боснія і Герцеговина, Сербія і Чорногорія, Болгарія, Румунія, Україна і Молдова. Забезпечення ефективної реалізації Дунайської Конвенції здійснює Міжнародна комісія з охорони Дунаю (ICPDR).

Ще у вересні 1991 року у Софії на зустрічі придунайських країн (близько 24 країн), національних та міжнародних неурядових організацій була започаткована Програма охорони басейну ріки Дунай. Придунайські країни схвалили Робочий план програми, у якому було визначено створення міжнародної Системи попередження про виникнення аварійних та надзвичайних ситуацій басейну Дунаю АЕWS. Відповідно до концепції Дунайської Системи кожна залучена країна має власних "співрозмовників" у рамках Системи з урахуванням національної орієнтації аварійних забруднень на Дунаї та його притоках. Ці країни мають один або більше центрів аварійного оповіщення. Всередині кожної країни-учасниці є національні організації та інститути, які мають власні процедури аварійного оповіщення (та національне керівництво).

За словами начальника держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Андрія Погорєлова, головні міжнародні центри оповіщення системи попередження про виникнення аварійних та надзвичайних ситуацій басейну Дунаю в Україні знаходяться в Ужгороді та Ізмаїлі (Одеська область). В Ужгороді Центр зосереджений у держуправлінні охорони навколишнього природного середовища у Закарпатській області і керує ним заступник начальника відділу екологічної експертизи, моніторингу, оповіщення, міжнародної співпраці О.Т Цапулич. Загальним завданням Системи попередження про виникнення аварійних та надзвичайних ситуацій басейну Дунаю є збільшення громадської безпеки шляхом захисту джерел питної води та інших споживачів води у випадку виникнення інциденту на Дунаї або його притоках та захист довкілля від впливу такого непередбаченого забруднення. Щороку відбувається тестування роботи системи. Останнє проведене тестування готовності до виникнення аварійної ситуації відбулося 04.11.2009 року. Для підтримання системи швидкого реагування у м. Ужгороді (AEWS 11) використовується комп'ютерна техніка та швидкісний доступ до системи Інтернет.

Узгодження схеми передачі інформації, швидкості реагування, та інші технічні питання вирішуються на щорічних семінарах,  цьогоріч  такий повинен відбутися у вересні у м. Сараєво (Боснія і Герцеговина).

25 червня 2010р.

Теги: День Дунаю, свято, екологічні, річка

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини