Молода ужгородська літераторка Вікторія Андрусів презентувала книжку

В Ужгородському прес-клубі відбулася презентація книги молодої літераторки з Ужгорода Вікторії Андрусів "Омана небесна". У новій книзі відомої ужгородки репрезентовано різножанрові твори про життя і побут, традиції та уподобання, психологію і генотип сучасних уродженців Закарпаття: від молодих до літніх.

Молода ужгородська літераторка Вікторія Андрусів презентувала книжку

Авторка вдало поєднує у своїй прозі спостереження із побутування і юного сучасника, і молодої жінки, і людей середнього та зрілого віку. Проте усіх їх об’єднує любов до кревної землі, співпереживання за долю Вітчизни, за майбутнє рідної України. "У книжці є з одного боку історії підлітків, які йдуть у велике життя, з іншого боку—це образи життя старших людей, їхні проблеми, пошуки статків. До прикладу, герой однієї з новел--старший чоловік, який залишається сам, ходить по чужих поминках, аби прогодуватися,-- розповідає Вікторія Андрусів.-- У книжці йдеться і про стосунки "Я і він", "Я і вона", є особисті роздуми автора. Книжка закінчується гумористичним есе "Як звабити жінку", щоб підняти настрій читачу"

За словами авторки, герої кількох новел мають реальне підґрунтя, інші—образи збірні. Щодо назви книги, то письменниця пояснила, що вона взята із головної думки одного з оповідань: "Ніколи не треба замріюватися про те, чого ми не знаємо, чекати так званої манни небесної, а насолоджуватися сучасним земним життям, робити добро і радіти дрібницям".
 
У презентації взяв участь також голова Тернопільської літературно-мистецької фундації Володимир Барна. На його думку, авторка у презентованій книзі "акумулювала риси стефаникового письма". Фахівець відзначив мовний колорит книги: "Вікторія Андрусів вдало вводить до тексту діалектизми, які підсилюють героїв, роблять їх конкретними". Проблеми, підняті авторкою, В. Барна назвав глобальними, близькими не лише закарпатцям. "Маємо самобутню цікаву письменницю, яка буде цікава не тільки зрілому чи молодому поколінню, а й поколінню інтелектуалів, які смакують лише естетикою від літератури. Вікторія іде в рівень з часом, а іноді його й випереджає.
 
Побачити себе очима Вікторії Андрусів мені було дуже цікаво", — підсумував літературознавець. Він також відзначив, що життєві проблеми письменниця передає не "чорно-білою фотографією", а по-письменницьки осмислено: "Завжди цікаво, коли це робить талант, коли написано фахово, а тексти хвилюють".
 
Поетеса, відповідальний секретар Закарпатської організації Національної спілки письменників України Христина Керита зауважила, що "Омана небесна" — вже п’ята книжка у доробку Вікторії Андрусів. "Читачі будуть захоплені творчою манерою Вікторії, — впевнена літераторка. — Мені подобається її вишуканий стиль, а також те, що Вікторія не заграє з читачем, не йде на поводу у сучасного, можливо, не дуже вибагливого читача. Це людина, яка має великий духовний багаж і має що сказати своєму читачеві. Мені подобається все, що вміщено в презентованій книзі, відмічаю творче зростання автора. Вікторія має власну творчу манеру, а усе, про що пише, пропускає через власне серце. Кожен зможе знайти в "Омані небесній" щось близьке для себе".
 
Вікторія Андрусів також поділилася творчими планами — у неї вже готовий роман "Притулок". Розповідь ведеться від молодої жінки психотерапевта, яка покинула місто і працює у віддаленому від урбанізації медичному закладі--божевільні.
 
Щодо власних літературних уподобань, письменниця зізналася, що любить лаконічність виразів, чіткість думки: "Образ я малюю без зайвих описів на 3-4 сторінки, адже 2-3 деталей досить, щоб побачити людину. Мені здається, що літературою майбутнього будуть саме такі тексти".

18 травня 2010р.

Теги: книжка, Андрусів, Омана небесна

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини