У Києві відбулася виставка сучасних закарпатських художників "Закарпатська тайстра"

З часів другої половини п'ятдесятих років минулого століття, коли вперше в Києві в невеликій залі на вулиці Червоноармійській була влаштована персональна виставка творів великого Федора Манайла, а згодом там же, така ж виставка не менш великого Ернеста Контратовича (дай Їм Бог царства небесного!), кожна, велика, чи мала, презентація творів закарпатських митців у столиці є подією! Бо відомо, що в Закарпатті майже кожні дев'ятеро з десяти людей знають щось чинити, вміють щось творити, а ці їхні твори - то мистецтво в тій чи іншій галузі.

У Києві відбулася виставка сучасних закарпатських художників "Закарпатська тайстра"

Не була винатком подія минулої п’ятниці, 23 квітня, коли о 16-й годині у виставкових залах Національного музею українського народно-декоративного мистецтва на території Києво-Печерської лаври урочисто відкрилася виставка творів сучасних художників нашого краю "Закарпатська тайстра". Виставка продовжиться аж до 14 травня. Така тривалість експозиції обумовлена тим, що наше самобутнє мистецтво завжди викликає глибокий інтерес не тільки серед мистецького люду столиці…

Ця виставка стала можливою завдяки домовленостям начальника управління культури ЗОДА Юрія Глеби й директора Закарпатського художнього інституту Івана Небесника з керівництвом Національного музею України.

Не зважаючи на робочий день і кінець робочого тижня, коли багато киян "розбігається хто-куди…", на її відкриття зібралось більше півтораста людей.

З великою увагою присутні вислухали виступ директора нашого художнього інституту І. Небесника, що коротко розповів про історію створення навчального закладу, ідея якого була висунута ще в двадцятих роках минулого століття корифеями образотворчого мистецтва Й. Бокшаєм, А. Ерделі... Адже не кожна область України має свій художній інститут. Не дивно, що виступи наших земляків переривались частими оплесками… Потім з короткими вітаннями виступали мистецтвознавці Національного музею, директор Українського дому А. Шевченко, наші художники: Ольга Лукач, Петро Матл, Василь Тимко.

Народ розсередився по залах експозиції і скоро навколо кожного з художників утворились "натовпчики" та "натовпи" з відвідувачів і журналістів, які цікавилися – а що це, а як це, а із чого це, а де там "бульбашка", а де "червоний посуд" ?! … У Петра Матла питають, чому підгоріла його "Відьма", і чому дубовий "Арпад" такий малий?

– Бо на Закарпатті після "демократичного" панування вже не стало дубів, – говорить митець.
Михайло Ходанич з гумором пояснює, чому "така худа і пласка" його дерев’яна "Прозора" – тому, що позувала йому студентка, якій не платять стипендію…

Майже кожний твір молодої Наталі Попової сповнений філософським змістом, як і керамічне диво В’ячеслава Віньковського, насичений батік Ольги Лукач…

Гадаю, що кожний з відвідувачів виставки погодиться зі мною, що побачені твори молодих, але дуже професійних і не за віком мудрих митців є справжні послідовники великих наших земляків – Бокшая, Ерделі, Манайла, Контратовича, Шолтеса, Свиди, Коцки...

 

Та кожний з них є самобутнім, своєрідним і зі своєю філософією Митцем. Наскільки мені відомо, основна частина присутніх в "Тайстрі" митців є викладачими нашого художнього інституту і тому я певний, що в закарпатських дітей є в кого вчитись красоті, мудрості й доброти.. Адже справжній митець, митець від Бога не може бути не добрим, мистецтво – це не політика.

Ми, "київські закарпатці", пишаємось нашим рідним краєм і тому завжди з великим задоволенням вітаємо в столиці наших митців. А їх у Сріберній землі дуже багато, гадаю, що в одну "Тайстру" вони не вмістяться, може слід поміняти "Тайстру" на "Бесаги", в них більше місця...

Микола Бідзіля, Товариство закарпатців у м. Київ
27 квітня 2010р.

Теги: виставка, художник, Закарпатська тайстра

НОВИНИ: Культура

16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
» Всі новини