Вперше Ужгород відвідав тернопільський ансамбль народної музики "Веселі галичани" (ФОТО)

Днями до Ужгороду завітав знаний в Україні та за її межами ансамбль народної музики Тернопільської обласної філармонії "Веселі галичани".

Вперше Ужгород відвідав тернопільський ансамбль народної музики "Веселі галичани" (ФОТО)

Це перший візит тернополян до нашого краю і відбувся він завдяки старанням Закарпатської обласної філармонії, яка минулого року започаткувала обмін творчими колективами між філармоніями Західного регіону. Так, тогоріч  вже відбулися обмінні концерти з івано-франківськими колегами. Прикарпатці  познайомилися із закарпатським колоритом у виконанні  Заслуженого Закарпатського Академічного народного хору. А Державний академічний Гуцульський ансамбль пісні і танцю представив ужгородцям  українські та гуцульські народні пісні, коломийки, танці. 

Строкатість культур нашого регіону Тернопільщина вже побачила по виступу камерно-інструментального ансамблю "Угорські мелодії". Тепер прийшла і черга Закарпаття оцінити творчий доробок побратимів. Сама назва гурту "Веселі галичани" вже налаштовувала на щось запальне. І хто завітав похмурого дощового дня на їх концерт, що відбувся у Великому залі Закарпатської обласної філармонії, не помилився - вони таки вміють веселитися і запалювати хорошим настроєм інших.

Фольк-гурт, який минулого року відсвяткував своє 20-річчя, подарував чудову мистецьку програму, до якої увійшли  музика, пісні, танці та гумор Західного регіону України.  Адже "Веселі галичани", здобувши чималий досвід виступів в Україні, Канаді, США та Європі, кожен номер  відшліфували й продумали до найменших деталей, жартівливі пісні чергувалися з сумними, одні костюми змінювалися іншими.
Свій виступ ансамбль розпочав із пісні "Веснянка" М.Мозгового у виконанні заслуженої артистки України Світлани Бабчук та Ірини Гречко, які є візиткою гурту. А далі понеслося - в'язанка гуцульських народних мелодій,  заклики трембіт, українські народні пісні, варіації на теми молдавських народних мелодій, буковинські наспіви, гуцульський танець, вокально-хореографічні композиції "Козаченьки" та  "А мій милий вареників просить". Запам'яталася гра на телинці керівника колективу - заслуженого артиста України Мирослав Бабчука, пальці якого спритно бігали не тільки по металевій трубці, але й стану вродливої білявки із залу, що асистувала музиканту. До речі, багато пісень, які виконував гурт, були у  його обробці. Цікаво дивилася на сцені танцювальна картинка "Залицяльник" за п'єсою М.Старицького "За двома зайцями", яку виконали артисти балету Ірина Гром'як та Микола Касіян.

Гастролі ансамблю завжди мають великий успіх, то ж і не дивно, що кожен номер і в Ужгороді супроводжувався гучними оплесками і вигуками: "Браво!", "Молодці!".

Такий обмін творчим досвідом між областями є  дуже потрібним для подальшого розвитку як самих колективів, так і професійного мистецтва Західної України.

Оксана Чужа, для Закарпаття онлайн. Фото автора
22 квітня 2010р.

Теги: ансамбль, народна музика, "Веселі галичани"

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини