На Закарпатті встановлять меморіальну дошку словацькому діячеві Мілану Штефаніку

Днями у Великому Березному з робочим візитом побував Генеральний консул Словаччини в Ужгороді Маріан Сладачек. У рамках транскордонного співробітництва відбулася ділова, зацікавлена розмова з головою районної ради Василем Канюком.

На Закарпатті встановлять меморіальну дошку словацькому діячеві Мілану Штефаніку

Обговорено низку важливих питань, що стосуються посилення транскордонного співробітництва.

Василь Канюк, зокрема, наголосив, що широкі можливості для всебічного співробітництва між двома прикордонними регіонами зумовлені багатьма об’єктивними факторами, в тому числі й традиційними господарськими зв’язками, історичними й культурними взаєминами. Дедалі значимішою стає роль поглибленої співпраці у науковій, гуманітарній сферах, де недругорядне значення відіграють місцеві самоврядні органи. Районна рада в межах своїх повноважень продовжує цілеспрямовану роботу з розширення прикордонного співробітництва з регіонами Словачини, територіально наближеними до кордону, зокрема, з округом Гуменне. Найбільш плідними є зв’язки у галузі освіти, культури, народного мистецтва, систематично здійснюється взаємообмін творчими колективами, спортивними командами.
Як зазначив голова районної ради, позитивно відгукуються про транскордонні зв’язки наші освітяни.

Начальник відділу освіти райдержадміністрації Микола Пекар, котрий брав участь у зустрічі, сказав, що минулого року представники галузі мали змогу відвідати словацькі навчальні заклади у селах Пчолине та Убля. Вони обмінялися досвідом вивчення мов нацменшин, обговорили з колегами питання кращого вивчення народознавства, використання нетрадиційних підходів до навчання та виховання підростаючого покоління.

У ході розмови керівника району та словацького консула порушено й інші важливі питання. Так, Василь Канюк висловився про доцільність прийняття словацькою стороною процедури спрощеного оформлення документів для жителів Великоберезнянщини з метою малого прикордонного руху. Тому дуже доречним виявилося б запровадження у Великому Березному виїзних прийомів громадян працівниками словацького консульства в Ужгороді. Ще одне важливе питання, на якому загострив увагу голова районної ради – відкриття пункту пропуску "Забрідь-Улич", про що вже говорилося у вищих органах влади обидвох країн.

Маріан Сладачек у свою чергу наголосив: усе, що входить в його повноваження, він виконуватиме якнайретельніше, сприяючи поглибленню та зміцненню зв’язків між двома сусідніми народами.
Відтак консул нагадав, що цього року відзначатиметься ювілей відомого у Словаччині, та й у всьому світі політичного діяча, генерала французької армії, астронома Мілана Растислава Штефаніка. У Великому Березному є вулиця, названа на його честь, а тому представники словацької консульської амбасади в Ужгороді, зважаючи на те, що тут компактно проживають представники словацької національної меншини, предки котрих ще у сімнадцятому столітті  поселилися в цьому гарному куточку, вирішили увіковічнити пам’ять славетного земляка, встановивши меморіальну дошку на одному з будинків, розташованих на цій вулиці.

Меморіальну дошку з мармуру і бронзи із зображенням видатної особистості та написами двома мовами – словацькою і українською, вирішено встановити на будинку гуртожитку гімназії. Замовлення виконає скульптор Василь Роман – член Національної спілки художників України, відомий роботами меморіальних портретів ректору Володимиру Лендєлу, Володимиру Гошовському, Петру Скунцю, Дмитру Снігурському і Василю Габді, а також виготовленням меморіалу репресованому духовенству, який став наріжним каменем площі Андрея Бачинського в Ужгороді.

Під час зустрічі з керівником району Маріан Сладачек запевнив, що словацька сторона готова профінансувати виготовлення та встановлення  меморіальної  дошки.

На зустрічі голови районної ради Василя Канюка із Генеральним консулом Словаччини в Ужгороді Маріаном Сладачеком був присутній голова Ужгородського клубу Т. Масарика, голова Ужгородського товариства словаків Іван Латко.

Карпатська зірка
19 березня 2010р.

Теги: Штефанік, Великий Березний, меморіальна дошка, Василь Канюк

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини