З вини Юлії Тимошенко проблем у країні й на Закарпатті побільшало

"Казав пан - кожух дам... Та й слово його тепле". Ця приказка одразу спадає на гадку, коли слухаєш обіцянки претендентів на найвищу державну посаду України.

З вини Юлії Тимошенко проблем у країні й на Закарпатті побільшало

Особливо  ж стосується народна мудрість діючої прем’єрки і кандидата на посаду Президента Юлії Тимошенко, позаяк саме вона й очолюваний нею уряд має повноваження керувати економікою країни. Однак виконувати обіцяне не є правилом для багатьох наших можновладців. На жаль. Вочевидь, сподіваються, що в народу коротка пам’ять. Мовляв, наговорю "з три короба", все одно забудуть, а влада тим часом уже лежатиме в кишені. Прикро, але саме такий невтішний висновок можна зробити, порівнявши обіцяне ЮВТ, зокрема закарпатцям, із тим, що насправді зроблено прем’єром за час її останнього урядування. Корисно це зробити саме зараз, коли Тимошенко знову претендує на владу і... знову щедро обіцяє.

Фінанси плачуть

Про потребу навести лад із найкорумпованішим  податком – на додану вартість –  або й узагалі його ліквідувати  давно і безрезультатно ведуть мову наші підприємці та політики. Скасувати ПДВ та своєчасно повертати кошти обіцяла й нинішня прем’єр. Однак, стало ще гірше. За даними Рахункової палати, торік податкова адміністрація змусила підприємства заплатити 14 млрд. грн. податку наперед. Загалом по Україні підприємствам не відшкодовано ПДВ на понад 15 млрд. грн. Водночас, за інформацією ЗМІ, наближені до очільниці уряду та її парламентської фракції фірми вчасно і в повному обсязі отримують кошти з бюджету. На кінець 2009 року невідшкодованого ПДВ на Закарпатті назбиралося майже 218 млн. грн. Упродовж року було відшкодовано 165,3 млн. грн. (всього 43%) заявлених коштів. 31 грудня 2009 року на розгляді у ДПА України знаходилися пропозиції про відшкодування податку на 80,7 млн. грн. Найбільше коштів мають повернути підприємствам з іноземними інвестиціями, які забезпечують значну кількість робочих місць нашого краю та є стратегічними виробниками.

Ще  один "сюрприз" під кінець минулого року принесло з подачі уряду Державне казначейство. До того часу лише бухгалтери та фінансисти, мабуть, знали про існування такої установи. Нині, з подачі Юлія Тимошенко, ця бухгалтерія національного масштабу перетворилася на головний офіс країни. А причина банально проста. Попри переможні заяви прем’єра про виконання бюджету, в скарбниці навіть із кредитами МВФ не було грошей. На кінець 2009 року казначейство не проплатило за видатками установ державного та місцевих бюджетів області 70 млн. грн., в тому числі по місцевому бюджету області – 44 млн. грн., причому кошти для проведення видатків із місцевих бюджетів було виділено. Тобто уряд просто вигріб гроші місцевих громад. Така ж ситуація спостерігалася і протягом першого місяця поточного року. Станом на 22 січня видатки із місцевих бюджетів установам за незахищеними статтями становлять всього  1,7 млн. гривень із необхідних понад 20 млн. грн. А це кошти на поточне утримання бюджетних установ.

Торік на зустрічі з активом Закарпатської області прем’єр Юлія Тимошенко заявила, що до 1 січня 2010 року будуть проплачені усі платіжні документи за видатками установ державного та місцевих бюджетів. Сказала і забула.

Не  полегшало від слів прем’єра і  вкладникам банків. Щоб вони у період кризи змогли повернути депозити та реструктуризувати кредити, Юлія Тимошенко зобов’язувалась прискорити рекапіталізацію банків та прийняти законопроекти, спрямовані на введення банківського нагляду. І ця обіцянка залишилася на папері. Держава взяла під контроль лише 3 банки – "Київ", "Родовід" та "Укргазбанк". Інші проблемні банки, в тому числі "Надра" та "Укрпромбанк", були залишені напризволяще. Така ж участь чекала й на кредитні спілки та страхові компанії. На цьому тлі згадувати про обіцянку прем’єра зменшити кредитні ставки банків до європейського рівня 2-4% взагалі не варто. Як довелося забути і про кредити.

Стабільне безгрошів’я

Закарпатці  пам’ятають будівельний бум, який охопив наш край у 2007-2008 роках. Нові школи, дитсадки, лікарні і газогони росли немов  гриби після дощу. Кошти насамперед шукала обласна влада, однак і  держава не стояла осторонь. Та минулий рік звів практично нанівець будівельні плани. Для реалізації інвестиційних проектів соціально-економічного розвитку зі Стабілізаційного фонду торік Закарпаттю виділили 17,8 млн. грн. Правда, обіцяли на 7 мільйонів більше... Однак навіть із виділених коштів вдалося використати всього 13 мільйонів. Усе через те ж сумнозвісне непроведення платежів держказначейством. Відтак в експлуатацію не змогли здати такі важливі для області об’єкти, як школи у Дротинцях Виноградівського, Сокирниці Хустського, Новоселиці Тячівського районів, хірургічний корпус обласної клінічної лікарні в Ужгороді та багато інших.

Завмерло  будівництво й на газопроводах. Рішенням уряду було передбачено виділити 17 млн. грн. на завершення будівництва  підвідних газопроводів у нашій області. На кінець грудня минулого року надійшли платіжні документи на суму... 860 тис. грн. Однак і цей мізер головне управління державного казначейства України в Закарпатській області не перерахувало підрядникам. Загалом, уряд Тимошенко обіцяв профінансувати завершення будівництва 10 підвідних  газопроводів до закарпатських сіл. Це дозволило б підключити до газових мереж 15 тисяч помешкань. Та гріються селяни й досі дровами.

А ще нам Тимошенко обіцяла, що уряд виділить кошти на будівництво доріг. КМУ навіть постанову ухвалив, яка передбачала дати 12 млн. грн. для спорудження обходу с. Ракошино автотраси Київ-Чоп та 20 млн. грн. для об’їзної дороги міста Берегово і села Астей до міжнародного автомобільного пункту пропуску "Лужанка". Коштів так і не дочекалися.

Соціалка  вмерла

Ціни. Це проблема. І з нею кожен "пересічний" українець стикається щодня. Те, що вони на найнеобхідніше за останній рік  урядування Тимошенко сягнули рекордних  висот, уже знають навіть діти, бо ті булочки, які ще кілька місяців тому мама їм купувала на першу вимогу, нині так і лежать нездійсненною мрією на полицях магазинів. Тимошенко обіцяла знизити оптові ціни на цукор на ринку до 4-4,5 грн. за 1 кг. Що бачимо? Станом на 20 січня середня вартість цукру сягнула вже 11 грн.

Натомість зарплати так злягли у "комі", що навіть не подають ознак одужання. Ще до 1 липня 2009 року прем’єр обіцяла  ліквідувати заборгованість по зарплаті на держпідприємствах (по країні вона сягнула космічних 1,5 млрд.). На Закарпатті, здавалося б, мізер – наші мешканці, працівники держпідприємств торік не отримали всього 3,9 млн. грн. Нині, щоправда, цю суму зменшили до 1,7 мільйона. Та хіба від цього легше тисячам закарпатців, родини яких не один місяць сидять без зарплати?

На  всю країну Юлія Тимошенко обіцяла підвищити прожитковий мінімум на 20%. Натомість люди отримали як завжди: у порівнянні з 2008-им розмір прожиткового мінімуму на одного громадянина торік збільшився на 75 грн., тобто на 11,2 %, і становить 744 гривні. Обіцяла прем’єр і покращення  добробуту мешканців гірських територій через розробку нового Закону України "Про гірські території". Та в урядовому проекті Закону не було враховано пропозицій регіонів, що унеможливило його прийняття.

Ще  свіжі у пам’яті передноворічні "закляття" Тимошенко про викуп недобудованого житла коштом бюджету та передачу помешкань малозабезпеченим громадянам. На Закарпатті таких будинків визначили три, які й здали в експлуатацію. Державна іпотечна установа придбала 29 квартир для громадян, які потребують поліпшення житлових умов, однак із державного бюджету ОДА коштів для зведення житла, об’єктів незавершеного будівництва не виділили...

Браво рапортувала прем’єр і про  забезпечення учнів шкільними автобусами. Торік Кабмін із того ж Стабфонду  задекларував оплатити 26 автотранспортних засобів на понад 5 мільйонів гривень для Закарпаття. Однак автобусів область так і не отримала.

Відчули на собі "турботу" Юлії Тимошенко й селяни, які очікували на обіцяні безкоштовні акти на землю. З держбюджету мало надійти майже 6 млрд. грн. для безоплатного оформлення та видачі, в тому числі закарпатцям, 280 тисяч державних актів права власності на землю. Отримали ж 5 млн. грн. і то без права використання до особливого розпорядження. Тому за браком коштів на Закарпатті видано аж 0,03 % актів.

Замість захисту від стихії – повернення нелегалів

Особлива  біда гірського краю – паводки. Свого  часу держава, здавалося б, нарешті  побачила проблему, розробивши спеціальну програму протипаводкового захисту  "Тиса". У 2006-2009 роках документ передбачав за всіма виконавцями фінансування в обсязі 714,8 млн. гривень, у тому числі за Держводгоспом 586,5 млн. гривень. Фактично з державного бюджету за цей період профінансовані заходи за Держводгоспом у сумі 491,4 млн. гривень.

За рахунок цих коштів побудовано майже 106 км дамб та 43,6 км берегоукріплень, які захистили 87 населених пунктів та понад 52 тис. га сільськогосподарських угідь. Решта чекають... доброї погоди, бо надії на уряд катма. Повністю програму було профінансовано лише в 2006 році. За керівництва уряду Тимошенко Закарпаття відчуває хронічне недофінансування.

Із  проблемою паводків тісно пов’язані  й зсувні процеси, які активізувалися 1998-го року. Наразі в краї зафіксовано 3168 активних зсувів загальною площею близько 370 квадратних кілометрів. Обласна державна адміністрація доопрацювала державну цільову програму протизсувних заходів і скерувала документ на погодження відповідним міністерствам. Відповідь: міністерство фінансів вважає недоцільним прийняття відповідної урядової постанови, тому на 2010 рік виділення субвенції з державного бюджету Закарпатській області не передбачено.

Це  незважаючи на те, що нині на території області у зонах, вражених негативними екзогенними геологічними процесами, знаходяться 1458 будинків, із них 225 сімей потребують відселення, 1233 помешкання знаходяться під спостереженням згідно з рекомендаціями спеціалістів Закарпатської геологорозвідувальної експедиції. На відселення людей необхідно близько 60 млн. грн.

Катастрофічна ситуація насувається й у Солотвино. Тільки на відселення із зон шахтного поля і можливих просідань та деформації поверхні землі перебувають 292 житлові будинки. На це та винесення частини інфраструктури (водопостачання, водовідведення, лінії електромереж, поштове відділення, підстанції тощо), згідно з розрахунками, необхідно майже 373 млн. гривень. Незважаючи на масштаби загрози, Експертна комісія МНС кваліфікувала ситуацію як місцевого рівня. Вирішили законсервувати шахту № 9. Торік на це зі Стабілізаційного фонду мали виділити 35 млн. гривень, однак надійшло лише 8,6 млн., з яких, станом на 1 січня 2010 року, казначейство реально оплатило лише майже 5 мільйонів.

Натомість уряд знову перейнявся збільшенням  чисельності мешканців Закарпаття. Та в оригінальний спосіб. У нас  знову можуть побудувати пункт тимчасового тримання нелегалів. 6 січня Кабмін передав військове містечко біля с. Дерцен на Мукачівщині до сфери управління МВС України. Фахівці небезпідставно вважають, що саме для переобладнання приміщень для нелегалів. Проти цього активно протестує наша влада, аргументовано доводячи, що після ліквідації пункту в Павшино різко скоротилась кількість затриманих нелегалів: якщо в 2008 році на території області їх нараховувалось 3110 осіб, то в 2009-му – 1665, тобто майже удвічі менше.

P. S. Перелік обіцянок Юлії Тимошенко і їхнього реального виконання на прикладі окремо взятої області можна продовжити. У національних масштабах також. Згадаймо хоча б декларацію прем’єра про повернення втрачених вкладів Ощадбанку СРСР. Ви гроші отримали? Або ж обіцянку відмінити обов’язкову військову службу в армії... Отож бо! Тому оцінювати політиків слід за зробленими справами, а не солодкими "хіхоньками" перед телекамерами.

Василь Осадчук, "Старий замок "Паланок"
05 лютого 2010р.

Теги: Тимошенко, обіцянки, вибори, уряд,

Коментарі

Bangladesh 2010-02-06 / 12:01:00
,,GAZOVA PRYNCESSA,, NAOBICJALA LJUDJAM DUZHE MNOHO!! ZROBYLA NULU!!! CHODYTJ PO CERKVACH ! VYDYTJ MYSJA ZHE TAKA CTHYLJADJ NEMAJE SHO ROBYTY V CERKVI I VSPOMYNATY NA HOSPODA. CERKVA Z POLITYKUV MAJE BUTY OKREMO . LJU DY NE SUTJ SLIPI. I BRECHNJAM DOS BULO ..BYLYNDITY....!

АНЦЯ 2010-02-06 / 11:53:00
Ааа- а боїтеся ЮЛЬКИ! Бо забере уд вас, штосьте накрали уд народа!

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини