Олександр Гаврош видав книжку своїх подорожніх есеїв "Точка перетину"

Есей - жанр, який лежить на межі художнього слова та публіцистичного мислення, один із найменш розвинутих в Україні. Хоча в цілому світі він користується значною популярністю. Маючи намір відродити українську есеїстику, одне з найпотужніших київських видавництв "Грані-Т" започаткувало власну серію "De profundis", в якій побачило світ уже вісім книжок.

Олександр Гаврош видав книжку своїх подорожніх есеїв "Точка перетину"

Книжка про Закарпаття відомого ужгородського журналіста та письменника Олександра Гавроша "Точка перетину" стала сьомою у цій серії.  Приємно, що  поряд із такими відомими авторами, як соціальний психолог Олег Покальчук, доктор історичних наук  Ярослав Грицак, поет та прозаїк Юрко Іздрик, краєзнавець Дмитро Малаков, радіожурналіст та письменник Ігор Померанцев, прозаїк та есеїст Степан Процюк, цілком "симпатично" виглядає і наш земляк, який, до речі, є наймолодшим серед згаданої когорти.

"Точка перетину" – це результат  п’ятирічних мандрів закарпатця рідним краєм. Адже Закарпаття багато в чому унікальне в Україні. Найзахідніша область держави, яка межує одразу з чотирма країнами Євросоюзу, протягом майже тисячоліття розвивалася в зовсім інших історичних умовах, ніж решта українських земель. Століттями вона входила до складу Угорського королівства, а в 1919-1939 роках було частиною Чехословаччини. Навіть географічно Закарпаття відділене від решти України гірським хребтом, який утруднює контакти між людьми по обидва боки Карпат. Ще однією особливістю нашого краю є національне та релігійне розмаїття.

Тому у своїй книжці Олександр Гаврош досліджує самобутність етнічних груп (українців, румун, угорців, поляків, ромів, словаків, німців, чехів, волохів, євреїв), кожна з яких має свою історичну долю на клаптику землі під Карпатами у 12 тисяч квадратних кілометрів.  Автор міркує про сучасну ситуацію, в якій опинилися національні  спільноти Закарпаття, намагається розкрити секрет їхнього співжиття. Адже за тисячу років тут не було масштабних національних протистоянь. Цього досвіду громадянської толерантності дуже бракує нині в багатьох регіонах України.

Олександр Гаврош розповідає, що "Точка перетину" – це збірка журналістських матеріалів, щоправда, доопрацьованих, які свого часу побачили світ в таких відомих часописах, як "Україна молода", "Український тиждень" та "Український журнал".

"Я хотів розповісти про один із найсамобутніших регіонів України – Закарпаття через етнічні групи, які тут живуть. Виявляється, навіть закарпатці, читаючи цю книжку, багато що для себе відкривають, - зізнався автор. - Адже окрім радянських штампів про мирне співіснування та багатонаціональність краю часом нічого іншого й не можуть сказати. А поміж тим – кожна з цих громад має свою специфічну історію і сьогодення. Однак про це мало хто знає. Тому вирішив на власні очі подивитися, як живе ромський табір у Королеві чи волоський – у Порошкові, що залишилося від німців в Усть-Чорній чи від словаків – у Великому Березному,  про що думають угорці у Косині, чехи – у Колочаві, а українці – у словацькому Свиднику.

Я радий, що "Грані-Т" відгукнулися на мою пропозицію і за півроку книжка побачила світ у єдиній мені відомій сучасній серії есеїстики . Есеїстика в українській літературі - жанр, який потребує підтримки і заохочення".

Книжка цікава тим, що автор розповідає про життя народів через призму історичних подій, географічних та соціальних умов, даючи можливість читачам відчути широкий контекст, зрозуміти особливості існування меншин, прослідкувати їхню долю в іншому оточенні, спрогнозувати розвиток чи занепад. 
А головне, що взявши до рук одне видання, можна скласти уявлення про ціле Закарпаття. Збагачує книжку і те, що кожна розповідь доповнена багатьма фотографіями автора з місця подій.

P.S. Презентація книжки "Точка перетину" відбудеться у четвер, 11 лютого, в Закарпатській обласній бібліотеці о 17.00. Разом із нашим земляком свою книжку есеїв "Аналіз крові", яка побачила світ у цій серії, представлятиме й відомий письменник із Івано-Франківська Степан Процюк.

 

Оксана Чужа, для "Закарпаття онлайн"
04 лютого 2010р.

Теги: Олександр Гаврош, журналіст, книга, есей, "Точка перетину", етнічні групи, історія

Коментарі

колегиня, хоч і не княгиня 2010-02-05 / 10:12:00
На одному подиху і з великою цікавістю прочитала нову книгу Сашка. Молодець. Я за тебе щира рада. Успіхів і так тримати, великий трудоголіку!

Князь Корятович 2010-02-04 / 20:11:00
Я радий що мені припала честь бути першим на закарпаття онлайн ґратулювати пана Гавроша із друкуванням цієї ж книжки. Я уже приблизно один рік збогачую моє знання про закарпаття через очей пана Гавроша. Його статті все наукові і заохочують читача ще більше знати про його родіну. Не можу дочикатися прочитати цю нову книжку. Віва Гаврос!

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини