Сьогодні — свято Хрещення Господнього або Богоявлення

Напередодні свята Хрещення Господнього (або Богоявлення) в святвечір і в день самого свята Хрещення - тільки двічі на рік - у всіх православних церквах традиційно здійснюється Велике освячення води.

Ріка Уж, 19.01.2005 р.
Ріка Уж, 19.01.2005 р.
На Хрещення після богослужіння священнослужителі багатьох храмів освячують і довколишні джерела - озера, річки, ставки..

На Україні прийнято робити «іордань» (назва походить від річки Іордан) - хрестоподібну ополонку на річці, в її верхній частині будували крижані скульптури у вигляді хреста, голуба, інших християнських символів, її також прикрашали кристалами з льоду, стрічками і дерев`яними візерунками. Після цього хрест опускали в іордань і здійснювали молебень з хресним ходом. З Водосвятієм позв`язаний і обряд занурення - віруючі три рази занурювалися в освячену воду і осяяли себе хрестом.

Цього дня відвіку здійснювалися Водосвятія на річках і озерах. Існувало повір`я, що якщо в ніч на 19 січня прийти на річку і вирубати ополонку, то вода наче закипає - це на неї сходить Святий Дух. Віруючі знають про феноменальні властивості водохресної води, яка не схильна властивим звичайній воді процесам розпаду і гниття. За своїми фізичними властивостями водохресна вода стоятиме непорушною протягом року, а то і більший час.

Християни вірять, що водохресна вода приносить духовне і тілесне здоров`я. Щорічно у Водохресний святвечір у храмів шикуються довгі черги віруючих, які приходять запастися водохресною водою на цілий рік. Її п`ють потроху, вранці натщесерце. Нею освячують домівки і робочі приміщення, щоб призвати благодать Божу на допомогу людям.

Найважливішим є не фізичний факт споживання води, а ставлення віруючого, що виражається в спільній молитві, в старанності відвідин храму цього дня, навіть в стоянні в черзі за водою. Ці зусилля Бог приймає як жертву і за це зусилля винагороджує сторицею.

За народними поверьям, вважається що в Хрещення свята будь-яка вода. Під час освячення води мовиться: 'Днесь ось освячується єство', тобто сама водна стихія'.

Традиція купання на Хрещення встановилася в Київській Русі з прийняттям християнства. Віруючих не зупиняли навіть суворі морози. У Водохресний святвечір з багатьох храмів священик і прихожани відправлялися на водоймище, де наперед прорубувався лід, зазвичай у формі хреста.

Цього року охочим викупатися в Україні боротися з льодом не доведеться. Після того, як священик зробить чин освячення води (читанням відповідних молитов і триразовим зануренням хреста), охочі триразово занурюються у воду з головою. При цьому той, що купається хреститься і вимовляє: 'В ім`я Отця, і Сина, і Святого Духа!' Вважається, що купання на Хрещення також сприяє зціленню від різних недуг.

Водохресним святвечором закінчуються Різдвяні святки - святкові дні після Різдва Христового, коли православні не постять по середах і п`ятницях. Сам же Водохресний святвечір є днем строгого посту, і назва його походить від слова 'сочиво', що позначає пісне блюдо з пшеничного або рисового узвару з медом і фруктами.
"Інший бік"
19 січня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини