Уж, місто і лавочки Далі

Ні, Сальвадор Далі тут, звичайно, ні до чого. Але білі лавочки своїми округлими формами, які наче плавляться в просторі, до болю нагадують про великого майстра й його найвідоміші картини. Хоч і стоять вони далеко-далеко від батьківщини геніального художника — в українському Ужгороді.

Уж, місто і лавочки ДаліБагато цих чудових лавочок можна побачити вздовж річки Уж. Що кілька метрів запрошують вони перехожих не бігти, а зупинитися бодай на хвилину, розслабитися і зрозуміти, що поспішати найчастіше ні до чого. Сам Уж чудово переконує в цьому. Він завжди в русі й водночас він завжди тут, біля «сальвадорівських» лавочок. Він нікуди не зникає, як не подінеться й те, за чим вічно біжать і поспішають люди...

Узагалі поспіх треба залишити за межами історичного центру цього міста. Ужгород налаштовує на розслаблену прогулянку серед стародавньої архітектури. Ніякої гігантоманії, ніякої пафосності серед невисоких будиночків там не знайти. Можна було б навіть захопитися розмаїтістю тамтешніх будівель, що багато чого побачили на своєму віку. Але ці будинки, на жаль, позбавили цноти сучасні вивіски й зовнішнє оформлення магазинів, які зайняли всі перші поверхи. Очевидно, їхні власники не знають, що цьому начебто модернізму не по дорозі з естетикою. Не завжди, чим яскравіші фарби й більше світла, тим красивіше. Отож, гуляючи Ужгородом, ліпше бути понад усіма цими земними (чи приземленими) видами, і, підвівши голову, насолоджуватися стародавніми балкончиками та великими вікнами будинків.

Утім, насолоджуватися будівлями Ужгорода можна й в одній із невеличких кав’ярень. У маленькому закладі під назвою «Свiт кави» гостю відкриється увесь світ міста — у всякому разі той, який він був у позаминулому столітті: на стінах кав’ярні висять чудові старовинні чорно-білі фотографії. Приємно у «Свiті кави» не тільки оку. Каву там варять теж чудову.

Але засиджуватися за столиком теж не варто. Виходимо з центру міста і йдемо в напрямку замку. Саме тут якнайповніше починаєш розуміти тиху й ніжну красу цього закарпатського міста.

Вона — у старенькій акуратно викладеній бруківці. Вона — серед виноградної лози, яка обвила мало не всі будинки й надає їм казкового вигляду. Тут вони не відреставровані, як у центрі, і це надає їм особливого шарму й навіть якоїсь таємничості. Краса ця здається незайманою, як принцеса з казки, що поринула в сон. Довше б її не будили...
Елла ШИНДЛЕР, Дзеркало тижня
12 січня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини