"Регіонал" у помаранчевій владі

Заступник голови Закарпатської облдержадміністрації з гуманітарних питань Іван Качур людина в обласній політиці, в принципі, не нова. Тривалий час він очолював Перечинську районну раду, є активним членом Партії регіонів, за списками якої став депутатом обласної ради.

Іван КАЧУР.
Іван КАЧУР.
Та все ж його призначення на посаду заступника губернатора викликало деяке здивування і, в першу чергу, з тої точки зору — як працюватиметься «регіоналу» в команді далеко не біло-блакитної влади Закарпаття..

Та час показав, а сам Іван Іванович це підтверджує, що коли працюєш на благо краю, про поділ за партійною ознакою й мови не може бути.

— Іване Івановичу, ваше призначення заступником голови ОДА відбулося фактично одразу після створення коаліції в обласній раді. Чи було воно однією з умов при коаліційних домовленостях?

— Перш за все на посаду заступника мене запросив голова облдержадміністрації Олег Гаваші. Хоча дійсно це призначення стало результатом домовленостей під час створення широкої коаліції в обласній раді. Тобто, однією із квот Партії регіонів була посада заступника голови ОДА.

— Наскільки комфортно ви, «регіонал», почуваєте себе у фактично помаранчевому середовищі?

— Як би це голосно не звучало, але я завжди казав і доводив це на ділі, що там, де присутні інтереси краю, держави, де влада працює на користь людей, робить конкретні справи, якогось поділу за партійною ознакою просто не може бути. Якщо говорити про політичні моменти, то нині успішно працює коаліція в обласній раді і на рівні області не існує якихось принципових протиріч між «регіоналами» та «нашоукраїнцями». В іншому випадку мені, можливо, довелося б визначатися. А так, при повсякденній роботі політика відходить на другий план…

— Якщо ви вже згадали про коаліцію, то під час останніх засідань облради були всі шанси, що вона розпадеться…

— Щось подібне справді відбувалося, і мене дуже хвилювала та ситуація, адже після розвалу коаліції, як з одного, так і з іншого боку могли послідувати й інші кроки, які б точно не принесли користі Закарпаттю. Добре, що цього не сталося, були вирішені всі проблемні моменти і сторони дійшли згоди. Переконаний — чим ціліснішою та міцнішою буде ця коаліція, тим більше користі вона принесе краю.

— Сьогодні активно мусуються чутки про ваш конфлікт з обласним керівництвом Партії регіонів. Чи є він насправді, і якщо так, то з чим пов’язаний?

— Перш за все слід відзначити, що у Партії регіонів зібралися самодостатні люди, з відповідним життєвим досвідом, кожен з яких довів, що чогось вартий. Зрозуміло, що часто у декого з’являється власне бачення розвитку партії, яке може не співпадати з думкою інших. Нажаль, сьогодні спостерігається зниження партійної активності як у фракційній роботі, так і загалом в діяльності обласної організації. А тому я дійсно висловив свою незгоду з деякими моментами, підходами до роботи в партії, бачення її майбутнього тощо. Однак, у даному контексті я б в жодному разі не говорив би про конфлікт — відбувається внутрішньопартійна дискусія, і все це — робочі моменти. Гадаю, що ми досягнемо спільного знаменника.

— Від політичних питань давайте перейдемо до вашої безпосередньої роботи як заступника голови облдержадміністрації. З якими проблемами зіткнулися після свого призначення?

— В даному аспекті хотів би зупинитися на одному із основних напрямків, і, напевно, найприорітетнішому — це соціальний захист населення. Я переконаний, що держава повинна дбати про повноцінне життя людей, щоб вони мали роботу, отримали можливість заробити кошти і створити для себе такий рівень життя, який їх задовольняє.
Якщо перейти до конкретики, то за минулий рік було створено 33 тисячі нових робочих місць і завдання, яке було поставлено перед нами Кабміном ми виконали на 115%. Другим важливим показником є середня заробітна плата працівників зайнятих в економіці області. Впродовж року вона зросла із 704 гривень до 916, тобто більш як на 30%. Гадаю, що це є серйозним досягненням. Особлива увага була приділена подоланню такого ганебного явища, яке нажаль ще присутнє в нашій області, як заборгованість з виплати заробітної плати. Починаючи з серпня минулого року у цьому напрямку досягнута позитивна тенденція і заборгованість зменшилася майже у півтора рази.

— Як фінансуватиметься гуманітарна сфера згідно з прийнятим бюджетом області на 2007 рік? По яких статтях збільшилося фінансування, де зменшилося?

— Загалом, якщо говорити про бюджет, то його загальний обсяг порівняно з 2006 роком зріс на 57,7%. Що ж до мого напрямку роботи, то видатки на освіту зросли на 27,4% охорону здоров’я — 15,9%, культуру і мистецтво — 26,2%, соціальний захист та соціальне забезпечення — 13,5%, фізичну культуру і спорт — 16,4%. Тобто, якщо брати до уваги ці дані, то можемо сміливо говорити про конкретний поступ вперед.
Однак з іншого боку мене турбують підходи у формуванні видаткової частини бюджету. Наприклад, 49% займають видатки на охорону здоров’я. Добре це чи погано — це ще питання. На жаль, продовжується тенденція, коли ми продовжуємо боротися із наслідками, а не причинами. Тобто, основна увага зосереджена на охороні здоров’я — ми пробуємо лікувати людей. Я ж вважаю, що ми повинні підійти до цього питання з іншого боку — зосередитися на пропаганді здорового способу життя, розвивати фізичну культуру і спорт. А як це зробити якщо видатки на фізичну культуру і спорт складають усього 2,6%?.. Подібна ситуація склалася, нажаль, і з іншими гуманітарними напрямками.

— Давайте зупинимося на проблемах медицини. Зокрема, Кабінет Міністрів України заявив, що цьогоріч усі сільські амбулаторії будуть укомплектовані необхідним устаткуванням та медикаментами. Чи працюєте нині в цьому напрямку, і взагалі, які проблеми в медичній галузі ви б виокремили?

— Ми й до цього проводили планомірну роботу щодо покращення матеріально-технічної бази закарпатських медичних закладів. Ясна річ, що все починається із основи, а тому весь 2006 рік ми фактично присвятили ремонтним роботам — реконструювали дахи медичних закладів, оновлювали системи комунікацій, проводили ремонти тощо. У 2007 році збираємося перейти до внутрішніх робіт і, зрозуміло, забезпечення наших лікарень належним медичним обладнанням.

Якщо говорити про досягнення, то, до прикладу, минулоріч в Мукачеві відкрито хірургічний комплекс обласної дитячої лікарні на 70 ліжок, завершили першу чергу обласного кардіоцентру, продовжується реконструкція обласної інфекційної лікарні та корпусу в обласній психіатричній лікарні у с. Чікош Берегівського району, проведено капремонт корпусу обласного тубдиспансеру, онкодиспансеру, обласної лікарні. На ці роботи минулоріч витрачено понад 12 мільйонів гривень.

Те ж саме стосується і первинної ланки. 2007-й стане роком, коли ми після відповідного аналізу намагатимемося максимально направити фінансування на покращення діяльності ФАПів.

— Культурне життя краю традиційно насичене подіями. Минулого року великого галасу набула проблема Закарпатського хору. Чи вирішена вона сьогодні?

— Частково це питання було вирішено ще моїм попередником. Згідно рішення сесії обласної ради колектив отримав 50% надбавки до тарифної ставки. В свою чергу у листопаді облрадою прийняте рішення про щоквартальне преміювання колективу у розмірі окладу. Крім цього, на 2007 рік передбачено виділення 25 тисяч гривень на закупку сценічних костюмів.

Інша справа — філармонія, де базується сім колективів і їм необхідно створити належні умови, щоб вони могли проводити репетиції і концерти. А тому вже виділено необхідну суму грошей на встановлення у філармонії автономного опалення, також плануються ремонтні роботи у концертному залі та приміщеннях для репетицій. Тобто ми намагаємося створити елементарні умови, аби колектив міг займатися своєю справою.

— Ще один творчий колектив області фактично залишився без приміщення, маю на увазі Закарпатський облмуздрамтеатр. Який нині стан із його реконструкцією?

— Обласна влада вже виділила 299 тисяч гривень для виготовлення проекту кошторисної документації, а паралельно, для створення належних тимчасових умов і забезпечення життєдіяльності театру було виділено ще 320 тисяч гривень. І вже 28 січня відбудеться офіційне відкриття театрального сезону. Але найголовніше те, що ми домоглися аби із державного бюджету було виділено 11,4 мільйони гривень, які дадуть змогу докорінно змінити ситуацію у закарпатському храмі Мельпомени: буде проведено капітальний ремонт і ми зможемо говорити про повну реконструкцію облмуздрамтеатру. На цей рік заплановане виділення 5 мільйонів гривень. Самі ж роботи проводитимуться впродовж 2007-2008 років, причому театр продовжуватиме функціонувати. Таким було побажання самого колективу, який не захотів на цей час переселятися в інше приміщення — ляльковий театр.

— Маємо чимало проблем і в освіті. Так, фактично єдина наукова бібліотека краю, а саме університетська, донині не переведена у нове приміщення. Тобто усі влади говорять про цю проблему, однак вона й досі не вирішена...

— Справді, греко-католицька єпархія вимагає звільнення приміщення де нині знаходиться бібліотека УжНУ. Однак зрозуміло, що допоки ми не знайдемо альтернативу, це зробити неможливо. Ідеальний варіант —розміщення бібліотеки на базі УжНУ, однак для цього потрібні чималі кошти. А тому обласна влада розглядає нині можливість розміщення бібліотеки на базі колишнього військового містечка, що розташоване по вулиці Гагаріна. Ми вже відправили відповідне звернення до Міністерства оборони України.

— Знаю, що ви є шанувальником спорту, особливо футболу. Є всі шанси, що вже наступного року ужгородське “Закарпаття” знову виступатиме у вищій лізі, однак клуб навряд чи туди допустять, якщо на стадіоні “Авангард” не буде встановлене якісне освітлення поля. Чи збирається обласна влада якось допомогти клубу у цій проблемі?

— Хочу відзначити, що у своїй роботі я намагаюся зробити все можливе, щоб Закарпаття знову стало тренувальною базою для спортсменів із різних видів спорту, зокрема і футболу. Ми маємо цілий ряд спортивних баз і хотілося б, щоб вони досягнули того рівня, коли там могли б займатися як діти та доросле населення краю, так і професіонали. До цього переліку належать перш за все ужгородський спорткомплекс “Юність”, берегівський спорткомплекс “Закарпаття” і стадіон “Авангард”. Останні два об’єкти взагалі включені до списку баз підготовки олімпійської збірної України.

Якщо говорити про проблеми футбольного клубу “Закарпаття” і стадіону “Авангард”, то ці питання слід дещо розмежовувати. У першому випадку маємо професійний клуб, який фінансується за рахунок спонсорських коштів та власників клубу. Обласна ж влада може і повинна допомагати лише у питаннях зміцнення матеріально-технічної бази, зокрема й реконструкції “Авангарду”. Адже таким чином ми задовольняємо потреби не лише професійної команди, але й представників інших видів спорту й аматорів області. Тому я робитиму все, що від мене залежить, аби на рівні області приділялася належна увага для зміцнення матеріально-технічної бази стадіону “Авангард” і вирішення проблем на яких ви наголосили. У свою чергу сподіваюся, що надходитимуть кошти із державного бюджету, адже, як я вже казав, стадіон увійшов у перелік баз підготовки українських олімпійців.

Подібна ситуація і з спорткомплексом “Юність”, бо, як кажуть, не футболом єдиним живемо. Маємо ще й професійні команди з гандболу і волейболу. А оскільки ці два види спорту базуються в “Юності”, то наше завдання — привести цей комплекс до ідеального стану.

І, звичайно ж, не слід забувати про спортсменів, які представляють наш край і державу на Олімпійських іграх. Маю на увазі перш за все зимові види спорту. Нещодавно я зустрічався із представником Олімпійського комітету України, який запропонував аби область визначилася з пріоритетними видами спорту, які готуватимуть олімпійців. Гадаю, що це доречно, однак для цього необхідно створити необхідну матеріально-технічну базу. Однак якщо ми комплексно підійдемо до вирішення усіх вищезгаданих проблем, то переконаний, що вже невдовзі зможемо говорити про відновлення славних спортивних традицій краю.
Андрій ГАНУСИЧ, "Старий Замок "Паланок".
11 січня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини