Брайен Ерлі: "Із задоволенням би переїхав до Ужгорода назавжди!"

Громадянин Великобританії Брайен Ерлі ще з десяток років тому й не підозрював, що зможе полюбити далеке українське місто Ужгород, як своє рідне. Випадкове знайомство з тутешніми членами Ротарі-клубу привело до щирого бажання допомогти ужгородській лікарні - і от уже 10 років Брайен Ерлі займається тим, що знаходить і перевозить до Ужгорода медичне обладнання, за допомогою якого було врятовано не одне людське життя. Цими вихідними багаторічна допомога британського підданого була винагороджена - міська рада проголосувала за те, щоб присвоїти містеру Ерлі звання "Почесний громадянин міста Ужгорода".

Брайен Ерлі: "Із задоволенням би переїхав до Ужгорода назавжди!"

- Містере Ерлі, розкажіть нашим читачам про себе.

- Моя життєва історія досить проста. Народився 31 січня 1950 року в Ньюкаслі на півночі Англії у звичайній родині моряка і домогосподарки. Оскільки навчався у школі досить посередньо, про вищу освіту й не думав, натомість одразу після школи почав працювати. Пробував себе на багатьох важких роботах: у гаражі транспортної компанії і навіть на платформі посеред Північного моря, де видобувають нафту. Звісно, така робота мене не влаштовувала, адже працювати доводилося на вулиці, в постійному бруді й холоді. Тож коли я побачив оголошення про те, що психіатрична лікарня приймає на роботу санітарів, одразу перейшов туди. Мушу зізнатися, що попри всі психологічні складнощі ця робота мені подобалася. Багато хто говорив, що в мене чудово виходить доглядати за хворими, тож потім я перейшов працювати медбратом до дитячої лікарні.

- Медичну освіту здобути не хотілося?

- Ні, це було надто складно, до того ж мене приваблював інший напрям - менеджмент. Паралельно з роботою я по-чав відвідувати спеціалізовані курси з організації роботи лікарень, по закінченні яких отримав посаду менеджера клініки міста Вайтхевен, де пропрацював 18 років. Найвищою точкою моєї кар’єри була посада заступника головного лікаря з питань менеджменту однієї великої британської клініки.

- Можете дати кілька практичних порад менеджерам наших лікарень?

- О, не думаю! Системи охорони здоров’я у Великобританії та Україні настільки різняться, що мені важко взагалі щось порадити. Для того, щоб робота українських лікарень була більш ефективною, треба змінювати їх у корені, тобто на державному рівні, і в першу чергу державі слід виділяти на розвиток охорони здоров’я куди більше коштів, ніж зараз. Конкретно ужгородській лікарні я би порадив об’єднати в одну структуру роз’єднані нині системи невідкладної допомоги, перинатального центру тощо. Звісно, не можу гарантувати, що це в цілому покращить роботу вашої клініки (надто вже мало я знайомий із деталями), але думаю, що так було би зручніше для всіх.

- Різниця між українськими і британськими лікарнями справді така разюча?

- Настільки, що спочатку я не переставав дивуватись, як у таких умовах можуть працювати лікарі. На жаль, українська медицина гостро відчуває нестачу коштів, а тому пацієнтам, котрі в ідеалі мають право на безкоштовне медичне обслуговування, часто доводиться самим оплачувати лікування. У Британії, до прикладу, жоден лікар не знає, що таке відсутність інструментарію, медики там мають усе, що їм необхідно для лікування хворих. Тому у ваших умовах вони, певно б, розгубилися і не розуміли, що їм робити, тоді як українські лікарі, я вважаю, чудово працюють в умовах цієї недосконалої системи. Моєму захопленню перед вашими медиками взагалі немає меж - я думаю, це не вони повинні їздити до Англії на стажування, а навпаки, британські лікарі мають приїздити в Україну і вчитись, як слід працювати в кризових умовах.

- Ви й досі працюєте в лікарні?

- Ні, у 2005 році я покинув роботу в клініці. Тепер очолюю благодійний фонд, який опікується дітьми із ДЦП, а ще трохи співпрацюю із ВВС у плані висвітлення проблем організації роботи медичних закладів.

- Свого часу ви були президентом англійського Ротарі-клубу. А як вам робота ужгородських колег-ротарійців?

- Вона також дуже відрізняється від англійської. До свого клубу я потрапив абсолютно випадково, просто товариш якось запросив мене випити в понеділок увечері в компанії його друзів. Ми зустрілися, поспілкувалися, і так зав’язалася моя дружба з Ротарі-клубом. У нас до клубу ходять за невимушеною атмосферою, там ми приємно проводимо час за розмовами й напоями. Переважна більшість членів Ротарі-клубу є людьми з достатком, їм нічого не варто виділити кошти на якусь благородну справу - так і збираються гроші для того, аби допомагати тим, хто потребує нашої фінансової підтримки. Українські Ротарі-клуби набагато закритіші і, якщо можна так сказати, більш бізнесові.

- Розкажіть трохи про вашу родину.

- Мою дружину звуть Сьюзен, кілька років тому вона приїздила разом зі мною до Ужгорода й була приємно вражена його архітектурою та красою тутешньої природи. У нас із Сьюзен троє дітей. Старша 27-літня донька працює медиком в Уганді, де займається лікуванням і доглядом бездомних дітей, мо-лодша здобуває в Лондоні фах акторки й танцівниці, а 17-річний син Джон навчається у школі.

- Чим любите займатися у вільний час?

- О, я взагалі не люблю вільного часу, віддаю перевагу тому, аби постійно бути зайнятим. І все ж мені дуже подобається читати (особливо історичну літературу), організовувати різноманітні благодійні заходи, а ще люблю копирсатися у своїй старій спортивній машині, яка вже стала доволі небезпечною у свої 37 років.

- Вам подобається Ужгород?

- Безперечно, інакше чому б я їздив сюди так часто? Насамперед мені імпонують його мешканці, вони настільки доброзичливі до мене, що я не можу не вважати їх своїми друзями. Люди в лікарні також дуже ввічливі та добрі, мені подобається не лише те, як вони працюють, а й те, як ставляться до пацієнтів. Я б не проти був переїхати до вашого міста назавжди, купити тут будиночок і жити у своє задоволення. Навіть почав вивчати українську, але думаю, що в мене не скоро вийде сказати щось, окрім “дякую”.

- Чи маєте вже в місті улюблені куточки?

- Звісно. Це, безперечно, набережні, якими дуже люблю гуляти. Також подобається історична частина Ужгорода - я навіть захопився вивченням історії міста. На це мене наштовхнуло переплетіння на вулицях слідів чехословацького, австро-угорського та радянського періодів.

- Як ви сприйняли новину про те, що станете Почесним громадянином Ужгорода?

- Був приємно вражений, адже навіть мріяти не міг про таку честь. Слід сказати: я не впевнений, що справді заслуговую на цю нагороду, адже допомога в оснащенні міської лікарні апаратурою, медичним обладнанням та іструментарієм - це спільна робота багатьох моїх співвітчизників, я ж працюю над тим, аби доставити вантажі до Ужгорода. І все ж я глибоко зворушений увагою міської влади до моєї персони й надіюся, що матиму змогу допомагати містові та його мешканцям і надалі.

Тетяна Літераті, "Ужгород"
15 жовтня 2009р.

Теги: Ужгород, почесний громадянин, Брайен Ерлі, Великобританія

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини