В Ужгородському прес-клубі презентували книгу для дітей

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему: "Розвиток дитячої літератури на Закарпатті", у ході якого журналістам презентували книгу Юлії Драгун "Хто раніше всіх встає?".

В Ужгородському прес-клубі презентували книгу для дітей

Головний редактор Всеукраїнського державного видавництва "Карпати" Борис Кушнір зауважив, що дебют авторки не є традиційним, оскільки відбувся вже у поважному віці, усе життя Юлія Драгун пропрацювала на промислових підприємствах Тячівщини (мешкає в с. Новоселиця), а на написання віршів її надихнув онук Михайлик. "Унікальність книги полягає не лише у літературному матеріалі, а у долі самої авторки — простої сільської жінки, яка виховала двох синів, попри хворобу (інвалід ІІ групи) піклується про шістьох онуків, а життєвих сил їй додає творчість", — каже Б. Кушнір.

Збірка "Хто раніше всіх встає?" одразу після виходу побувала на V Міжнародній книжковій виставці у Києві та на 16-му Форумі видавців у Львові.

Авторка реалізувала свою юнацьку мрію: стати вчителькою. Своїми творами вона вчить маленьких читачів добру, умінню ділитися радістю кожного дня. І робить це щиро, лірично, зворушливо, безпосередньо. "Мабуть не випадково на обкладинці книги зображено півня, який є одним з найважливіших символів захисту нашого народу, — зауважив Борис Кушнір. — Таким оберегом є Юлія Драгун для дитячих душ, адже у своїх творах вона пропагує утвердження добра".
 
Юлія Драгун, авторка книги "Хто раніше всіх встає?" розповіла, що з дитинства любила творчість, писала оповідання. А віршика написала на прохання внука Михайлика, який готував малюнок для дитячої телепередачі і вирішив доповнити його поезією. "Я пишу і оповідання для дорослих, та найбільше люблю складати історії саме для дітей. Я намагаюся передати дітям, що якщо вони ділитимуться добром, то добро завжди повертатиметься до них", — каже Юлія Драгун.

Презентована книга — не лише про дітей, а й "про всіх звіряток, пташок, які вміють дружити і цінувати добро та злагоду". Наразі авторка готує до друку ще одну збірку.

Юлію Драгун підтримала уся велика родина, а також обласне управління праці і соціального захисту населення, Тячівська РДА та райрада. Завдяки їм книга надійде до усіх інтернатів області.
 
Як розповів Борис Кушнір, останнім часом з’являється все більше авторів, які пишуть для дітей. Проте проблемою залишається низький наклад видань, а це означає, що уроздріб книга достатньо дорога. Перед батьками постає вибір — краще купити щось з одягу чи книгу. Ще однією проблемою дитячого книговидання, за словами Б. Кушніра,  є брак ілюстраторів. Фахівців цієї справи сьогодні — одиниці.

24 вересня 2009р.

Теги: Ужгород, книжка, презентація

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини