Закарпатський акцент Форуму видавців

16-й Форум видавців у Львові підкреслив приємну для нас тенденцію останніх років: Закарпаття дедалі міцніше прописується в контекст сучасної української літератури.

Закарпатський акцент Форуму видавців

Але почнемо з речей менш приємних. Серед півтисячі видавництв, які беруть участь в найбільшому книжковому ярмарку України, ми зауважили тільки два закарпатські – "Карпати" і "Ліру". Великою мірою, це зумовлено дорожнечою орендованої площі – кілька тисяч гривень. Тому чимало невеликих видавництв змушені відмовитися від такої розкоші, адже при маленькому і вузько регіональному асортименті це економічно не виправдовується.  

До речі, від участі в ярмарку цьогоріч відмовилися і такі гранди, як київські "Грані-Т" та івано-франківська "Лілея-НВ". Зате інші учасники книжкового форуму від’їжджали задоволеними. Адже тут за кілька днів можна вторгувати кількамісячну виручку. 

Але продаж книжок – не єдиний козир львівського форуму. Адже тут можна зустріти будь-якого відомого письменника України, побачити авторів з усіх регіонів і навіть почути тих, що тільки-но пробують тримати в руках перо: від сивих Євгена Сверстюка та Романа Іваничука до буковинських початківців чи літстудійців Острозької академії. А також раз на рік випадає нагода поспілкуватися з літераторами різних країн: Польщі, Росії, Сербії, Австрії, Німеччини, Швейцарії, Великобританії. А почесним гостем цьогорічного форуму був відомий норвезький письменник Юстейн Гордер, чимало книжок якого вже давно з успіхом продаються в Україні. 

Закарпатці дедалі сміливіше проникають у різні ніші сучасної української літератури. Галина Малик презентувала дві свої нові дитячі книжки – "Третя подорож Алі" та "Принцеса Мішель та король Грифаїни". Вікторія Андрусів представила прозову книжку "Курвацький світ", видану у київському видавництві "Факт", а Михайло Рошко -- старий-новий роман "Потойбічна суперниця" ("Ревнощі з того світу"), котрий видрукувала "Нора-друк".

85-річний буковинець Микола Зінчук представив записані ним казки Закарпаття

85-річний буковинець Микола Зінчук представив записані ним казки Закарпаття

Ясінянець Володимир Тимчук презентував на форумі свою першу поетичну збірку

Ясінянець Володимир Тимчук презентував на форумі свою першу поетичну збірку

Молоді ужгородські поети (Лесь Белей, Вік Коврей, Валентин Кузан) брали участь в публічних читаннях. А видавництво "Ліра" навіть організувало дискусію про сучасний стан крайової літератури. Головне питання дня: як продати закарпатську книжку? Як не сумно визнавати, але закарпатці читають мало. Тому єдиний спосіб вижити – вихід на загальноукраїнський ринок. А на цьому рівні вкрай потрібна промоція, якою наші видавництва не можуть похвалитися навіть у себе вдома. 

От взяти до прикладу політично-історичний детектив "Карпатський кросворд" Сергія Федаки – одну з кількох справді яскравих новинок цьогорічного вшанування 70-річчя Карпатської України. Але цю книжку видавництва "Карпати" так і не було представлено ні у Києві, ні у Львові, де є потужні закарпатські земляцтва і велика кількість істориків. Не було презентовано "Карпатський кросворд" і на Львівському форумі. Тож навіть маючи, що показати, не вміємо це донести до зацікавлених очей і вух. 

Але були на форумі люди, які приємно здивували. Так, при повному аншлазі відбулася презентація поетичної збірки "Весняні коловороти" ясінянця Володимира Тимчука, яка побачила світ у видавництві "Сполом". Офіцер, викладач Академії сухопутних військ України, він років десять мешкає у Львові і в поетичному Закарпатті про нього навіть не чули. 

85-річний буковинський фольклорист, старший науковий співробітник Національного інституту українознавства Микола Зінчук представив свої "Закарпатські казки". Він їх записував з 1989 по 2006 рік в різних куточках нашого краю і видав своїм коштом. Ось де виявляється живуть закарпатські патріоти! 

…16-й Форум видавців закінчився. Закарпатці від’їжджали з нього з повними торбами книжок і вражень. Аби наступного разу ще впевненіше рухатися на схід – у неозоре поле української літератури.

Олександр Гаврош, "Буквоїд"
19 вересня 2009р.

Теги: Форум видавців, література, видавництво, книжка

Коментарі

читач 2009-09-19 / 17:34:00
Ай і справді, чому "Карпатський кросворд" Сергія Федаки не був представлений на Форумі. Хороша книжка, і нею хвалився директор видавництва.

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини