Ужгород: Про мистецтво, яке не може не бути історією себе

Знайомство, зближення, розвідка приязної (чи не дуже) території розпочинається з промацування спільних точок - чи то спільних знайомств, чи спільних інтересів, чи, принаймні, спільних ікон на порозі раю. Так (немовби крадькома, немовби скромно) впроваджує у свою виставку львівсько-ужгородський художник Олег Сусленко.

Ужгород: Про мистецтво, яке не може не бути історією себе

Виставку "In Paradise", яку експонували у галереї "Дзиґа" останні кілька тижнів, можна розглядати як таке собі "мистецтвознавче" впровадження в мистецтво актуальне, тиждень якого розпочався наприкінці серпня у Львові.

Полотна, що ними Сусленко виконструйовує "райочок" - це галерея портретів "недавніх старійшин художницького роду", попсові іконо-особи мистецтва минулого сторіччя - вони вилаштувалися у захмарний рядочок, поливаючи глядача фарбою, чи то пак ідеями: Поллок, де Кунінґ, Фріда, Бейкон, Дюшамп... Здавалось би, нічого нового, нічого особливого - до набридлості традиційна техніка - олія, підрамники, полотна, фігуративний живопис, приблизна анатомія, етюдна манера, нарочита недовершеність. Що тут нового? Що тут цікавого? Про що тут можна-варто-потрібно писати?

У такому коротенькому огляді спробуймо виокремити, наголосити оце зазирання митця в історію мистецтва - намагання конфліктно її прочитати. Олег Сусленко кпить собі по-доброму з Поллока, і Воргола, де Кунінґа та Бойса. А відчувається в тім намаганні жартувати також невивітрюваний домішок смутку. Бо ж ці мистецькі мастодонти (особливо Дюшамп) достатньо доклались, аби сучасному мистцеві було затісно у межах будь-якого мистецтва, у стінах будь-яких галерей.

Тому правий, сто тисяч разів правий Сусленко, поставивши у центр експозиції портрет Воргола - такого собі останнього можливого художника, після якого мистецтво без внутрішнього заперечення самого себе вже не може існувати (пригадалось полотно Василя Бажая "Rex", яке ще кілька місяців висіло на тому ж місці, що й сусленковий "Воргол"). Вина (заслуга?) Rexа-Воргола в тому, що жоден теперішній художник не може бути просто художником, а змушений бути ідеологом, пропагандистом, чи принаймні терористом. Я не знаю, до кого саме зараховує себе Сусленко, я б назвав його новим істориком мистецтва, який на нашім провінційнім ґрунті по-своєму пробує (як вміє, як навчили) звести порахунки з меґа-іконами. Такий собі Давид та зграя Голіафів.

А може, Голіаф один і ймення йому "історія мистецтв" - ота, що перестала бути історією стилів, смаків чи шедеврів й перетворилась на історію розрекламованих персон (художників?). Вона перетворилась на історію осіб, котрі намагаються напівуспішно тлумачити розріджене до надмірності поняття мистецтва. "Кінець історії мистецтва" задекларував ще в далекім 1979-м французький акціоніст Ерве Фішер. А може, ні? Може, спробуємо зробити тут оптимістичне завершення? Може, це така нова історія мистецтва, де кожен художник змушений бути також Вазарі: мистецтво тепер можливе лиш з міцним зазиранням назад, де підтекст диктує текст...

Увага! На горизонті з'являється серйозне речення, для якого й писався ввесь попередній текст: нині чисте мистецтво заради мистецтва можливе лише у формі якоїсь нової історії мистецтв. Для того, щоб не стати наївняком, примітивістом чи ароґантом, ти мусиш кожною роботою пригадувати - ти свідомий Дюшампа, ти знудився Ворголом, а Бойса тобі просто шкода. Бо навіть якщо ти живеш на задуп'ї Європи, Френсіс Бейкон тобі все одно батько. Сусленко подав для цього переконливу метрику.

Маркіян Філевич для ZAXID.NET
04 вересня 2009р.

Теги: Ужгород, Львів, "Дзига", виставка, художник

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
» Всі новини