На Закарпатті відбувся Малогеївський фестиваль народної творчості

Ідея проведення цього фестивалю виношувалась давно. Засновник фонду угорського музичного, духовно-культурного відродження та прикладного мистецтва "Кредо" і керівник хорової школи в с.Малі Геївці Ужгородського району Йосип Івашкович разом з сільським головою Шандором Білаковичем вже кілька років мріяли започаткувати в Малих Геївцях фестиваль народної творчості, в рамках якого вихованці згаданого закладу могли б шліфувати свою майстерність від більш знаних колективів, у тому числі з сусідніх Угорщини та Словаччини.

Та на шляху до фестивалю, за словами Й. Івашковича, виникло чимало перешкод, насамперед організаційних. Об'єднавши зусилля, ініціатори здолали їх. І от у минулий понеділок на подвір'ї місцевої школи урочисто відкрився І Малогеївський фестиваль народної творчості. З вітальними словами до присутніх гостей та учасників звернулись „винуватці" дійства - Йосип Івашкович та Шандор Білакович. Вони й розповіли про тернистий шлях до цього дня, проте висловили сподівання, що подібні зустрічі стануть традиційними і приноситимуть задоволення як учасникам, так і поціновувачам.

А далі слідувала невеличка презентація ансамблю „Кредо", у виконанні якого звучали відомі, й не дуже, мелодії Йосипа Івашковича на слова як місцевих авторів, так і поетів з Угорщини, Румунії, Словаччини. В одній з пісень „дісталось на горіхи" навіть працівникам Угорського консульства в Ужгороді, які не видали віз вихованцям хорової школи для участі у традиційному фестивалі народної творчості в м. Надьмарош (Угорщина). До речі, саме з цим містом у середу підписав угоду про співпрацю сільський голова Шандор Білакович. Віриться, що після цього певні штучні перепони в налагодженні взаємовигідних контактів у різних сферах мають зникнути.

Але повернемось до фесту. Основних виконавців „кредо" після кількох номерів „підсилили" вихованці хорової школи .Дьондь-коларіш" вийшов цілий потужний колектив, який порадував присутніх вишуканим співом - відчувалася „рука" маестро Івашковича. А відтак імпровізованим майданом заволоділи гості - члени знаного в Угорщині танцювального гурту „Ечеді-танц". Вони дали майстер-клас відомих угорських танцювальних композицій, разом зі своїм керівником Шандором Леврінцом, до речі, уродженцем берегівського села Вари, який вже 7 років живе і працює в сусідній країні. На завершення свою майстерність продемонстрували члени танцювального гурту "Соняшник" Ужгородського коледжу мистецтв.

У вівторок учасники фесту з цікавістю спостерігали за сольними виступами членів гурту „Кредо" Мар'яни Чакань і Анжеліки Гербер - уродженок Малих та Великих Геївців та Катерини Варги. Разом з ними співали і всі присутні. Середа - четвер стали днями тріумфу сімейного колективу Шандора Ковача „Кріс", імітатора Габора Ковача, народного ансамблю „Бартіна" з угорського м. Боньгад. А вчора відбулось урочисте закриття фестивалю та гала-концерт за участю всіх, хто протягом цих п'яти днів „запозичував" один в одного кращі зразки виконавської майстерності.

-Я з радістю приїжджатиму сюди кожен рік, - сказав на прощання керівник танцювального гурту „Ечедітанц" Міклош Товт, - і привозитиму нові композиції, щоб поділитись з ними з новими друзями -палкими прихильниками і поціновувачами народної творчості.

Шандор Варга, "ВУ", с.м.Геївці, Ужгородський район
17 серпня 2009р.

Теги: Ужгородський район, Малі Геївці, "Кредо", фестиваль народної творчості

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини