Із щоденника Сергія Федаки. Дожили

Шаленому зростанню цін на споживчому ринку не видно кінця-краю. Багаті мають проблеми, як забрати свої гроші із того чи іншого банку. Решта мають проблему, що би купити на своє жалування - так, аби дешево і сердито. Доґаздувалися до ручки. Можна влаштовувати екстрім-тури для європейців.

Із щоденника Сергія Федаки. Дожили

Хай переконаються: те, що у них називається кризою, то зовсім не криза, а так – легке нездужання. Так звана еліта відкрито змагається, хто більше вкраде. Дехто ще покладає надії на нового президента. Мовляв, тоді багатьом доведеться втекти за кордон, а їхні капітали підуть у державний бюджет. Ага, чекайте. Он Володимир Щербань тікав, потім вернувся, тепер знов успішно бізнесує.

Схоже, що так буде і зараз: спершу легкий переляк, а потім всі з усіма домовляться. Схоже, що вибори знову будуть у три тури. Все має повторюватися двічі – тоді як трагедія, тепер як фарс. Знову будуть якісь дебільні волання на Майдані і перетворення столиці на караван-сарай. Суть буде та ж сама, що у призабутих піонерських "речёвках": "Открывайте шире двери, мы голодные, как звери!"

Колись ми теж таке горланили перед їдальнею у піонерському таборі. Не знав, що то настільки пророче. В принципі, основних претендентів ми всіх і так вже знаємо, як облуплених. Нічого нового вони нам не продемонструють. Технічні кандидати навряд чи встигнуть розкрутитися так, щоб відібрати якийсь суттєвий відсоток від основних.

І Юля, і Янукович значно більш жорсткі адміністратори, ніж Ющенко. Тимошенко вже демонструє, яке суспільство вона будуватиме: штрафи, заборони, санкції. Геть курців, гральні автомати тощо. Ще би взялася за бродячих псів – чесно кажучи, дошкуляють. Янукович більш народний: кожній жінці по чоловікові, кожному чоловіку – по пляшці, все решту – своїм людям.

Був би він справді сильним політиком, давно би вже взяв владу, яка буквально валяється у нього під ногами. Але маємо те, що маємо. Так що вибір вражає, як на прилавках радянського магазину. Хочеш – вибирай, хочеш – проходь собі, виберуть і без тебе. Сценарій очевидний: хтось стане президентом, хтось прем’єром. Кого куди - залежить від оголошених результатів.

Чи залежатиме від цього новий політичний курс? Навряд. Чи може щось переломити даний сценарій? У Секретаріаті президента роблять ставку на затриманого О.Пукача, який, чесно кажучи, зовсім не схожий на себе: вище чоло, інший розріз очей. А борідка явно приховує якесь зовсім інше підборіддя.

Але на такі дрібнички персонажі оперетки не звертають уваги. Замість того нас щодня годують якимись анекдотами. Ну і до чого це все йде? Аби заявити, що замовником Гонгадзе була Юля? А заодно вона же отруїла Ющенка – така собі леді Макбет Мценського повіту. Повірити у цей маразм ще тяжче, ніж в українську євроінтеграцію найближчими роками. Втім, 1999 р. щось подібне спрацювало – коли О.Мороза звинуватили у замахові на Н.Вітренко.

Розвести нинішню дезорієнтовану публіку неважко. Люди найзатятіше кричать "Розіпни!" на адресу тих, кого вони нещодавно обожнювали. Експерти вважають, що великих фальсифікацій на майбутніх виборах не буде. Буде маніпуляція свідомістю виборців, аби ті добровільно голосували так, як треба.

Для цього треба задушити фінансово вільну пресу, наситити теленовини інформацією про побутові вбивства, комунальні аварії, зіткнення двох автівок тощо, обвалити гривню й організувати дефіцит яких-небудь харчів, найкраще – хліба. А ще людей привчають "стучати" одне на одне – де працюють гральні автомати, де не виконується закон про заборону паління.

Ніби за сталінських часів. Що ж, демократія, деградуючи, має схильність вироджуватися у найбрутальнішу диктатуру. Чи готова наша публіка витримати усі ці провокації? Дуже хочеться відповісти ствердно, але язик чомусь не слухається.

Електорат послідовно доводиться до необхідного комусь стану. Інтелектуальний рівень суспільства планомірно знижувався упродовж кількох років. Країну перетворювали на якусь гігантську тоталітарну секту, яка скандує усього кілька мантр. Куди готують цю отару найближчими роками? Рабами на якісь плантації? Хіба що завершення світової кризи здатне переломити ситуацію в Україні на краще, бо знов запрацюють експортно орієнтовані галузі.

Але схоже, що це станеться не скоро.

"Неділя"
12 серпня 2009р.

Теги: Федака, ціни, Янукович, Ющенко, Гонгадзе, демократія.електорат

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини