Андрій Любка: "Потяг до Яремчі" - це вам не автобус на Сколе і навіть не велосипед до Делятина...

Фестиваль, що відбувся вже вдруге в івано-франківській Яремчі, цього разу зібрав письменників, музикантів і море різноманітного люду з наплічниками за спиною та пивом у руках. Цими вихідними Яремча святкувало день народження - 222 роки, тому не ясно: чи люди приїхали на концерт Таї Повалій (він був у неділю), чи все ж на фестиваль "Потяг до Яремчі", який розважав усіх у суботу і основне наповнення якого було літературним - зустрічі з письменниками, читання тощо...

Андрій Любка: "Потяг до Яремчі" - це вам не автобус на Сколе і навіть не велосипед до Делятина...

Письменники на фестивалях пересуваються отарами. Час від часу зупиняються біля торгівельних яток, багато курять й сміються. Сказати, що було весело, – це нічого не сказати, бо все ж не часто разом можуть зустрітися Тарас Прохасько, Таня Малярчук, Сашко Бойченко, Юрко Іздрик, Мирослав Боднар, Грицько Семенчук, Василь Карп’юк, Лесь Белей, Ілля Стронговський, Тарас Жеребецький, Світлана Поваляєва... Такий собі маленький форум видавців.

Останнім часом усі фестивалі схожі один на одного, тому ідея організаторів – зробити літературу не доважком, а повноправною частиною програми – як мінімум цікава. Погодьмося, що не всі б наважилися літературну частину зробити семигодинною. І така “фішка” цього фестивалю – бути особливим. Бо ніде вас більше не розбудять новиною, що поблизу готелю сидить внук Стефаника і чекає в гості. Цю новину сприймеш скептично, бо здається, що лише щойно ліг. І в голові ще лунає пісня Володі Войчишина з гурту “Очеретяний кіт”, яку він співав... усю ніч. Тому відповідь напроситься сама собою: “Та хоч сестра Ольги Кобилянської, відчепіться, я спати хочу”. Але до Юрія Стефаника таки потрапимо галасливою юрбою і виявиться, що він чудовий.

Але найбільше запам’ятається (бо взагалі згадати щось буде важко) прекрасна пісня про дуба зелененького, що співали разів зі сто. І вже у Франику, у славнозвісному “Кристалі”, який оформляв Опанас Заливаха, заспіваємо ту пісню на біс – а дехто замість оплесків почне погрожувати міліцією.

“Потяг до Яремчі” запам’ятався багатьом гостям не тільки тим, що зміг за один день поєднати літературу, музику, кінематограф та мистецво, а й колоритними образами гостей фестивалю. Колорит цей полягав у тому, що всі, хто приїхав на “Потяг до Яремчі”, мали можливість отримати згадку про фестиваль на своєму тілі. Іншими словами, однією з частин фестивалю був боді-арт – розмальовування людського тіла. Керував цією частиною програми “Потягу…” відомий в Івано-Франківську художник та музикант – Ярема Стецик разом з відомим художником Мирославом Яремаком. Він привіз до Яремчі свою художню групу “Українські кольори” та влаштував арт-розвагу – “Розмалюєм твою лису голову як писанку”. Для тих, у кого лисини немає, малювали перстені, коралі, окуляри, вишиванки, герби, кавуни і взагалі все, що тільки спадало на думку креативним малювальникам.

Напевно, мудро буде підсумувати, що “Потяг до Яремчі” – це вам не автобус на Сколе і навіть не велосипед до Делятина. І навіть дощ, який лив половину ночі – настрою нікому не зіпсував. Бо попереду ще “День Незалежності з Махном”, а там уже й до Нового року рукою подати. А у році новому, сподіваюся, знову прибуде потяг. До Яремчі...

Андрій Любка, "Високий Замок"
28 липня 2009р.

Теги: "Потяг до Яремчі", фестиваль, письменники, поети

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини