Закриття 63-го театрального сезону в Ужгороді відзначили прем'єрою

Учора Закарпатський обласний державний український музично-драматичний театр завершив 63-й театральний сезон прем'єрною виставою "Джульєтта і Ромео (Проста історія)".

Закриття 63-го театрального сезону в Ужгороді відзначили прем'єрою

Виставу поставлено за твором "Дуже проста історія" киянки Марії Ладо, яка зараз мешкає в Москві. Через трагічні і комічні ситуації режисер Олександр  Саркісьянц запропонував  глядачам  перед 2-місячними канікулами театру задуматися над філософськими питаннями буття, заглянувши в життя сільської родини та  свійських тварин.
 
Цікаво, що цю виставу уже поставили 18 театрів України та постановкою цього ж твору 28 червня завершив свій 70-й театральний сезон Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Івана Франка.
 
На  прес-конференції, яка відбулася в приміщенні театру перед прем’єрою, директор театру Олег Зайцев, головний режисер Анатолій Філіпов та завідучав літературної частини Василь Кобаль підбили підсумки роботи колективу та поділилися планами на майбутнє.
 
Попри всі негаразди, що спіткали театр цьогоріч, у цьому сезоні зіграно на 20 вистав більше, ніж у попередньому. За  півроку випустили чотири нові вистави, і до кінця року планують зробити  ще три. Працюють не лише дома, а й гастролюють Україною та сусідніми державами, приймають участь у театральних фестивалях. Цього року відвідали Івано-Франківськ (вистава "По ревізії"), Херсон (вистава "Куплю чоловіка за бакси"), Рівне (вистава "Судний час" та мюзикл "Банкрот"). Виступаючи за межами області підмітили одну дивну закономірність: в інших містах квитки на вистави розкуповують за декілька днів до початку і збираються повні зали, а закарпатський глядач чомусь неохоче відвідує рідний театр. От і б’ються над питанням як у рідному місті викликати зацікавленість до себе.
 
Театр почав відроджувати постановки музичних вистав, які у майбутньому мають скласти біля 85% репертуару, та планує збагатити свою театральну валізу творами таких класиків як Кальдерон, Гольдон, Шиллер, Мілютін. З лютого почав працювали сайт театру, де можна дізнатися про історію закарпатського храму Мельпомени та побачити фотографії акторів.

Хоча театральний сезон завершився, театр продовжує працювати. В  липні з виставою "Наталка Полтавка" іде в Німеччину, де на відкритих площадках три дні буде грати разом з симфонічним оркестром Німеччини. З 13 вересня розпочинає турне по Україні з виставою "Судний час", а перед новим роком на колектив чекає Мінськ.

Як завжди, болючим питанням залишаються кадри (не вистачає акторів-чоловіків, є 2 вакансії акторів вищої категорії для оперети - хлопця і дівчини), низька заробітна плата  та відсутність помешкання для артистів. Але керівництво з оптимізмом дивиться у майбутнє і з радістю запрошує завітати у гості у наступний театральний сезон.

Оксана Чужа, для "Закарпаття online". Фото автора
13 липня 2009р.

Теги: Ужгород, театр, прем'єра, вистава

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини