Закарпатський сатирик Юрій Шип про людські натури в рядках мініатюри

Закарпатський письменник Юрій Шип належить до когорти нйпродуктивніших письменників краю. Його творчий доробок уже сягнув далеко за 20 виданих ним книжок.

Закарпатський сатирик Юрій Шип про людські натури в рядках мініатюри

Наразі літератор завершує роботу над унікальною трилогією катренів (чотиривіршів), яка була започаткована відповідною збірочкою "Фрічки фігляра". Вслід за нею у закарпатському видавництві "Патент" світ побачила чергова поетична збірочка "Побожні думки в чотири рядки". Обидві книжки отримали схвальні рецензії від провідних крайових науковців-гуманітаріїв, письменників. І це й не дивно, бо збірочка наскрізно пройнята болями й тривогами сьогодення. Вона зачіпає найзлободенніші питання нашого з вами буття. Зокрема, автор акцентує увагу читача на питаннях: хто нами маніпулює, як живемо, з ким куди йдемо.

Ось як характеризує нову книжку Юрія Шипа "Побожні думки в чотири рядки" у передмові до неї доктор філологічних наук, професор, академік Академії вищої школи України, член Національної спілки письменників України Микола Зимомря: "…У книжці осмислюється те, чим наповнений цьогосвіт: боротьба добра і зла в духовних і матеріальних виявах. В ній олюднюються деградовані нащадки Адама і Єви на їхньому історичному шляху засобами очищувального слова".

Неабияке враження на пересічного читача справляють виокремлені автром розділи  "Із небом на землі", "На бескидах мудрості", "Про туземний світ і останній звіт", "Християни і погани", "Тези з аксіомами", "Збирай скарби нетлінні", "Достойники Божої благодаті". Відзначу, що член Національної спілки  письменників України Юрій Шип неспроста зачіпає релігійні теми у своїх поетичних творах, саркастично викриваючи різного роду помилки і гріхи, які кожен із нас так чи інакше коїть на землі. Письменник не повчає нас, а просто показує, які насправді ми є. Переконаний, багато читчів знайдуть себе у цих катренах через їх героїв.  

Особливої уваги заслуговує художня палітра катренів, оздоблених красою християнських постулатів, а також майстерність письменника Ю.Шипа бути лаконічним і водночас цікавим для читачів будь-якого вікового цензу. Це, впевнений, було б неможливо, якби не щирість почуттів та глибина християнської побожності самого автора.

Для прикладу, в катрені "Споконвічна Конституція" письменник констатує:

Голос Божий вічно вище
Від людського заповіту,
Його воля долю пише
Споконвіку всьому світу.

"Переважна кількість творів спонукає читача задуматися над вічними цінностями та вчинками людини, а відтак і тлінними марнотами цьогосвітнього життя. Автор оціночно демонструє історичні уроки давнього, недавнього і теперішнього, взаємини між спільнотами, володарями, багатими і бідними людьми в Божому Імені та без Нього на фоні правил шляхетної поведінки й виховання", – акцентує читацьку увагу автор передмови Микола Зимомря.

"Побожні рядки в чотири рядки" Юрія Шипа – унікальне видання катренів – чотирьохрядкових афористичних констатацій, повчань, спонук, пересторог, медитацій. Головна її домінанта – морально-духовне начало, показ та осуд зла і кривди у суспільному, громадському та особистому житті.

Видання пройняте змістом Святого Письма та народної мудрості. Розраховане на юних і дорослих, багатих і незаможних читачів: богословів і вірян, школярів і педагогів, вчених і невчених, а також тим, котрі ще без Бога блукають поза нормами християнської моралі.

Іван Тупиця,
член Національної спілки журналістів України

07 липня 2009р.

Теги: Юрій Шип, Великі Лази, письменник, сатира, гумор, книги

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини