У румунському Сату-Маре відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Вчора, 1 липня, голова Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський на запрошення повітової ради Сату-Маре (Румунія) взяв участь у відкритті пам’ятника Тарасу Шевченку, встановленому на площі Васіле Лукача.

У румунському Сату-Маре відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Це, справді, – визначна подія для української громади як України, так і Румунії. Адже українська меншина у повіті Сату Маре налічує близько 1500 осіб, а взагалі в Румунії проживає близько 62 тисячі румунських українців. Тут працюють українські школи, українськомовні дитячі садочки, видаються українські друковані видання, серед яких румунською мовою - газета Союзу Українців Румунії „Український кур’єр”, українською – культурно-просвітницький часопис Союзу українців Румунії „Вільне слово”, літературно-культурний журнал українських письменників Румунії „Наш голос”, журнал для українських дітей Румунії „Дзвоник” та ін.

Звертаючись до присутніх зі словами – привітаннями М.Кічковський зазначив, що звістка про відкриття пам’ятника Тарасові Шевченку у м.Сату-Маре сприйнята на Закарпатті, у всій Україні з радістю і піднесенням. Адже така акція – яскравий приклад глибокої поваги румунського народу до культурної спадщини, духовних надбань народу України. А в наших добросусідських відносинах – це ще один важливий крок до їх зміцнення, збагачення, збереження і примноження набутих упродовж тривалого історичного періоду, традицій.

До всього – це результат демократичних перетворень у Румунії, які дали можливість українській громаді розвивати свою самобутню національну культуру, духовність, так само, як в незалежній Українській державі аналогічні умови і можливості гарантовані румунській національній меншині.

„Я гаряче і палко, – підкреслив Михайло Михайлович, – від імені Закарпатської обласної ради, обласної державної адміністрації, особисто від себе вітаю вас, шановні учасники цього пам’ятного зібрання, із святом. Цей день залишиться у нашій пам’яті як один із найяскравіших і найприємніших днів у житті.

Бажаю вам добра і щастя, аби Шевченкове слово надавало снаги до праці, творчості, кликало до нових звершень в утвердженні ідеалів демократії.

За даними шевченкознавців, у світі – від Москви до Буенос-Айреса нараховується близько 600 пам’ятників Тарасові Григоровичу Шевченку. Один із них височить на Закарпатті, в Ужгороді.

Сьогодні монументальна Шевченкіана збагатилася ще одним пам’ятником, який окрасить славне Сату-Маре.

Уже самий факт його відкриття, спонукає до роздумів про ті спільні сторінки, які є в історії двох сусідніх народів і прикордонних регіонів – Закарпатської області і Сату-Марського повіту Румунії.

На сьогодні на Закарпатті, далі вів промовець, – проживає біля 33 тисяч румунів. Вони мають своїх представників у обласній, Тячівській і Рахівській районних радах.

В області діють чотири національно-культурні товариства румунів.

В Ужгородському національному університеті успішно функціонують кафедра класичної та румунської філології, відділення румунської мови та літератури.

У румунському Сату-Маре відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку А те, що закарпатці високо шанують румунську духовність свідчить пам’ятник класику світової та румунської літератури Міхаю Емінеску в с.Біла Церква Рахівського району. Упродовж багатьох років в Закарпатській державній телерадіокомпанії працює редакція румунського мовлення. В області видаються дві румунсько мовні газети – „Мараморошани“ і „Апша“. Депутати обласної ради ухвалили Програму забезпечення розвитку освіти, культури, традицій національних меншин області на 2007 – 2010 роки, а також Регіональну програму співпраці із закордонними українцями на період до 2010 року. Їх реалізації сприяють підписані у грудні 2007 року Протокол намірів про співробітництво між повітовою радою Марамуреш і Закарпатською обласною державною адміністрацією та у жовтні 2008 року Угода про торговельно - економічне, науково-технічне та культурне співробітництво між Закарпатською областю і повітом Сату-Маре. Сприяє розширенню наших взаємозв’язків і спільна участь прикордонних повітів Румунії і нашої області в Міжнародній Асоціації „Карпатський Єврорегіон“, де ми шукаємо шляхи вирішення багатьох економічних, соціальних питань і, звичайно, однаково важливих для нас і для вас проблем, пов’язаних з екологічною ситуацією в Карпатах.

Як голова ради Міжрегіональної асоціації „Карпатський Єврорегіон“ , – наголосив М.Кічковський, – висловлюю впевненість, що за активної участі й підтримки наших партнерів з прикордонних регіонів Румунії поглибиться транскордонне співробітництво, а також нове дихання отримають туризм, інвестиційна політика, взаємодія між територіальними громадами.

Сьогоднішнє свято – відкриття пам’ятника Шевченку – переконливе підтвердження того, що Великий Кобзар – дорогий і потрібний нам сьогодні. Адже у Шевченковій творчості біблейська далеч історії мудро гомонить із сьогоденням, досвід минувшини вступає в перегук із сучасним життям, з мужнім, невигубним устремлінням у майбутнє.

На згадку про цю прекрасну зустріч голова облради передав нашим співвітчизникам – українцям Румунії від Закарпатської облради, облдержадміністрації бібліотечку видань творів класиків української літератури та сучасних майстрів художнього слова.

Анна Романенчук та Василь Густі, Закарпатська обласна рада,фото,
02 липня 2009р.

Теги: Ужгород, Сату-Маре, пам’ятник Т.Шевченку, Тарас Шевченко, Мараморош, українська громада, румунська нацменшина

НОВИНИ: Культура

16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
» Всі новини