Розкол українського суспільства відбувається не за географічною ознакою, а за ментальним самовизначенням ролі громадянина в державі

Що спільного між відзначенням річниці Помаранчевої революції, проблемою прийняття закону про Голодомор, зустріччю В.Ющенка з підприємцями, підготовкою візиту В.Януковича до США або ставленням українців до НАТО чи СНД? Всі ці теми є топ-новинами останніх двох тижнів і всіх їх об’єднує доволі жорстке політичне протистояння практично по одній лінії: якою повинна бути роль влади і роль громадянина в суспільних процесах, хто для кого існує – держава для людини чи людина для держави?

Розкол українського суспільства відбувається не за географічною ознакою, а за ментальним самовизначенням ролі громадянина в державіМожна багато дискутувати про місце Майдану в нинішньому житті. Чи згаяв В.Ющенко час для реформ, чи зрадили його «любі друзі», чи не прагне Ю.Тимошенко стати монопольною спадкоємницею завоювань революції і т.д., і т.п..

Але суть помаранчевих подій зовсім інша. Тоді вирішувались питання чи може влада сама себе призначати, а виборці виконуватимуть роль статистів як при всіх авторитарних режимах, чи все таки це право громадян. І українці довели, що вони вже відвертого глузування над собою не стерплять.

Проблема визнання Голодомору геноцидом ставить питання в цій же площині, лише набагато жорсткіше, через історичну призму. Бо на початок 30-их років сталінський режим привласнював собі право не лише монопольно керувати, а й розпоряджатися життям мільйонів людей. І ніби за філологічною суперечкою – що це – геноцид чи трагедія, приховується глибокий зміст. Тому, що геноцид означає цілеспрямовані дії влади для досягнення своїх цілей, а трагедія перетворює відповідальність в абстракцію. І той ніби парадокс, який висвітлило голосування у Верховній Раді, коли депутати від регіонів, де населення найбільше постраждало не підтримали президентський законопроект, насправді доводить, що мета Сталіна багато в чому була досягнута. Бо на спустошені території прийшли манкурти без роду і племені, для яких ціна людського життя вимірюється можливістю владарювати.

Наразі зовсім інші економічні питання стикаються з тією ж проблемою. На зустрічі Президента В.Ющенка та Першого віце-прем’єра М.Азарова з представниками Української спілки промисловців і підприємців більшість бізнесової еліти висловила різке незадоволення нинішньою політикою уряду. Малося на увазі повернення до старої практики відшкодування ПДВ, відновлення привілейованих економічних зон, що створює нерівні конкурентні умови, тенденційна податкова політика, яка зміщує податкове навантаження з багатих на бідних, ручне управління, що є основою корупційної системи. Тобто, знову ж, влада бере на себе значні функції неринкового регулювання економікою, заганяючи вільне підприємництво або у великі кланові резервації, або позбавляючи його можливостей існування.

Зовнішня політика так само залишається колом дискусії навколо різного розуміння ролі держави і прав людини. Віце-спікер парламенту А.Мартинюк напередодні візиту В.Януковича до США виголосив, що Прем’єр говоритиме у Вашингтоні від імені антикризової коаліції, а не Президента. Хоча взагалі то мав би представляти Україну. Але справа навіть не в різному розумінні дипломатичних та юридичних тонкощів, а в глибинних розходженнях щодо усвідомлення ролі України у світовому співтоваристві.

Антикризовики продовжують вимірювати світ протистоянням двох систем, коли на одному полюсі Захід на чолі із США, на другому – Схід на чолі з Росією, а така дрібниця як громадянське суспільство в розрахунок не береться. Саме тому НАТО розглядається в першу чергу як воєнний блок, а не як система захисту прав і свобод людини, що давно вже стало пріоритетом західного суспільства. За такими нібито особистими поглядами тягнуться значні зовнішньополітичні наслідки. Якраз завдяки відвідинам В.Януковича Брюсселю, де він заявив про неготовність України приєднатися до плану дій по вступу у НАТО, нашу делегацію офіційно не запросили в Ригу на самміт НАТО, що є кроком назад навіть порівняно з президентством Л.Кучми. А за всім цим ховається небажання російськоорієнтованої еліти дотримуватися світових цивілізаційних стандартів свободи слова, незаангажованості судової системи, вільного пересування людей і капіталів. Натомість самміт СНД у Мінську відкидає пропозиції України щодо створення зони вільної торгівлі в рамках цієї організації та делімітації кордонів. Бо пострадянська владна верхівка не уявляє свого існування без власної гегемонії.

Таким чином насправді розкол українського суспільства відбувається не за географічною ознакою Захід-Схід, а за ментальним самовизначенням ролі громадянина в державі. Бо свобода – це перш за все, відповідальність за власне навчання і добробут, за сексуальні стосунки і коло друзів, за фізичне і духовне здоров’я, за свій вибір способу життя і влади. А втеча від свободи означає перекладання відповідальності на вчителів, лікарів, начальників, чоловіків чи дружин, недосконале законодавство і суспільство. Але тоді не слід дивуватися, що за всіх обставин егоїстична влада буде піклуватися перш за все за власні інтереси. І мрія про доброго царя назавжди залишиться дитячою казкою.
Віктор ПАЩЕНКО, "Старий Заомк "Паланок"
30 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини