Мукачево: Хай святиться поезія, яка дарується дітям

Як до важливого свята, готуються працівники бібліотек Мукачівської міської ЦБС до кожної зустрічі письменника з читачами. Заздалегідь розробляються мистецькі сценарії, оформляються тематичні стенди, влаштовуються книжково-ілюстративні виставки. А в день проведення заходу привітно зустрічають запрошених читачів і всіх прихильників творчості автора. Одне слово - наш колектив робить усе для того, щоб цікаво й змістовно відбулася презентація книжки, запам'яталося спілкування з письменником.

Мукачево: Хай святиться поезія, яка дарується дітям

Щодо мукачівських дітей, то для них у читальних залах бібліотек, крім усього іншого, влаштовуються заходи в межах Всеукраїнського тижня дитячого читання. Став традиційний і конкурс "Кращий читач року", почастішали різнотемні пізнавальні вікторини.

А для спілкування з учнями шкіл та вихованцями дошкільних навчальних закладів мікрорайону Росвигово, - то тут працівники філії № 7 запрошують, зокрема, й журналістку Маргариту Меденці -авторку кількох книжок для дітей. Треба сказати, що і вчителям, і вихователям, а особливо - дітям, подобається творчість поетеси Маргарити Меденці. Вона приходить щоразу з новою книжкою, читає вірші й казки, дарує дітям книги, а відтак - і автографи.

Для прикладу, вихователька дошкільного навчального закладу № 8 Олена Віталіївна Гузь поділилася враженнями від нещодавньої зустрічі в бібліотеці, похвалила книжки Маргарити Меденці "Цуценя
вибирає друзів" та "Жменька дива світу чарівного".

Зокрема про збірку оповідань вона сказала:

- Твори Маргарити Меденці - змістовні, теплі, лагідні. Оповідання короткі, зрозумілі дітям, бо написані в доступній формі. Дошкільнята із задоволенням переповідають цікаві тексти, запам'ятовують діалоги між героями, змальовують зовнішній вигляд, скажімо, цуценяти Гери та його непосидючих друзів. Зі сторінок книжки малята дізнаються, що люди не завжди належно ставляться до тварин. Діти засуджують хлопчину, який познущався з собачки Гери, усвідомлюють і переконуються, що подібні вчинки не прикрашають людину. Книжка "Цуценя вибирає друзів", як і багато віршів Маргарити Меденці, вчать дітей і допомагають вихователям, що потрібне в нашій роботі, -наголосила Олена Гузь.

Авторка зачаровує дітей поетичними образами. Багатьом подобається те, що у віршах звучать патріотично-екологічні мотиви. Особливо вдається поетесі доступно і невимушено відтворити навколишню природу колоритною мовою дитячої поезії. Про складні речі вона пише просто, а це приваблює.

Домінуюча тема у творчості Маргарити Меденці -тваринний світ в оригінальних сюжетах. Більшість з віршів - втілені в літературному слові, метафорах та художніх образах енциклопедичні дані, збагачені особистими спостереженнями авторки. Вона нічого не вигадує, вірші будує ненав'язливо, захоплююче.

За словами, власне, Маргарити Меденці, вона прагне прищепити дітям любов і повагу до рідного слова, привабити мовою, заохотити до шанобливого спілкування одне з одним, а також - до гуманної поведінки з тваринами й довкіллям.

І це вдається Маргариті Василівні. І вишуканою римою,і метафорами, і оригінальними композиціями та цікавими образами. Як методист Мукачівської міської ЦБС, я знаю, що книжки Маргарити Меденці дгти читають. А ще пригадую оцінку відомого поета Володимира Фединишинця: Маргарита Меденці змальовує сюжет свіжо, вірш будує майстерно, вправно володіє художнім словом.

Від себе додам, що захоплююся умінням Маргарити Василівни зворушливо, лірично й відповідально писати про рідну природу й життя серед неї, про тварин, птахів та наш обов'язок перед ними.

Лариса Барлет, методист Мукачівської міської ЦБС
07 червня 2009р.

Теги: Мукачево, бібліотека, книга, Маргарита Меденці, діти, школа, вірші, оповідання

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини