Закарпаття: Про охорону лісу і довкілля в контексті історії краю

Можливо видасться несподіваним, що велет світової класичної німецької літератури Й. В. Гете (1749—1832) — природодослідник. Він і понині залишається особистістю нерозгаданою. Його поетична спадщина обчислюється 80 томами. Разом з тим Гете — природодослідник, автор цілої низки праць з ботаніки, мінералогії, охорони довкілля та лісознавства, які стали хрестоматійними.

Закарпаття: Про охорону лісу і довкілля в контексті історії краю

Своє ставлення до природи рівно 240 років тому він висловив у есе "Природа". "Природа! Ми нею оточені й охоплені — непереможно, нам не вийти з неї, ні глибше в неї проникнути. Вона творить вічно нові форми... вона вічно говорить з нами і не видає своїх таємниць. А ми постійно впливаємо на неї, але не маємо влади над нею. Вона все. Вона себе нагороджує і карає, сама себе радує і мучить. Завжди в ній є все. Вона добра — я славлю її у віках і творіннях" (переклад з німецької. — Авт.). Яку б посаду не обнімав Гете, на першому плані в нього була природа. Його творчою лабораторією були ліси Тюрінгії. Ним започатковано весняні (квітень-червень) місяці тиші у лісі — "Stille Monate im Walde". Разом з тим він ретельно вивчав досвід охорони довкілля інших країн, зокрема Австрії. Йому належать слова: "Ліси Тюрінгії не гірші за ліси Австрії!..".

Історично склалося так, що упродовж віків Закарпаття входило до тих чи інших держав. До 1919 року — до складу Угорщини і Австро-Угорщини, Чехословаччини, Угорщини і СРСР — до часу розпаду останнього.

У другій половині XVIII ст. на Закарпатті ліси вперше було обліковано, пропарцеловано, виділено площі під резервати, заповідники, а також площі комунальної власності. Вперше було введено державну охорону лісів. Охоронні функції лісу, як і довкілля, було покладено на лісові управи. У лісовому господарстві строго дотримувалися закону про ліс і довкілля — "Waldordnung und Umwelt". У законі 1797 року "Про порядок вирубок, їх раціональне використання та відновлення лісових фондів" мовиться, щоб "...у кожному дистрику був майстер лісу (лісничий. — Ф. К.) та 5—6 підмайстрів (лісівників). Треба звернути увагу і на таке. Лісничих у ті часи призначало у погодженні з міністерством сільського і лісового господарства міністерство внутрішніх справ. Ця обставина, на нашу думку, накладала на лісничих високу державну відповідальність, суворе дотримання законів, а це:

— власник, якому виділено площу під вирубку, повинен внести у формі передплати певну суму грошей за заліснення. У разі дотримання терміну заліснення власникові поверталися кошти передоплати. До речі, така форма функціонує і нині у Фінляндії та деяких інших європейських країнах. Шкода, що у нас, на жаль, вона відсутня;

— відповідно до закону про довкілля категорично заборонялася вирубка в смузі 200 м від річок, доріг, а на крутосхилах — 300 м. Очищення річок, потічків, доріг від весняних чи осінніх паводків на територіях сіл покладалося на сільські громади;

— на лісосіках з середини квітня по червень вирубки призупинялися. Це були т. зв. "Місяці тиші у лісі" — "Stille Monate im Walde" — це час окотів тварин та виведення виводків;

— при лісництвах закладалися лісорозсадники (шкілки) повирощуванню саджанців для заліснення, відтворення лісових фондів. Запроваджувалася раціональна система ведення лісової справи.


У 30-х роках XIX століття на околиці Мукачева було закладено взірцевий лісорозсадник — "Musterpflanzenstatte". Для розробки технології по вирощуванню саджанців і виведення нових порід дерев графом Карлом-Едуардом Шенборном-Бухгаймом (1803—1876) було запрошено вченого — географа, природознавця Георга-Коля — Georg Kohl, який у 1845 році видав книжку під промовистою назвою "Земля цілителька" — "Die heilende Erde", у якій описав свою працю на Мукачівському лісорозсаднику; ним же складено топографічну карту Мукачівсько-Чинадіївської домінії, описано також мінеральні води та їхні лікувальні властивості — Синяка, Неліпина, Солочина, Поляни, Плоского, Оленьова, Заньки, Квасного потока.

Г.Колем було розроблено технології по вирощуванню різновидів дуба, сосни, липи, бука, клена, граба, вільхи та інших. Чималий внесок у розвиток лісівництва й охорони довкілля на теренах краю у другій половині XIX століття вніс відомий вчений — ботанік, лісовод Ф. Пакс (F. Pax), який у 1898 році у Лейпцигу видав двотомну монографію "Основні засади поширення рослинництва у Карпатах". У монографії подано опис вирощування лісових культур у розсадниках в умовах Карпат, як і питання охорони довкілля від стихії. На сьогодні праця Ф.Пакса не втратила своєї наукової цінності і варта перекладу.

У туристичному путівнику "Берегвар" головний лісничий Мукачівсько-Чинадіївської домінії Й. Сартпише: "...більшість рідкісних поріддерев, висаджених у лісопарку "Берегвар", — це саджанці, вирощені у Мукачівському лісорозсаднику, а в с Неліпино закладено липову алею і сосновий гай біля мінерального джерела" (Y. Sart. Beregwar — Reisefiihrer. W. 1897).
Для надійної охорони лісів і довкілля кваліфікованих лісівників готували у Сваляві, де функціонувала нижча однорічна лісова школа (Е. У. — т. IV, Л. 1994, с. 1326).

Іншими словами, у середині XIX століття на теренах Закарпаття закладалися підмурки дослідної роботи по вирощуванню високопродуктивних саджанців для заліснення Карпат.

Звичайно, що ми повинні творити наше завтрашнє, добре усвідомлюючи минуле, абстрагуючись від надмірної туги чи мрійливості, щоб свята його пам'ять давала нам, сьогодні сущим з надією, вірою і правдою творити майбутнє.

Федір Куля
04 червня 2009р.

Теги: Закарпаття, Карпати, довкілля, природа, охорона, туризм, історія, мінеральні води

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини