Закарпаття: На Тячівщині служба зайнятості допомагає долати наслідки кризи

Уже традиційним в нашому районі стало проведення ярмарків робітничих професій, організованих Тячівським районним центром зайнятості населення. Ось і нещодавно великий зал будинку культури вміщав усіх бажаючих, які зацікавлені в роботі чи її заміні. Для більшості служба зайнятості, як рятувальне коло, яке дає людині надію на виживання, веде пошук вільних робочих місць та пропонує їм працевлаштування, організовує проведення оплачуваних громадських робіт за рахунок коштів місцевого бюджету, що дає змогу отримати певні заходи.

Закарпаття: На Тячівщині служба зайнятості допомагає долати наслідки кризи

- Створення нових робочих місць наразі тлумачиться як процес формування нових організаційно-технічних умов зайнятості населення, процес створення передумов зростання продуктивності праці, – сказав, виступаючи, директор Тячівського районного центру зайнятості населення І.П.Ковач. – Однак, ситуація на ринку праці досить складна.

Майже самоліквідувалися такі підприємства, як ЗАТ “Буштинський ЛП”, ТОВ “Юлія”, Тарасівське ЛДК, Тересвянський завод продтоварів. Знизили виробництво Закарпатське ВВО, ВАТ “Електроавтоматика”, Закарпатський завод технологічного обладнання, ДП “Ламелла”, Солотвинський сольовий рудник та інші, що якраз негативно впливає на виконання заходів Програми зайнятості населення зі створення нових робочих місць та працевлаштування незайнятого населення.

Іван Петрович розповів аудиторії і про масове укриття обліку використання майнової сили, несплату податків за працюючих і наслідки, які вони мають для працівника.

На щастя, центр зайнятості не займає споглядацьку позицію. Виконує ті функції, які поклала на них держава, тобто надає консультації безробітним на семінарах про те, що краще бути працевлаштованим офіційно, ніж отримувати платню в конверті.

На Тячівщині служба зайнятості допомагає долати наслідки кризиТа, не дивлячись на окремі позитиви, приклади яких навів І.П.Ковач, ситуація в районі і на ринку праці залишається досить напруженою. Досить гострою проблемою є зайнятість сільського працездатного населення. Спад продуктивності праці на окремих підприємствах району призвів до різкого зростання безробіття внаслідок звільнення працівників із підприємств, установ та організацій, колективних сільськогосподарських підприємств. Найбільше потерпає молодь. Не знаходячи роботи, має три альтернативи: стати безробітним, мігрувати за кордон або піти у сферу неформальної зайнятості. А це насамперед девальвація набутих знань, знищення кваліфікації і гальмування професійного розвитку. Крім того, робочі місця, які пропонуються, часто не є соціально-захищеними.

Нині правомірно можемо говорити про відверту експлуатацію, змістом якої є невідповідність винагороди трудовим зусиллям працівника. Роботодавці практикують наднормові роботи без компенсації, зменшують ставки оплати під час випробувального терміну, здійснюють невиправдані переведення працівників, порушуючи їх інтереси. Унаслідок цього подібна зайнятість не приваблює, а скоріше відлякує працівників.

Начальник управління економіки РДА О.М.Публік, аналізуючи ситуацію, яка склалася на ринку професій у районі, дала реальну оцінку проблемі, вказала на суттєві причини безробіття.

– Інколи навіть за наявності вакансій безробітні часто відмовляються від запропонованої роботи, – підтвердила Оксана Михайлівна, – через низьку заробітну плату. Проте за кризових умов перспективи її підвищення передбачаються.

Затим слово було надане працедавцям.

Керівник відділу кадрів “Зеніт-текс“ М.І.Горничар розповіла про підприємство та умови, створені для  його працівників. 12 автобусів доставляють працівників із різних куточків району, до того ж поки що затримки із зарплатами тут не було. Її рівень залежить, найперше – від професіоналізму. Кількість і якість визначаються однаково прискіпливо, адже всі виготовлені вироби “поїдуть” до  Італії. Підприємство потребує швачок-мотористок, розкрійників.

На ремонтні роботи запрошував підприємець В.І.Гоблик (ПП “Янтар”). Тут також діє гуртовий склад-магазин, де теж потрібні працівники.

–  Зараз триває реконструкція кафе, тому на перспективу нам будуть потрібні бармени, офіціанти, кухарі, – додав п.Гоблик.

За сім років існування зросла й популярність “Авантекс-Україна” – підприємства легкої промисловості, що розташоване в Тячеві. Та наразі тут не вистачає робочої сили. Тому запрошують швачок різної кваліфікації. Причому і тих, хто має бажання вчитися спеціальності. Під час навчання виплачуватимуть ще й учнівські.

Відоме далеко за межами ПП “Династія”. Його представляла бухгалтер М.І.Стойка. Присутні мали змогу дізнатися про десятки нових напрямів, у яких зараз працює приватне підприємство: розвиток ресторанного, розважально-туристичного бізнесу, автоперевезення та ін. А це нові можливості для працевлаштування.

Працюють на перспективу – розширення і модернізацію і пекарі з Углі. Приватний підприємець М.І.Волос зауважив, що реалізація продукції збільшилася, відповідно потребують пекарів.

– Головне, як людина працює, – додав Михайло Іванович. – Відповідно буде зростати й зарплатня.

Цікаві, заманливі пропозиції прозвучали також від приватних підприємців "Ламелли" та інших.

Насамкінець усі, хто обрав собі роботу, яка припала до душі, спілкувалися із приватними підприємцями.

Тячівський районний центр зайнятості
01 червня 2009р.

Теги: Тячів, центр зайнятості, криза, безробіття, робота, ринок праці, ярмарок, роботодавці

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 4
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини