Ужгород: В обласній лікарні монашки працювали ще наприкінці 60-х

Свято 8 Березня вже багато десятиліть як утратило первісну революційність, відстоювання прав жінок, перетворившись просто на день ушанування прекрасної половини людства, вдячності матерям, коханим, на свято весни, краси і любові. При цьому обов’язково згадують усе найкраще, чим природа наділила жінок – лагідність, терплячість, всепрощення, ніжність, любов, уміння влаштувати затишок і дарувати душевний комфорт.

Ужгород: В обласній лікарні монашки працювали ще наприкінці 60-х

Саме ці якості, хоч доволі несподівано згадувати про це до свята 8 Березня, були визначальними у сестер милосердя – монашок, які колись працювали при лікарнях Закарпаття. Але якщо вони не були особливою дивиною у часи Чехословаччини та Австро-Угорщини, навіть у перші післявоєнні роки (згадаймо черниць, які допомагали хірургові Олександру Фединцю й відомі, зокрема, з історії про смерть греко-католицького єпископа Теодора Ромжі), то з огляду на радянську ідеологію дуже дивно, як могли працювати монашки в обласній лікарні ще наприкінці 60-х років минулого століття.

Спогадами про них поділилася з «СЗ «Паланок» операційна медсестра офтальмологічного відділення обласної лікарні ім. Андрія Новака Ганна Грицько.

Ганна Юріївна прийшла працювати в обласну лікарню навесні 1969 року після закінчення Виноградівського медучилища. Очне відділення тоді було новим, розраховане на 20 ліжок. Розповідає, дуже мало було ліків, а методики й не порівняти з нинішніми. Тоді було близько 100 операцій на рік, нині – близько 120 щомісяця. Після операцій на оці навіть не накладали швів – хворі мусили щонайменше тиждень лежати нерухомо, доки рана  сама затягнеться. Тож їх треба було доглядати, годувати, розтирати. Хоч як позитив тих часів згадує особливі вимоги до чистоти. Хворих, яких клали в лікарню, оформляли у приймальному відділенні, там же перевдягали в піжаму, одяг забирали для зберігання на склад – у палатах не було ніяких сумок, особистих речей.

Чистотою у відділеннях переймалися й монашки – всі вони входили до так званої сестринської ради. Щодня проходили ранкові перевірки. Представники з відділу кадрів лікарні, з профспілки й обов’язково з сестринської ради йшли по всіх відділеннях й перевіряли чистоту при передачі від однієї зміни іншій. Для цього брали шматочок бинту і ним то там, то тут протирали. Тканина мала бути ідеально чиста, хай чого нею торкалися десь у перев’язочній, на підвіконнях у палатах чи в коридорі. Якщо знаходили бруд, зміна не могла піти додому – мусили прибрати. 

 На той час, розповіла Ганна Юріївна, в обласній лікарні працювало восьмеро черниць. Усі старенькі – більше 70 років. Імена мали особливі, церковні, які нині, через 40 років, важко й пригадати. Пам’ятає, дві монашки були з Угорщини й українською майже не розмовляли. Жили всі в окремому маленькому корпусі на території лікарні – біля нинішньої поліклініки, поряд була й капличка.

Ці жінки не мали медичної освіти, лише окремі з них пройшли курси Червоного Хреста в Москві, російському місті Тула. Отож робили лише внутрішньом’язеві уколи й доглядали хворих – розтирали, перевдягали, годували. Також як старші медсестри піклувалися про постачання ліків.

А ще монашки лікували душі хворих. Хоча тоді був радянський час, і вони не сміли згадувати про Бога. Принаймні, каже Ганна Юріївна, ніхто з медперсоналу ніколи не чув від сестер милосердя і слова релігійного. Але черниці багато дізнавалися про хвороби, заспокоювали людей, вселяли в них віру на видужання. Щовечора вони збирали тих, кого незабаром мали оперувати, розповідали, яка це операція, чому вона потрібна, як недужий має поводитися, як перевдягнутися, як лежати, що може відчувати. І фахові медики розуміли, наскільки важливу справу робили ці літні жінки.

 У той час обласна лікарня мала віварій, де навчалися студенти, і за ним також доглядали монашки. А ще під їх опікою були теплиці – навіть узимку хворих забезпечували свіжими овочами, і підсобне господарство поблизу села Кам’яниці – свиноферма й земля, де вирощували картоплю, буряки. У суботу і лікарі, і медсестри теж ішли туди працювати.

Поступово одна за одною літні наречені Христа відійшли у вічність. Деякі з них померли у затишку домівок лікарів, що працювали поряд з ними. Відтак не стало й тієї особливої, напрочуд потужної сили, яку давало хворим лагідне, мудре жіноче серце служниць Усевишнього.

Лариса Подоляк, "Старий Замок "`Паланок"
05 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, Ужгород, лікарня, монашки

НОВИНИ: Соціо

11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
23:14
/ 4
Рік Августина Волошина
» Всі новини