В Мукачеві відбулася глобальна музична битва

За право виступити у Лондоні боролися гурти з усієї України

Переможці фестивалю альтернативної музики — київський гурт ETWAS UNDERS
Переможці фестивалю альтернативної музики — київський гурт ETWAS UNDERS
Нещодавно в Мукачеві відбувся Фестиваль альтернативної музики — український фінал міжнародного музичного проекту The Global Battle Of The Bands («Всесвітня битва гуртів»). Право представляти Україну в Лондоні, а також шанс отримати $100 тисяч виборов київський гурт Etwas Unders.

У народі фестиваль називають просто ГБОБ. Сьогодні він об’єднує 34 країни світу і дає шанс початківцям заявити про себе на світовому рівні, адже переможець отримує до грошового призу ще й світове турне країнами-учасницями. Україна ж приєдналася до беттлу 2004 року, й одразу показала, що альтернативна музика у нас на досить високому рівні. А гурт «Оркестр Янки Козир» влаштував у Лондоні справжнє шоу.

Нині кількість гуртів, бажаючих стати учасниками українського відбірного туру, зростає. Не останню роль тут відіграє і легкість, з якою всі бажаючи можуть стати учасниками: жодних стильових обмежень, кастингу, прослуховувань, лише виконання двох основних правил: по-перше, треба грати «вживу», без використання електронних семплів і комп’ютерних обробок, і по-друге, заплатити реєстраційний внесок у розмірі $25 на кожного учасника гурту, незалежно від країни проведення конкурсу.

ДЕМОКРАТІЯ ПО-ФЕСТИВАЛЬНОМУ

Український фестиваль проходив вже втретє, але вперше організатори вирішили перенести його у «провінцію». Новим місцем прописки конкурсу стало Мукачеве, а точніше старовинний замок Паланок, що возвеличується над містом. На думку і організаторів, і мукачівської міськради, проведення фесту в стінах замку створило специфічну незабутню атмосферу.

Оцінювали молоді таланти 10 членів журі, серед яких програмний директор «Радіо Рокс, 103,6 FM» Руслан Півень, упорядник FDR-вістей Юрко Зелений, виконавчий директор МузТорг, Petroshop, A T Trade Максим Подин, музикант, продюсер Сергій Чантурія, головний редактор музичного порталу antipop.com.ua Зен та ще компетентні в питаннях музики люди — всього 10 поціновувачів української альтернативи. Кожен з членів журі оцінював за власними критеріями. Так, для Юрка Зеленого — це «самобутність гурту, його виспіваність, зіграність і його дочасність», для Зена — це «імідж, енергетика і звук».

Фестиваль виявився взірцем демократії — тут усі всіх обирали, голосували, висловлювали власні думки. Спочатку на сайті фесту всі бажаючи могли проголосувати за претендентів у члени журі (у списку були зазначено понад 70 осіб), потім не тільки журі, а й глядачі віддавали свої голоси за гурти на регіональних відбірних турах (така ж система діяла і на фіналі). Крім того, після кожного з турів фесту оцінки кожного з членів журі викладалися на сайт, де учасники та пересічні глядачі могли їх побачити, проаналізувати, а якщо треба, то й спитати безпосередньо у журі — чому така оцінка, а не інша. Хоча без так званих хвиль і розмов про «куплене» журі не обійшлося...

БИТВА БИТВ

Цьогорічний фестиваль був на щабель вищим за минулорічний: кращий звук, чудове місце проведення, сильніші гурти. Як розказав «Дню» PR-директор фесту Владислав Ляшенко, навіть гурти, які спеціалізуються на поп-музиці, можуть спробувати свої сили у цій музичній «битві». Проте у Мукачеві навіть натяку на поп-музику не було, не кажучи вже про дівчаток із солоденькими голосами чи хлопчиків а-ля Діма Білан: чи то поп-виконавців лякає словосполучення «альтернативна музика», чи просто їм не по зубах основне правило фестивалю — грати «вживу», а, можливо, вони не проходять регіональні відбірні тури. Та факт залишається фактом: поп-музики на мукачівській сцені не було!

Глядачі являли собою прогресивну молодь, зацікавлену українською альтернативою. Вони отримали п’ятигодинний «коктейль», що складався з музичних інгредієнтів на всі смаки: ска (Широко Закриті Очі, Чернігів), нью-метал (АННА, Львів), рокабіллі (OT VINTA, Ровно), панк (Абздольц, Київ), дез (Hellion, Запоріжжя) і навіть фольк (АтмАсфера, Київ), фольк-нью-метал (Мерва, Київ) і тріп-хоп (Tango Tempo, Ужгород). Усього ж за право представляти Україну на щорічному фіналі світового музичного проекту THE GLOBAL BATTLE OF THE BANDS, що проходитиме 10 грудня в лондонському концертному залі «Асторія» змагалися 14 гуртів, які стали переможцями у регіональних відбіркових турах: окрім вже названих, це — Андерсен (Чернігів), SSSR (Крим), ДорогиМеняютЦвет (Полтава), Бес Головы (Одеса), Н.Е.Т (Донецьк).

З самого початку в глядацьких рядах панували два варіанти можливих переможців: львівський гурт АННА і київський — Etwas Unders. Ці обидва гурти грають у стилі нью-метал і досить відомі в альтернативних музичних колах. Проте переможцем став київський гурт, який вразив журі та слухачів неймовірної сили і діапазону вокалом солістки (хоча і львівський гурт був на висоті: підтвердження тому — один бал різниці).

Порівняно з минулим роком, фестиваль виріс, на нього звернули увагу представники вітчизняних ЗМІ, а це значить, що, можливо, скоро знайдуться і спонсори. Як не дивно, але всі три роки фест проходить без будь-якої спонсорської підтримки. Щодо планів на майбутнє, то окрім залучення спонсорів, амбітні та креативні організатори планують створити ТБ-версію фестивалю — таке собі музичне шоу.
Марія СЕМЕНЧЕНКО, «День»
31 жовтня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини